1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Çarşaf liste’ sorun oldu
‘Çarşaf liste’ sorun oldu

‘Çarşaf liste’ sorun oldu

Seçim ve Halkoylaması Yasası’ndaki DEĞİŞİKLİK çalışmalarından henüz sonuç çıkmadı.

A+A-

Meltem SONAY


Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın uygulanmasında saptanan teknik ve hukuki sıkıntıların aşılabilmesi için sürdürülen Seçim ve Halkoylaması Yasası’ndaki DEĞİŞİKLİK çalışmalarından henüz sonuç çıkmadı.

Tek seçim bölgesi ve çarşaf liste uygulaması nedeniyle milletvekilliği seçimlerinde kullanılması gereken oy pusulasının basılmasında ve kullanılmasında yaşanacak teknik sorunların aşılması hedefi ile hazırlanan (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Meclis Komitesi’nde görüşülüyor.

Teknik sıkıntılar için FORMÜL arayışı

Cumhuriyet Meclisi’nden Nisan 2016’da geçerek yürürlüğe giren Seçim ve Halkoylaması Yasası’ndaki teknik sorunları düzeltmenin yanında Lefke’nin de ilçe olması ile gerekli düzenlemeleri yapacak Değişiklik Yasası üzerine çalışan Meclis Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi dün yeniden toplandı.

Nisan 2016’da Meclis’ten geçerek yürürlüğe giren Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda öngörülen ÇARŞAF LİSTE oy pusulalarının altından kalkmanın her anlamda ZOR olduğuna işaret eden CTP Milletvekili, Komite Üyesi Asım Akansoy, komitenin, seçmenin yeni seçim sistemi anlayışını en iyi şekilde hayata geçirebileceği bir düzenleme için çalışıldığını da ifade etti.

Akansoy: “En iyi formül üretilmeye çalışılıyor”

Aynı zamanda Yüksek Seçim Kurulu Başkanı da olan Yüksek Mahkeme Başkanı’nın hassasiyetlerinin de dikkate alınarak çalışmaları sürdürülen komitede bir an önce çözüm bulunup bitirilmesi iradesi olduğunu aktaran CTP Milletvekili, Komite Üyesi Asım Akansoy,

Seçmenin iradesini yansıtabileceği, en çoğulcu demokrasi ve eşitliği barındıracak, en iyi düzenlemeyi bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi’nden Nisan 2016’da geçerek yürürlüğe giren Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda öngörülen ÇARŞAF LİSTE oy pusulalarının altından kalkmanın her anlamda ZOR olduğuna işaret eden Akansoy, komitenin, seçmenin yeni seçim sistemi anlayışını en iyi şekilde hayata geçirebileceği bir düzenleme için çalışıldığını da ifade etti.

Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın uygulanmasında saptanan teknik ve hukuki sıkıntıların aşılabilmesi için sürdürülen Seçim ve Halkoylaması Yasası’ndaki DEĞİŞİKLİK çalışmalarından henüz sonuç çıkmadı.

“Eski seçim sistemine dönülmesi gibi bir siyasi irade yok!”

Sıkıntıların henüz aşılamadığını kaydeden Asım Akansoy soru üzerine, “Teknik anlamda sıkıntıların aşılması bir henüz bir formül bulunamadı” dedi.

Alternatifler üzerinde çalışıldığını da belirten Komite Üyesi Milletvekili Akansoy, “2016’da çıkan Şeçim ve Halkoylaması Yasası oybirliği ile geçti. Tüm partiler yasanın ruhuna sadık” dedi.

Bazı kurumlardan ‘eski seçim sistemine dönülmesi’ne yönelik talepler geldiğine işaret eden Akansoy, komitede eski seçim sistemine dönülmesi yönünde bir siyasi irade olmadığının da altını çizdi.

Zorlu bir süreç içerisinde girildiğini ifade eden CTP Milletvekili Komite Üyesi Asım Akansoy, Başbakanlık Müsteşarı ile Savcılık ve Yüksek Mahkeme’nin de etkin katılımları ile çalışmaların sürdürüldüğünü, Eylül’de yoğunlaştırılacak çalışmalarla Meclis’in yeni yasama dönemine düzenlemenin yetiştirilebilmesinin de mümkün olduğu görüşünü belirtti.

Sıkıntıların henüz aşılamadığını kaydeden Asım Akansoy, bazı kurumlardan ‘eski seçim sistemine dönülmesi’ne yönelik talepler geldiğine işaret etti. Komitede eski seçim sistemine dönülmesi yönünde bir siyasi irade olmadığının da altını çizdi: “KOMİTE YASANIN RUHUNA SADIK”

Değişiklik tasarısı pusulaların Yüksek Seçim Kurulu’nca belirlenmesini öngörüyor…

Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı, 9 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanarak halkın bilgisine sunulmuştu. 1976’dan beri yürürlükte olan Seçim ve Halkoylaması Yasası, son olarak 2016 yılında tadil edilmişti.

Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın genel gerekçesinde, yasaya getirilen yeni düzenlemelerle, bundan sonra yapılacak seçimlere ilişkin teknik ve hukuki sıkıntılar doğduğu ve tasarının bunları gidermek için hazırlandığı belirtilmişti.

Tasarıyla oy pusulası tanımı yeniden düzenlenerek, “Yapılacak seçimin gereğine göre Yüksek Seçim Kurulu tarafından tasarlanacak tek bir birleşik oy pusulası veya birden fazla birleşik oy pusulasını anlatır” şeklinde ifade ediliyor.

Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla, esas yasanın 84’üncü maddesine eklenecek 4’üncü fıkrayla, seçimlerde kullanılacak oy pusulalarının şekil, ebat, sayı, renginin, yapılacak seçimin gereğine göre Yüksek Seçim Kurulu’nca belirlenmesi öngörülüyor.

Tasarıda, adayların ve partilerin oy pusulası üzerinde nasıl sıralanacağına ve nasıl oy kullanılacağına dair detaylar da yer alıyor.

 

 

 

 

Bu haber toplam 3023 defa okunmuştur