1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. CTP lideri Erhürman: Borcu borçla kapatınız diyorlar
CTP lideri Erhürman: Borcu borçla kapatınız diyorlar

CTP lideri Erhürman: Borcu borçla kapatınız diyorlar

CTP lideri Tufan Erhürman, işsiz insanların sayısının arttığını belirtti, “Çalışma Bakanı’ndan işsiz insanların ya da kapanan işyerlerinin net sayısını istedim, bir kez daha bunu alamadım” dedi.

A+A-


YENİDÜZEN

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman, işletmelere “düşük faizle ödeyemediğiniz borcu, geliniz yüksek faizle yeniden borçlanarak ödeyiniz” dendiğini belirtti.

“Özel sektör ayakta kalamazsa Maliye de ayakta kalamaz demiştik” görüşünü yineleyen Erhürman, “Şimdi o noktaya geldik, hükümet yüksek faizle borçlanmaya gidiyor ancak ortada yine harcama planı yok” diye konuştu.

Erhürman, işsiz insanların sayısının arttığını belirtti, “Çalışma Bakanlığı’ndan işsiz insanların ya da kapanan işyerlerinin net sayısını istedim, bir kez daha bunu alamadım” dedi.

“11 aydır veriler üzerinden konuşamıyoruz, bu çok acıdır” diyen Erhürman, aylarca sürdürdükleri ısrarlar sonucu sağlıkta ilk kez veri paylaşımı yapıldığını ancak ekonomide bunun da olmadığını ifade etti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Naci Talat Vakfı’nda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve Genel Sekreter Erdoğan Sorakın’ın yanısıra tüm milletvekilleri katıldı.

Erhürman, gelirleri olmamasına rağmen sahada olan gazetecilere hayranlığını paylaştı, ayrıca sağlık çalışanlarından polise, belediye emekçilerinden acil durum görevlilerine kadar sahadaki herkese yürekten teşekkür etti.

“Maliye de çökecek dedik”

“Özel sektör ayakta kalmazsa, Maliye de ayakta kalamayacak dedik, tam da dediğimiz yaşandı. Önce özel sektör çöktü, şimdi de Maliye çökmeye başladı” diyen Erhürman 29 Mayıs’taki ilk borçlanmada faizin 9.74, 31 Aralık’taki ikinci borçlanmada ise faizin % 20.02 olduğunu söyledi.
“Şimdi yine yüzde 24’lerde yüksek faizle borçlanma yapacaklar, ancak ortada harcama planı yok” dedi.
 

Türkiye’yle protokol

Türkiye’yle yapılan anlaşmaya da değinen Erhürman, mali yardımla ilgili ortada üç farklı rakam olduğunu söyledi, “Şimdi yeni bir protokol imzalanacağı söyleniyor; özel sektöre, savunmaya, alt yapıya ne kadar para geleceğini yine bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

Şimdi 2.5 milyar tutarında protokol imzalanacak ise özel sektöre, altyapıya, savunmaya ne kadar geleceğini bilmeleri gerektiğini vurgulayan Erhürman, “Maliyede ve ekonomide planlama, programlama olmadığı müddetçe öngörülü biçimde geleceğinizi düzenleyebilmeniz mümkün değil. Hala rakamlar konusunda körlemesine gittiğimiz bir düzenle karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

Hükümet tarafından “TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay gelecek, ülkeye kaynak gelecek, mali protokol imzalanacak” beklentisi yaratıldığını anımsatan Tufan Erhürman, ancak mali protokol imzalanmadığı gibi ekonominin esas ihtiyaçlarına yönelik bir adım da atılmadığını belirtti.

Bu protokollerde Türk Lirası kullanımından kaynaklanan değişimin dikkate alınmasını ısrarla istediklerini belirten Erhürman, “Biz uygulayamayacağımız bir protokolü imzalamayız, imzalanan protokolü de uygularız. Bu anlayışta olduk. Ancak görüyoruz ki öyle olmuyor, söylenen rakamlar da gelmiyor” dedi.

Basın toplantısında Kıbrıs Türk Halkı’nın ve Kıbrıs Türk kurumsal yapısının görünmez hale geldiğini anımsatan Erhürman, “Protokolün gerçekleşmelerini dahi Sayın Başbakan değil Sayın Fuat Oktay açıklamak durumunda kaldı. Bu kabul edilecek bir şey değil” şeklinde konuştu.

