1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. EMLAKTA ‘DÖVİZ’ SANCISI!
EMLAKTA ‘DÖVİZ’ SANCISI!

EMLAKTA ‘DÖVİZ’ SANCISI!

TL’deki kayıp, dövizle işlem yapan emlak piyasasını ciddi anlamda etkiledi, satışları durma noktasına getirdİ, sektör temsilcileri TL'de kaybın fırsatçıları tetiklediğini belirtti...

A+A-

 

  •  Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur:  “TL’deki kayıp, fırsatçı firmaları tetikledi, dolandırıcılık ihtimalleri gündeme geldi”
  • Era H&B Direktörü Hüseyin Sadeghi: “1-2 sene sonrası için TL fiyat verilmesi düşündürücü, vatandaşlar tuzak fiyatlardan uzak durmalı"
  • Emlak Extra Direktörü Ziya Toygan: “Yatırımcının motive edilmesi için vergilerde artışa gidilmemeli”
  • Boray Emlak Yatırım ve Emlak Danışmanı Leyla Hurşit: “Döviz arttı, yerli halk beklemeye geçti”

 

Ayşe GÜLER'in HABERİ
Dövizdeki artış, emlak piyasasındaki satışları durma noktasına getirdi, TL’deki kayıp konut alımlarında ciddi düşüşe neden oldu. Emlak sektöründen yetkili isimler, bu süreçte yurttaşları fırsatçı ya da dolandırıcılara karşı uyardı.

Özellikle TL üzerinden kazanca sahip vatandaşlar, bir süreliğine konut satın alma ya da ev kiralama planlarını ‘beklemeye’ aldı.

YENİDÜZEN, emlakçılarla görüştü, hem döviz artışının sektöre etkisini hem de Bakanlar Kurulu kararı ile ‘yabancıların konut satın almasına’ yönelik hayata geçen yeni uygulamayı konuştu.

Bazı emlakçılar, yabancılara konut alımının 3’e çıkarılmasına rağmen vergilerin artırılmasını eleştirdi, bazıları ise bu kararı destekledi.

Kararın uygulanacağı 6 aylık sürenin yeterli olmadığını da söyleyen kimi emlakçılar, yabancıların konut satın alması için gerekli izinlerin 8-12 ay arasında çıkartılabileceğine dikkat çekti.  

‘Vergilerdeki artış’ olumlu karşılanmadı…

Emlak Extra Direktörü Ziya Toygan, TL’deki değer kaybının emlak piyasasında olumsuz etki yarattığını söyledi.

Toygan, yatırımcının motive edilmesi için kolaylık yapılarak, en azından vergilerde artışa gidilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Toygan, en kısa sürede bunun önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Boray Emlak Yatırım ve Emlak Danışmanı Leyla Hurşit ise hem kiracıların hem de mal sahiplerinin kafasının karışık olduğunu söyledi.

Şu anda piyasadaki kiralık evlerin yüzde 50’sinin boş olduğunu belirten Hurşit, yerli halkın ‘beklemede’ olduğunu ifade etti.

‘Dolandırıcılık’ gündemi…

Öte yandan Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, emlak piyasasının dövizdeki artıştan dolayı olumsuz etkilendiğini söyledi, bu durumun ‘fırsatçı firmaları tetiklediğini’ savundu.

Sungur, henüz başlamayan inşaatların fiyat olarak TL’ye endekslenmesinin dolandırıcılık ihtimallerini gündeme taşıyacağına dikkat çekti.

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Era H&B Direktörü Hüseyin Sadeghi de son zamanlarda 1.5-2 sene sonra bitecek bazı projelerin TL’ye çevrildiğine dair reklamlar yapıldığını ifade ederek, bu konuda vatandaşları uyardı.

Sadeghi, “Vatandaşların tuzak fiyatlardan uzak durması gerekiyor” dedi.


 

BİRLİK BAŞKANI NE DEDİ?

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur:

“TL’deki kayıp, fırsatçı firmaları tetikledi, dolandırıcılık ihtimalleri gündeme geldi”

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, emlak piyasasının dövizdeki artıştan dolayı olumsuz etkilendiğini söyledi, bu durumun ‘fırsatçı firmaları tetiklediğini’ savundu.

Sungur, henüz başlamayan inşaatların fiyat olarak TL’ye endekslenmesinin dolandırıcılık ihtimallerini gündeme taşıyacağını söyledi.

“KKTC’de kayıtlı olmayan bazı firmalar, kur sabitleyip inşaat duyurusu yapıyor. Bu doğru değildir, kötü niyetliliktir” diyen Sungur, “Müteahhitler paravan firma ile anlaşarak para toplayıp güzel ofis açıyorlar. Yeni dolandırıcılık gündemdedir” şeklinde konuştu.

Sungur, “TL ile satış yapan tüm firmaların ‘dolandırıcı’ olduğunu söylemek doğru değildir.  Ancak

malzemelerin döviz ile satın alındığı bir ülkede, henüz başlayamayan inşaatların TL’ye endekslenmesi düşündürücüdür. Bu insanlar ülke dışına kaçarsa, iflas ederse yeni bir Temel Bulut vakası gibi felaket ortaya çıkabilir.” şeklinde konuştu.

Hükümetin ivedi olarak sektördeki müşterileri emniyet altına alması gerektiğini vurgulayan Sungur, inşaat sigorta sisteminin hayata geçmesi, TL ile satışlarda da banka ipoteği konulmasının şart olduğunu belirtti.

 

“Bu şartlarda hiçbir yabancı 2 veya 3 konut satın almaz”

Yabancılara konut satın alım hakkının artırılmasını da değerlendiren Sungur, “Bu şartlarda hiçbir yabancı 2 veya 3 konut satın almaz. Tapu harçları ciddi şekilde arttı” dedi.

