1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. GÖZLER ‘BAĞIMSIZ’ VEKİLLERDE
GÖZLER ‘BAĞIMSIZ’ VEKİLLERDE

GÖZLER ‘BAĞIMSIZ’ VEKİLLERDE

‘Erken seçim önerisi’ ve hükümete ‘güvensizlik önergesinde’ Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı dışındaki diğer 4 bağımsız vekilin kullanacağı oy, UBP-DP Azınlık Hükümeti’nin ‘kaderini’ belirleyecek

A+A-

Ayşe GÜLER

‘Erken seçim önerisi’ ve hükümete ‘güvensizlik önergesi’ gündeme geldi, gözler Meclis’teki ‘bağımsız vekillerin’ izleyeceği tutuma çevrildi.

Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı dışındaki diğer 4 bağımsız vekilin erken seçim önerisi ve güvensizlik önergesiyle ilgili kullanacağı oy UBP-DP Azınlık Hükümeti’nin kaderini belirleyecek, Meclis’teki dengelerin değişmesine neden olacak.

Hem ‘güvensizlik önergesi’ hem de ‘erken seçim önerisinin’ Meclis’ten geçebilmesi için 26 milletvekilinin ‘EVET’ oyu kullanması, onay vermesi gerekiyor.

Meclis’te şu anda 20 CTP, 18 UBP, 2 TDP, 5 DP, 5 de Bağımsız Milletvekili bulunuyor.

Bağımsızlarda yalnızca Çakıcı ‘güvensizlik önergesi’ ve ‘erken seçim önerisine’ DESTEK

Bağımsız milletvekilleri arasında yalnızca Mehmet Çakıcı, hem ‘güvensizlik önergesi’ hem de ‘erken seçim önerisine’ destek verecek.
Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, erken seçim önerisinde DP ve UBP’nin parti yetkili kurullarının alacağı karar doğrultusunda hareket edecek, hükümete güvensizlik önerisine ise ret oyu kullanacak.

Öte yandan YENİDÜZEN’e konuşan Bağımsız Milletvekili Önder Sennaroğlu ise kamuoyu ve siyasi partilerin erken seçim istemesi halinde bu yönde hareket edeceğini söyledi, hükümete güvensizlik öneresi ile ilgili net konuşmadı.

Öte yandan görüş almak için aradığımız Bağımsız Milletvekillerinden Hakan Dinçyürek ve Menteş Gündüz’e ise ulaşılamadı.


Süreç nasıl işleyecek?

‘Güvensizlik önergesi’, Pazartesi Meclis’te

Meclis’e dün CTP tarafından sunulan TDP’li vekiller ve Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın da destek verdiği ‘GÜVENSİZLİK ÖNERGESİ’ ve TDP’nin sunduğu ‘ERKEN SEÇİM ÖNERİSİ’ ile ilgili hukuki süreç prosedürleri farklı işleyecek.

CTP tarafından sunulan güvensizlik önergesi, Pazartesi  günü Meclis’te milletvekillerinin bilgisine getirilecek.

Bilgiye getirilmesinin ardından herhangi bir oylama yapılmayacak, 1 tam gün sonra yani Salı günü Meclis’te önergenin dikkate alınıp alınmamasının, yani kabul edilip edilmemesine yönelik oylama yapılacak.

Eğer önerge kabul edilirse, Meclis’teki Danışma Kurulu özel bir gündemle toplanacak. Danışma Kurulu toplandıktan sonra güvensizlik önergesi 1 tam gün sonra Meclis’te tartışılmaya açılacak.

Konuşmalardan sonra Meclis’te oylama yapılacak. Önergenin kabul edilmesi için 26 milletvekilinin onayı gerekiyor.

Önergenin dikkate alınmasının kabul edilmemesi, reddedilmesi durumunda ise süreç tamamlanacak.

‘Erken seçim önerisi’ komitelerde görüşülecek

TDP tarafından sunulan ‘erken seçim önerisi’ ilk önce Hukuki Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi’ne gönderilecek.