 

“Geçen yıldan kalma borç”

Özel sektöre geçen yıl ödenmesi gereken 1500 TL'lik maaş desteklerin ancak bugün ödenebildiğini ifade eden Erhürman, işçilerin hesabına yatırılacağı açıklanan ödemelerin “işveren üzerinden ödendiğini” söyledi.

Sosyal sigorta ödemelerinin 15'i yerine 18'inde yapılabileceğine ilişkin hükümet açıklamasına dikkat çeken Erhürman “15'inde ödeyemeyen işletmeler 18'inde ödeme yapabilecek mi?” diye sordu.

Açıklanan ekonomik pakette hiçbir şey olmadığını anlatan Erhürman, “haklar budandı, yeni dönemde yeni destek vereceğiz derken, var olan destekler de budanmış oldu” dedi.

Erhürman, ekonomiyle ilgili devamla şunları söyledi:

“Yeni ekonomik destek paketi tümüyle algı oyunudur. Kapanmadan zarar gören işletmelere ödeme yapacaklar dediler. Peki zarar görmeyen var mı? İşletme diyorsunuz peki işçiler ne olacak? Kimse, kimin ne ödeme alacağını bilmiyor.”

 “Borçlanarak borç ödeyiniz, diyorlar”

“Pandemi öncesi borçlarla ilgili yeniden yapılanma kararı çıktı. Pul parası istemiyorlar ama yüzde 24 faiz istiyorlar. Bir de pandemi sürecinde düşük faizle borçlananlar vardı, şimdi onların da ödeme zamanı geldi; ödeyemeyenlere diyorlar ki, düşük faizle ödeyemediğiniz borcu, geliniz yüksek faizle yeniden borçlanarak ödeyiniz.”

Yüksek faizle borçların yapılandırılarak özel sektörü ayakta tutmanın mümkün olmadığını söyleyen Erhürman “Bu sarmal bizi bitmeye götürüyor. Herkes şu anda sıfırı tüketmiş durumdadır” dedi.

Erhürman, “Asıl mesele sınırlı kaynakların ne kadar adil, doğru ve zamanında paylaştığımızdır” dedi.

“Servet Vergisi”yle ilgili de düşüncelerini açıklayan Erhürman, şu anki mevzuatta beyan edilmemiş ve izahı yapılmamış servetin vergilendirilmesi için düzenleme olduğunu belirtti.

Erhurman şunu söyledi:

“Beyan edilmiş vergilerin dahi yarısı toplanıyor, yarısı toplanmıyor, bu hesaplanmıştır. Beyan edilmemiş ve izahı yapılmamış servet için de mevzuat uygulanmalıdır. Bu vergilerin tümü toplanmalıdır.”

“Sivil itaatsizlik”

“Sivil itaatsizlikle ilgili söylem son derece tehlikelidir” diyen Erhürman, bunu ortada kaldırmanın ancak güven, işbirliği ve diyalogla mümkün olduğunu belirtti.

Eğitimin aşılama programı çerçevesinde ele alınması gerektiğini de ifade eden Erhürman, “Yüz yüze eğitime aşı sonrasında geçilmesi kararı doğrudur ancak bunun senaryolar üzerinden planlaması şarttır” dedi.

Erhürman, “11 ayın sonunda kimi yoksul ya da yoksun çocukların online eğitime erişemez olması affedilemez” şeklinde konuştu.

Yüksek öğrenimin önemine de değinen Erhürman, karantina ücretlerin devlet tarafından ödenmesine yönelik kararın doğru olduğunu, ancak çok daha ciddi bir planlamanın şart olduğunu belirtti.

“Kendi kriz masamızı oluşturuyoruz”

CTP lideri Tufan Erhürman, kriz masası önerilerinin karşılık bulmadığını belirtti, “o nedenle parti olarak kendi kriz masamızı oluşturma kararı aldık. Sağlık ve ekonomiye yönelik tüm süreçleri izleyeceğiz” diye konuştu.

Erhürman, STÖ, sendika, ekonomik örgütleriyle bir araya geleceklerini kaydetti.

Erhürman, koronavirüs önlemleri kapsamında toplanmayan Meclis Genel Kurulu’nun Perşembe günü çalışmaya başlaması konusunda da ısrarcı olduklarını Başbakan ve Meclis Başkanı’na da ilettiklerini bildirdi.

Erhürman, TC’den gelen aşı nedeniyle TC yetkililerine teşekkürlerini de sundu.

Erhürman, pandemi ile ilgili gelişmelerle birlikte, haziran sonunda erken seçim taleplerini sözlerine ekledi, “Başbakan’ın ağzından söz çıktı bir kere” dedi.

