1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Genel ve Meslek Liselerine Giriş Değişiyor
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Genel ve Meslek Liselerine Giriş Değişiyor

A+A-

Öğrenciler için sınavlar bitti, karneler verildi, okullar kapandı. Şimdi iyi bir tatil yapmanın zamanı… Ancak ortaokul mezunu öğrencileri için tatilden önce yapılması gereken önemli bir uygulama daha var. Hangi lisede eğitim alacağına karar vermek…

Milli Eğitim Bakanlığı, genel ve meslek liselerine girişle ilgili olarak desteklenmesi gereken önemli değişikliğe gidiyor… Bu konuyla ilgili okul müdürlüklerine genelge gönderildi, hazırlık tamamlandı…

İşte Genel ve Meslek Liselerine giriş sisteminin detayları:

Dokuzuncu (9.) sınıf, “ortak sınıf” olmaktan çıkartılıyor.
Bilindiği gibi sınavla öğrenci almayan genel liseler ve meslek liselerinin dokuzuncu (9.) sınıfı, “ortak sınıf” adı altında yoğun bir ders yükünü içeriyordu. Değiştirilmesi planlanan ilk unsur bu oldu. “Ortak sınıf” uygulamasına son verildi. Artık genel liselerin dokuzuncu (9.) sınıfına başlayacak öğrenciler; tıpkı 10, 11 ve 12. sınıflarda olduğu gibi okumak istedikleri alanlarla ilgili derslerini seçip okuyabilecekler…

Eş zamanlı olarak meslek liselerinin dokuzuncu (9.) sınıfında da benzer uygulama hayata geçiriliyor. Yine bilindiği gibi meslek liseleri alanlarına öğrencilerin kabulü, onuncu (10.) sınıfın başında ve sınavla yapılıyordu. Eski uygulamada dokuzuncu (9.) sınıf öğrencileri, onuncu (10.) sınıfta devam etmek istedikleri meslek lisesi alanları için sınava girerek, bu sınavdan aldıkları puana göre meslek lisesi alanlarına kayıt hakkı elde ediyorlardı… Meslek liselerinin onuncu (10.) sınıflarına sınavla öğrenci alma işlemine bu yıl son kez yapılacak…

Genel ve meslek liselerine “ortaokul diploma notuna” göre yerleştirilecek.
Bu öğretim yılından itibaren genel ve meslek liselerine öğrencilerin yerleştirilmesinde, ortaokul diploma notu etkili olacak. Bu uygulamaya göre ortaokul mezunu öğrenciler; dolduracakları başvuru formunda 5 tercih hakkına sahip olacaklar. Öğrenciler tercihlerini; ikamet ettikleri kapsam bölgesindeki genel liselerden yana kullanabilecekleri gibi meslek liselerin alanlarını da tercihleri arasına koyabilecekler. Her öğrencinin; genel veya meslek lisesi alanları tercihleri ve ortaokul diploma notu esas alınarak lise öğrenimi ile ilgili okulu belirlenmiş olacak.

Ortaokul eğitimi önem kazanacak.
Ortaokul mezunu öğrencilerin, diploma notuna göre genel ve meslek liselerine yerleştirilmesi ister istemez ortaokul dönemini daha bir önemli hale getirecek. Ayrıca bu uygulama; eğitim sistemi içerisindeki kademeler arasında “sınavsız geçişin” mümkün olabileceğini de göstermesi açısından anlamlı bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.

Sadece bu iki unsur bile, genel ve meslek liselerine girişteki bu yeni uygulanmanın desteklenmesi gerektiği sonucu doğuruyor. Kim bilir belki de bu küçük adım; eğitim sistemimizi “sınav odaklı” bir yapıdan kurtarmamız için atılmış en önemli adım olabilir.

-------------------------------------------------------------

Buraya Dikkat

 

Çocuklara Söylenmemesi Gerekenler

Karneler alındı, okullar kapandı ama hala sınavlar bitmedi…
Kolej Sınavı, Yerleştirme Sınavı, Üniversite Sınavı derken, hemen her hafta bir farklı sınav eğitim gündemimize giriyor.

Her öğrenci bu sınavlardan geçer, bunların normal veya sıradan olgular olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak durum, tahmin edilenden çok daha vahimdir. Ne yazık ki çoğu zaman çocuğumuzun duygularını anlayamıyor, onlarla empati kurmayı beceremiyoruz.

Çocukların ve gençlerin gelişimlerinde anne-babanın sınav sonuçlarına vereceği tepki çok önemlidir. “Üzüleceğine çalışsaydın”, “üzülmeyi biliyorsun ama zamanında çalışmayı bilmiyorsun” veya “zaten senin için bu sonuçlar normal, hiç çalışmadın ki…” gibi cümleleri kullanıyorsanız onun geleceğini karartmada önemli bir rol oynuyorsunuz demektir…

Bu nitelendirmeler yerine, onunla iletişime geçip, güçlü yönlerini görmeyi başarmalısınız. Her çocuğun iyi yapabildiği bir iş ve herhangi bir alanda üstün bir becerisi mutlaka vardır. Bilinçli anne-babaya düşen görev bu beceriyi keşfetmektir.

Başarıyı sadece Matematik veya Fen’den alınan notlar ya da girilen sınavlardan alınan yüksek puanlar olarak görmekten vazgeçin. Matematik notu çok düşük olan bir çocuk, geleceğin en iyi gazetecisi, program yapımcısı, hatta önemli bir yazarı olabilir.  Benzer şekilde Fen puanı düşük olan bir çocuk, gelecekte çok başarılı bir sporcu ya da müzisyen olabilir…

Yeter ki onun yeteneğini keşfedin ve sizin isteklerinizin değil onun yetenekleri doğrultusunda eğitim almasına izin verin…

----------------------------------------------

Anlayana - Gülmece

Saatler Geri Alınacak

Dursun, saatlerin geri alınacağını duyunca, evdeki tüm saatleri toplayıp Saatçi Temel’e gider:
- Ula Temel, saatler geri alınacakmış. Biz de evdeki saatleri senden aldığımız için sana getirdim. Bunları geri alacaksun da…

Temel kendinden emin bir şekilde:
- Öyle yağma yok. Bende duydum ama sadece 1 saat geri alınacakmış. Sadece 1 tanesini alırım, diğerlerini almam.

Bu yazı toplam 3894 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar