1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ELEKTRİK YURTTAŞI YAKIYOR
ELEKTRİK YURTTAŞI YAKIYOR

ELEKTRİK YURTTAŞI YAKIYOR

YENİDÜZEN, elektrik fiyatlarında Kuzey Kıbrıs’ın Avrupa’daki yerini araştırdı

A+A-

YENİDÜZEN, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ile Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın elektrikte kWh başına birim fiyatlarını ve ülkelerin asgari ücret gelir dağılımlarını araştırdı. 29 ülke içerisinde pahalı elektrik satan ülkeler arasında 15. sırada yer alan Kuzey Kıbrıs, kWh birim fiyatları listesinde orta sıralarda yer alıyor. Kuzey Kıbrıs’taki elektrik fiyatları Belçika, Hollanda, İrlanda gibi ülkelerden daha ucuza olmasına karşın sözü edilen ülkelerdeki yüksek asgari ücretler dikkat çekiyor. Örneğin Belçikla’da asgari ücret 3 bin 466 TL’ye denk geliyor! 


Tanju KONURALP


YENİDÜZEN, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ile Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın kWh başına birim fiyatlarını ve ülkelerin asgari ücret gelir dağılımlarını araştırdı. 29 ülke içerisinde pahalı elektrik satan ülkeler arasında 15. sırada yer alan Kuzey Kıbrıs, kWh birim fiyatları listesinde orta sıralarda yer alıyor.
Kuzey Kıbrıs’taki elektrik fiyatları Belçika, Hollanda, İrlanda gibi ülkelerden daha ucuz olmasına karşın, sözü edilen ülkelerdeki yüksek asgari ücretler dikkat çekiyor. Örneğin Belçika’da asgari ücret 3 bin 466 TL’ye denk geliyor. Yine elektriğin pahalı olduğu ülkelerden Hollanda’da asgari ücret 3 bin 426 TL, İrlanda’da 3 bin 440 TL, Lüksemburg’ta 4 bin 240 TL…
Kuzey Kıbrıs’ın listede asgari ücretin düşük olduğu- elektriğin pahalı satıldığı ülkeler arasında yer alması yurttaşın ödeme zorluğu çektiği anlamını taşıyor.  

15. sıradayız
27 AB ülkesi ile birlikte Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın kWh başına birim fiyatlarını ortaya koyulduğu zaman, pahalılıkta, İngiltere, Fransa Yunanistan ve Türkiye gibi ülkelerin önünde yer alıyoruz. Bazı üyelerinde Asgari Ücret uygulaması bulunmayan AB ülkeleri içerisinde ise yalnızca Doğu Avrupa ülkelerinin ve bazı Balkan ülkelerinden daha pahalıyız. Asgari ücretin 1415 TL olduğu ülkede, bir ayda 3723 kWh elektrik satın alabiliyoruz.

Güney 4. sırada
KWh başına birim fiyatları listesinde Güney Kıbrıs, pahalı AB ülkeleri arasında… Danimarka, Almanya ve Belçika’dan sonra gelen Kıbrıs Cumhuriyeti; Asgari ücret dağılımında ise sekizinci sırada yer alıyor. Asgari ücretin 1749 TL olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nde, bir aylık maaş karşılığı 3238 kWh elektrik satın alınabiliyor.
29 ülke içerisinde en pahalı elektriği Danimarka satarken, en ucuz elektrik ise AB’ye yeni katılan ülkelerden Bulgaristan satıyor. Ülkelerdeki Asgari Ücret dağılımlarına bakıldığı zaman Lüksemburg 4, 241 TL ile birinci sırada yer alırken, 369 TL ile Romanya listenin sonunda yer alıyor.

Maliyetler ile birlikte birim fiyatı da düşebilir
Elektrik kurumu ile devlet kurumları arasında yaşanan denetimsizlik ve borçların tahsil edilmeyişi, birim fiyatlarının 0,38 Kuruş olmasının başlıca nedeni olarak belirtiliyor. Yalnızca devlet kurumlarından 100 milyon TL alacağı bulunan kurumun, bu miktarı tahsil edemeyişi; kurumun bankalara olan borçlarına faiz olarak yansıyor. Hal böyle olunca, hem elektriğin hem de fatura bedellerini maliyeti yükseliyor.

 

----------------------------------------------------------------------------------

Cesurer: “Tahsilâtlar yapılırsa, birim fiyatı daha da düşer”

Ülkede kullanılan elektrik birim fiyatının AB ülkeleri baz alındığında orta sıralarda yer aldığını belirten Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Çağlayan Cesurer, birim fiyatının daha da düşürülebileceğinin altını çizdi. Bu gün ülkede kWh birim fiyatının 38 Kuruş olduğunu ifade eden Cesurer, maliyetlerin yüksek oluşunun bu rakama ulaşılmasındaki tek neden olduğunu vurguladı. 2009 yılı itibarı ile özellikle kamu kuruluşlarından tahsil edilemeyen paraların, kurumun maliyetlerinin artmasındaki neden olduğunu belirten Cesurer, toplanamayan fatura beldelerinin ortalama 200 milyon TL olduğunu vurguladı. Birim fiyatlarının aşağıya çekilmesi adına tüm kesimlerin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Cesurer, bu konuda çözüm önerilerinin de sunulduğunu açıkladı. Dünyanın hiçbir yerinde elektrik kurumlarının batamayacağını belirten Cesurer, satılanın domates olmadığını ancak; satılan ürünün karşılığının alınmaması halinde de bu sonuçların doğmasının normal olduğunu vurguladı.

Bu haber toplam 5846 defa okunmuştur