Sungur, sektörde konut alma konusunun da durakladığını, ilerleyen günlerde daha da duraklayacağını belirtti.

Hükümetin geçmiş başbakanlarla bir araya gelerek, önlemlerle ilgili fikir alışverişinde de bulunması gerektiğini kaydetti.


 

EMLAKÇILAR NE DÜŞÜNÜYOR?

Emlak Extra Direktörü Ziya Toygan:

“Yatırımcının motive edilmesi için vergilerde artışa gidilmemeli”

 

 

 

Emlak Extra Direktörü Ziya Toygan, TL’deki değer kaybının emlak piyasasında olumsuz etki yarattığını söyledi.

Hükümet’in döviz borçlanmayı kaldırarak, TL borçlanmaya teşvik etmesinin olumlu bir karar olduğunu belirten Toygan, buna karşın TL faizlerinin oldukça yüksek olduğunu, ortalama %23-25 civarında seyrettiğini dile getirdi.

Toygan, en kısa sürede bunun önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Öte yandan yabancılara ev satın alma sayısının 3’e çıkmasını olumlu bir karar olarak değerlendiren Toygan, burada da 6 ay olarak belirlenen sürenin kısa olduğunu belirtti.

Toygan, TC uyruklulara ilk devir harcının %6 ,2. devir harcının %8 ve 3. devir harcının ise %9’a yükseldiğini belirterek, “Kolaylık değil, aslında vergilerde artış yapıldı. Tapu Devir Harçları’nda KKTC vatandaşlarına sağlanan indirim yabancı yatırımcılara da sağlanmalıydı” dedi. Bu kararı doğru bulmadığını ifade eden Toygan, yatırımcının motive edilmesi için kolaylık yapılarak, en azından vergilerde artışa gidilmemesi gerektiğini dile getirdi.

 


 

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Era H&B Direktörü Hüseyin Sadeghi:

“1-2 sene sonrası için TL fiyat verilmesi düşündürücü, vatandaşlar tuzak fiyatlardan uzak durmalı”

 

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Era H&B Direktörü Hüseyin Sadeghi, dövizdeki artış nedeniyle sektörde 3 haftadır inanılmaz durgunluk yaşandığını söyledi.

Sadeghi, TL’deki değer kaybı nedeniyle birçok kişinin konut alımından vazgeçtiğini, kaparo verenlerin de iptal ettiğini belirtti.

Sektörle ilgili farklı bir konuya da değinen Sadeghi,  son zamanlarda 1.5-2 sene sonra bitecek bazı projelerin TL’ye çevrildiğine dair reklamlar yapıldığını ifade ederek, bu konuda vatandaşları uyardı.

Sadeghi, “Vatandaşların tuzak fiyatlardan uzak durması gerekiyor” diyerek, “Bütün malzemelerin döviz olduğu bir sektörde, 1-2 sene sonrası için TL fiyatların verilmesi düşündürücü. Kur yükseldiğinde müteahhitler projeyi bitiremeyecek. Bu durum Temel Bulut gibi benzer kaoslara neden olabilir.” şeklinde konuştu.

Sadeghi, TL bazlı proje satın alacaklara ‘banka garantisi istemesi’ tavsiyesinde de bulundu.

 

“Yabancılara konut alımında vergi artırımı, sektörde memnuniyet yaratmadı”

Sadeghi, yabancılara ikinci ve üçüncü konut alımında vergi artırımına gidilmesini ‘cezalandırma’ olarak değerlendirdi, bu kararın sektörde memnuniyet yaratmadığını söyledi.

“Diğer ülkelerde, birden fazla konut alan yabancılara oturma izni veriliyor. Bizde ise bu kişiler cezalandırılıyor” diyen Sadeghi, piyasanın canlanması için böyle bir kararın verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Sadeghi, KKTC yurttaşları için indirime gidildiğini ancak bu kararın yabancılara da eşit uygulanması gerektiğini dile getirerek, ‘ayrımcılık’ yapıldığını belirtti.

TC uyruklulara konut satın alabilmesi için gerekli izinlerin 1-2 ay içerisinde verildiğini söyleyen Sadeghi, bu sürenin üçüncü dünya ülkesi vatandaşları için 8-12 ay arasında değiştiğini, 6 aylık sürenin de söz konusu kişileri kapsamasının mümkün olmayacağını dile getirdi.

 


 

Boray Emlak Yatırım ve Emlak Danışmanı Leyla Hurşit:

“Döviz arttı, yerli halk beklemeye geçti”

Boray Emlak Yatırım ve Emlak Danışmanı Leyla Hurşit ise hem kiracıların hem de mal sahiplerinin kafasının karışık olduğunu söyledi.

Şu anda piyasadaki kiralık evlerin yüzde 50’sinin boş olduğunu belirten Hurşit, dövizdeki durumun belli olduğunu ancak satışların durmadığını ifade etti.

Hurşit, yurt dışındaki yatırımcıların konut satın almaya devam ettiğini, özellikle İngiliz müşterilerin yoğunlukta olduğunu kaydetti.

Kıbrıs’ın güneyi ile kuzeyi karşılaştırıldığında, dövizdeki yükseliş göz önünde bulundurulduğunda Kuzey’deki emlak satış fiyatlarının daha uygun olduğunu dile getiren Hurşit, yerli halkın ‘beklemede’ olduğunu ifade etti.

Hurşit, yabancılara konut alım konusundaki vergi artırımın yerinde bir karar olduğunu söyleyerek, “Yatırıma yönelik olduğu için vergiler artırıldı. Bu kararı mantıklı buldum.” dedi.

 

Bu haber toplam 4423 defa okunmuştur
Etiketler : ,