 


 

Erhürman: “Federasyondan değil çözümden vazgeçtiler”

Kıbrıs Türk halkı adanın bütününde söz sahibidir, sadece kuzeyde değil güneyde de söz sahibidir. Tatar ve Türkiye’deki bazı çevreler aslında federasyondan değil çözümden vazgeçti. Çözümsüzlük çözümdür dönemine geri dönüldüğünü görüyoruz. Bunu kabul etmiyoruz. Federal çözüm için çalışmaya devam edeceğiz”


Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda  CTP’nin görüşlerinin son derece net  ve her zaman ifade ettiği noktada olduğunu, adanın bölünemeyecek kadarı küçük bir ada olduğunu, bunu pandeminin de bir kez daha ekonomik,  sağlık ve AB ilişkileri açısından  gösterdiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının adanın sadece kuzeyinde değil güneyde de söz ve hak sahibi olduğunu söyleyen Erhürman, “Hidrokarbonun nereden çıktığı önemli değil, adanın neresinden çıkarsa çıksın her türlü zenginlik ve kaynak Kıbrıs Türk halkının iki kurucu ortaktan birisi olarak, siyasi eşitlik çerçevesinde ortak  olduğu bir kaynaktır. Bunun içindir ki CTP bir an önce kapsamlı çözüm demektedir” diye konuştu.

Son günlerde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar öncülüğünde sürdürülen politika çerçevesinde Tatar ve Türkiye’den bazı yetkililerin, “Federasyon ölmüştür” dediğini hatırlatan Erhürman, aslında söylediklerinin toplamına bakıldığında, vazgeçildiği söylenen şeyin federasyon değil kapsamlı çözüm olduğunu gördüklerini ileri sürdü.

Erhürman, “Aslıda bir anlamda geçmişte var olan ‘Çözümsüzlük çözümdür’ politikasına geri dönülen bir  noktada olunduğunu görüyoruz. Statükonun hiç bir şekilde bize kazandırmadığını söylüyoruz. O yüzden bir an önce kapsamlı çözüm  noktasında duruyoruz” dedi.

Yeni tez olarak dile getirilen  eşit egemenlik çerçevesinde 2 devlet formülünün  hiçbir gerçekçi tarafı olmadığını iddia eden Tufan Erhürman,  tek gerçekçi çözüm modelinin iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federasyon olduğunu ve bu yönde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Aksi takdirde 5+1 konferansı gerçekleştiğinde ortaya, “Anastasiadis BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde çözüm isteyen taraftır. Kıbrıs Türk tarafı BM Güvenlik konseyi kararları dışındadır ve çözüm istememektedir” şeklinde bir sonuç ortaya çıkacağını belirten Erhürman, bunun Annan Planı ve Crans Montana’da çözüm iradesini ortaya koymuş Kıbrıs Türk halkının hak ettiği bir sonuç olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar öncülüğünde son günlerde “hainler, yama olmayı isteyenler” edebiyatı yapılmaya başlandığını  söyleyen Erhürman, “Arkadaşlarımızı bir an önce bu taş devrinden kalan dilden kendilerini  arındırmaya  çalışıyorum. Çünkü bu dil artık bizim karşı çıkmamızı dahi gerektirmeyecek kadar komik haldedir. Komik olduğunu fark edip vazgeçmelerini istiyoruz” dedi.

 

Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanlığı’nı yüzde 52 oy oranıyla kazanmasının hiçbir şekilde “Kıbrıs Türk halkının çözüm iradesi ortadan kalkmıştır” diye yorumlanamayacağını ifade eden Erhürman,  “Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik müdahalelerle ilgili tartışmalar herkesin malumu olduğu gibi, o seçimin Kıbrıs sorununun çözüm şekline ilişkin referandum biçiminde gerçekleştiğini de kimse iddia edemez.” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türk halkının geleceğinin maceracı tavırlarla ön görülemez bir noktaya çekilmesini kabul etmediklerini vurgulayan CTP Genel Başkanı Erhürman, “Federasyon öldü demekle federasyon ölmüyor. Tatar, konuşmalarında 2 devletli çözüm konusunda AB, Anastasiadis,  İngiltere de bizim gibi düşünmeye başladı  diyor ama tutanaklar ve bu yetkililerin son günlerdeki açıklamaları, hiç de öyle olmadığını gösteriyor” diye konuştu.

 

 

Bu haber toplam 2686 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler