1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Erhürman açıkladı: Narh gündemde
Erhürman açıkladı: Narh gündemde

Erhürman açıkladı: Narh gündemde

“Piyasada dolaşan 3 milyar TL’nin 597 milyon TL’si dövizdeki dalgalanma nedeniyle kayboldu. Bunu hesapladık, Türkiye’de de anlattık.”

A+A-




“Türkiye’nin bize altyapı yatırımları için ayırdığı kaynak 464 milyon TL’dir. Bunun 166 milyon TL’si bloke edilmiştir. Arada çok geniş bir makas vardır, bu kalksa 131 milyon TL piyasaya sıcak para akacak.”

 

Yenidüzen | Haber Merkezi


Başbakan Tufan Erhürman, “tüketiciyi korumak hedefiyle kimi tüketim maddelerinin fiyatının devlet tarafından belirlenmesi” anlamında gelen “narh” dahil bazı yeni tedbirlerin hükümetin gündeminde olduğunu açıkladı.
Elektriğe yeni bir zam olmaması için olağanüstü bir çaba içerisindeyiz” diyen Erhürman, “21 günde bir akaryakıt fiyatları dövize göre düzenleniyor, bunu değiştirme şansımız yoktur” dedi.
Erhürman, bu yöndeki açıklamayı, BRT’de katıldığı televizyon programında yaptı. Gazeteci Pembe Paşaoğluları’nın hazırlayıp-sunduğu Haber Sizde programında konuşan Başbakan Erhürman, herkesten durumunun ciddiyetinin farkına varmasını istedi.
Türkiye’deki temaslarının ardından da işbirliği ve görüşmelerin yoğun şekilde sürdüğünü anımsatan Başbakan Erhürman, “Piyasada dolaşan 3 milyar TL’nin 597 milyon TL’si dövizdeki dalgalanma nedeniyle kayboldu. Türkiye’de bunu anlattık” dedi.
“Türkiye’den elektrik için fizibilite çalışmasına ihtiyaç vardır” diyen Başbakan, çok daha avantajlı maliyete elektrik enerjisinin sağlanması halinde enterkonnekte sistemine karşı çıkan olmadığını belirtti.

İşte Erhürman’ın açıklamaları

 

Başbakan Erhürman’ın açıklamarından satır başları şöyle:

  • "Tünelin ucunda ışık yok sözüm, Türk Lirası'nın döviz karşısında değer kaybetmesiyle ilgiliydi. Bir alanda, dövizdeki dalgalanmayla birlikte içine girdiğimiz tüneli anlattım. Türk Lirası’nı birlikte kullandığımız Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte bu tünelin içindeyiz ve henüz, bu anlamda tünelin ucundaki ışığı göremiyoruz.”
     
  • “3.77 olan dolar kuru şubattan eylüle 6.30’a çıktı. Bu ön görülmeyen bir durumdu. İşte bu durum bizi bir darboğaza, bir tünele soktu. Şu an itibarıyla bu tünelden çıkacağımız noktayı göremiyoruz, biz değil sadece Türkiye de göremiyor. Merkez Bankası müdahale etti, üç gün sonra baktık, dolar ve Euro yeniden eski seviyesine geldi.”
     
  • “Toplumun tüm ekonomik kesimleri olarak bir karanlığın içinde olduğumuzu görmeliyiz ve önlemler almalıyız.”
     
  • “21 günde bir akaryakıt fiyatları dövize göre değişiyor. Fiyat İstikrar Fonu’nda oynayabileceğimiz bir makas kalmamıştır. 21 günde bir akaryakıt fiyatları, dövize göre düzenlenecek, bu yeni bir durum değildir. Bunu yeniden yeniden konuşmak, yeniymiş gibi konuşmak iyi niyetli değildir.”
     
  • “Elektrik fiyatları da değişiyor. Hem kurumu zarara uğratmadan, hem de yurttaşa yansıtmadan bunu dengelemek için olağanüstü bir çaba içindeyiz.”
     