Sonrasında ise Pazartesi günü gerçekleşecek Genel Kurul’da ilgili komitede ivedi görüşülme isteği okunacak.

Önerinin ivediliği kabul edilirse İVEDİ olarak, ivediliği kabul edilmezse de ‘GÖRÜŞÜLME SIRASINA’ göre komitede görüşülecek.

Görüşmelerin sona ermesinin ardından Komite, önerinin oylanması için gün belirleyecek. Öneri Meclis gündemine gelerek, oylamaya sunulacak.


BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLLERİ NE DÜŞÜNÜYOR?

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy:

“Erken seçim önerisinde DP-UBP’nin aldığı karara uyacağız”

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, erken seçim önerisinde DP ve UBP’nin parti yetkili kurullarının alacağı kararının kendisi için önemli olduğuna işaret ederek, “Onların aldığı karara bağımsız milletvekilleri olarak mutlaka uyacağız” dedi.

Hükümetin güvensizlik önerisine ise tamamen karşıt bir yanıt vereceğini açıklayan Taçoy, hükümetin güvensizlik oylamasına değil, güvenoyuna ihtiyacı olduğunu savundu.

Taçoy, Hükümet bütçesinin yeni oluştuğunu ve uygulamaya başladığına da değinerek, “Hükümeti, henüz daha arzu ettiğini yapmaya başlamamış ve start almamış olarak nitelendiriyorum” diye konuştu.

2.5 ay önce 2017 bütçesinin Meclis’ten geçtiğini ve hükümetin güvenoyu aldığını hatırlatan Taçoy,

o günden bugüne bir şeyin değişmediğini ifade etti.

Taçoy, “Bunların bugün gündeme gelmesinin sebebi Meclis’in bir kez toplanmaması mı? Evet, herkes de biliyor ki bu Meclis Pazartesi gününe kadar toplanmayacak” diyerek sözlerini şöyle tamamladı: Yani 1 bardak su da fırtına kopartmanın sebepleri nelerdir? Bunu sosyal medyada ve basında bu kadar yükseltilmesinin sebebi nedir? Kendilerini daha iyi bir puan alabilecekleri duruma getirmek mi? Meclis’te olan ya da olmayan siyasi partilerin bundan medet umdukları, kendi menfaatleri doğrultusunda yaptıkları bir harekettir. Sayıştay üyeliğiyle ilgili Pazartesi seçim yapılacak. Haklı kim ise o kazanacak. Yurt dışındaki milletvekilleri görevlerini bitirip gelecekler, Pazartesi seçim yapılacak. Meclis açılmayacak, herkes biliyor.

 

Bağımsız Milletvekili Önder Sennaroğlu:

“Kamuoyu erken seçim isterse bu yönde hareket edeceğim, güvensizlik önerisini değerlendireceğim”

Bağımsız Milletvekili Önder Sennaroğlu ise kamuoyu ve siyasi partilerin erken seçim istemesi halinde bu yönde hareket edeceğini söyledi, hükümete güvensizlik öneresi ile ilgili net konuşmadı.

Sennaroğlu, erken seçim kararı verilmesi halinde güvensizlik önerisinin ikinci etaba kalacağını dile getirerek,  bu konunun netleşmesinin ardından hükümete güvensizlik önerisinin değerlendireceğini aktardı.

 “Bağımsızım, bir grubum yok” diye konuşarak,  “Olay yeni, ülke menfaati neredeyse ben oradayım. Erken seçimi partiler, kamuoyu isterse olacak” dedi.

Geçmiş dönemde ülkenin hükümetsiz kalmaması için kurulacak hükümete oy verdiğini de dile getiren Sennaroğlu, nisap sorunu yaşandığı için Meclis Genel Kurulu’na gelmediğini sözlerine ekledi.

 

 

Bu haber toplam 2009 defa okunmuştur
Etiketler : ,