  • “Hem herkes gerçekleri biliyor, hem de kimileri sanki o gerçekler yokmuş gibi konuşmaya devam ediyor. Türkiye’de 8 aylık enflasyon yüzde 12 çıktı ancak bize yüzde 24 olarak yansıtı… Bunu da Türkiye’de anlattık.”


Narh, enerji, döviz
----------------------
 

  • “Belirli ürünlerde narh uygulaması üzerinde konuşmaya başladık. Piyasadaki anormal fiyat farklarıyla ilgili bir çalışma yaptık. Bankalarla ilgili çalışmaya devam ediyoruz. Tüm bunlar dikkatli yapmamız gereken çalışmalardır.” (Narh: Tüketiciyi korumak ereğiyle, belli başlı, özellikle zorunlu tüketim maddeleri için devletçe saptanan fiyat.)
     
  • “Türkiye’den elektrik için fizibilite çalışmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca, uluslararası kuruluşlardan da izinlerin alınması gereklidir.  Tüm bunlar için adım atılmasını istiyoruz.”
     
  • “Fizibilite henüz yapılmadı ve ortak çalışma grubu da çalışmaya başlamadı. Bunların bir an önce yapılması ve fotoğrafın ortaya çıkmasını son ziyaretimde de gündeme getirdim. Fizibilite ortaya çıktığı zaman eğer bize bir maliyet avantajı sağlayacaksa, enterkonnekte sistemle ilgili farklı düşünen yoktur.”
     
  • “Yenilenebilir enerji yatırımları şarttır. Güneş enerjisi santrali gibi yatırımlar da olacak ülkemizde, fosil yakıt tüketen santrallerin doğal gaza dönüştürülmesi de olacak.  Ekonomi Bakanı’mız enerji planlaması için gerekli talimatları vermiştir.”
     
  • “İthalata bağımlı ve döviz kullanımının yaygın olduğu bir ülkeyiz. O nedenle dövizdeki dalgalanma bizi altüst ediyor.”
     
  • “Piyasada dolaşan 3 milyar TL’nin 597 milyon TL’si dövizdeki dalgalanma nedeniyle kayboldu. Türkiye’de bunu anlattık.”
     
  • “Memura altı ayda bir hayat pahalılığını yansıtıyorsunuz. Ancak asgari ücrete tam olarak yansıtamıyorsunuz. Peki dar gelirli insana nasıl destek vereceğiz? Örneğin, bu kesime elektrikte destek verebiliriz. Üreticiye, esnafa belki elektrik üzerinden destek verebiliriz.”


Türkiye’den ayrılan kaynaklar
 

  • “Türkiye’de de teyit ettik, Türkiye’nin bize altyapı yatırımları için ayrılan kaynağı 464 milyon TL’dir. Bunun 166 milyon TL’si bloke edilmiştir. Arada çok büyük bir makas vardır. Bu kaldırılırsa, 131 milyon TL piyasaya sıcak para akacak.”
     
  • “212 milyon TL de reel sektör için Türkiye Cumhuriyeti’nin ayırdığı kaynaktır. Bunlar çok önemli kaynaklardır. Bu rakamdan da biz 96 milyonunu bloke etmişiz.”
     
  • “Reform destek ödeneği 280 milyon TL’dir. Bununla ilgili olarak biz gerekli yasal çalışmaları yaptık. Unutmayınız, bütçe, Meclis tatili, Türkiye’de seçimler gibi süreçler yaşadık. Meclis’i niye açmadık, çünkü Anayasa’da hüküm var. Anayasa’yı değişmek istedik, olmadı. Şimdi Meclis açılacak ve 18 yasa tasarısını Meclis’e sevk ettik, görüşülecek.”
     
  • “İçinde bulunduğumuz durumun ne kadar ciddi olduğu, ağustos ayı enflasyonunun, son 22 yılın en yüksek rakamı olduğundan bellidir. Bu ciddiyeti maalesef kavramayanlar var. Evet, maalesef insanlarımız alım gücünü kaybediyor, yoksullaşıyor, hepsinin acısını içimde hissediyorum.”

 

Bu haber toplam 3278 defa okunmuştur
Etiketler : ,