1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Bakanlık takdir yetkisini çok kez kötüye kullandı"
Bakanlık takdir yetkisini çok kez kötüye kullandı

"Bakanlık takdir yetkisini çok kez kötüye kullandı"

Cumhuriyet Meclisi, İçişleri Bakanlığı bütçesini görüşmeye devam ediyor.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi, İçişleri Bakanlığı bütçesini görüşmeye devam ediyor.

ERHÜRMAN

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, UBP milletvekili Nazım Çavuşoğlu’nun üç saat kürsüde konuşma yapmasını da eleştirerek, “Düşünmemiz, karar vermemiz engelleniyor” dedi.

Vatandaşlık Yasası’nın askıya alınmasının söz konusu olmadığını, buna kimsenin yetkisi bulunmadığını söyleyen Erhürman, yasaya göre İçişleri Bakanlığı’nın takdir yetkisini kullanabileceğini kaydetti.

Erhürman, bakanlığın takdir yetkisinin birçok kez kötüye kullanıldığı dönemler yaşandığını söyledi.

Erhürman, vatandaşlık verilmesine yönelik 8’inci maddeyi okuyarak, daha önceki iktidarlarda, şartları karşılamayanlara imza atarak vatandaşlık verildiğini, daha sonra şartların karşılandığını ifade etti.

Erhürman, “Koşulların yerine getirilip getirilmediğini bilmeden, bakanlığın irade bildiriminde bulunup imza attığı dönemler yaşandı. Bu işlemin yok sayılması gerekiyor” dedi.

Yasadaki, “Yurttaşlığa alınması Bakanlar Kurulu tarafından zorunlu görülenler” maddesini eleştiren Erhürman, bir kişinin gerekçe gösterilmeden yurttaşlığa alınmasına yol açan bu maddenin keyfilik içerdiğini ifade etti.

TÖRE

DP-UG milletvekili Zorlu Töre, İçişleri Bakanlığı’nın önemli bakanlıklardan biri olduğunu, hizmet verme noktasında süratlenmeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Töre, Korkuteli bölgesinde hayvancıların elektrik kesintisi nedeniyle sorun yaşadığını belirtti. Bu sıkıntıların geçmişten geldiğini belirten Töre, bu sorunların süratle çözümlenmesi gerektiğini ifade etti.

Nüfus ve toprak konusunun önemli olduğuna değinen Töre, “Keşke KKTC’nin nüfusu da Rum tarafının nüfusuna denk hale gelebilseydi. Masada elimiz daha güçlü olabilirdi” dedi.

Vatandaş olamayıp sıkıntı yaşanlar bulunduğuna değinen Töre, ekonomik sebeplerden kaynaklanan ülkeden ihraçların da arttığını, ailelerin bölündüğünü savundu. Töre, ailelerin bölünmemesi gerektiğini ifade etti.

Töre, emirnamelerin gözden geçirilmesi, teknik eleman açığının giderilmesi gibi konularda yaşanan sorunlara çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs sorununa değinen Töre, bu konuya çok dikkat edilmesi gerektiğini, Rum tarafının daha çok toprak ve mülkiyet hakkı istediğini söyledi.

İskan Encümeni’nin çalışmadığını söyleyen Töre, eşdeğerine karşılık alamayan insanlar bulunduğunu, bu konuların araştırılması gerektiğini kaydetti.

Töre, adaletten şaşılmasını istedi.

ŞAHALİ

CTP-BG milletvekili Erkut Şahali, İçişleri Bakanlığı’nın doğrudan yurttaş ile ilişki içinde olan bölümlerinin bulunduğunu kaydetti.

Şahali, “Devlet takdir hakkını kullandığı anda sübjektif ve eşitsiz koşullar yaratır. Bu da hizmette standardı ortadan kaldıran bir durumdur” dedi.

Milletvekillerinin yaptıkları yasalarda sübjektif sonuçlara ulaşılabilecek koşulları ortadan kaldırması gerektiğini belirten Şahali, İçişleri Bakanı’nın bu gibi arızaları gidermekte adım atacağına ve yerine getireceğine inandığını vurguladı.

UBP’nin hükümet döneminde İçişleri Bakanlığı’na yerel yönetimler başlığının eklendiğini bunun reform olacağı yönünde umutla karşılandığını belirten Şahali, ancak bu dönemde belediyelerde ciddi sıkıntıların yaşandığını ifade etti.

Belediyelerden gelen bütçeler doğru kabul edildiğini, denetlenmediğini, bunun da sorunlara, gerçekten uzak rakamların oraya çıkmasına yol açtığını, bataklar yaşandığını belirten Şahali, denetim ve yaptırım yapılması gerektiğini kaydetti.

CTP-BG’li olmayan belediyelerin büyük kısmında sıkıntı ve bataklar yaşandığını söyleyen Şahali, bunun nedeninin popülizm olduğunu söyledi.

TATAR

UBP milletvekili Ersin Tatar, belediye başkanı ve meclis üyelerinin seçimle başa geldiğini, bütçe idaresinde sorun yaşandığını, denetimin şart olduğunu belirtti.

Tatar, iç denetim eksikliğinin de bulunduğunu ifade etti. Borçlanmayı da gelir olarak yazan belediyeler bulunduğunu belirten Tatar, borçlanmanın önünde bir engel bulunmadığını söyledi.

Belediyelerin devletten 159 milyon TL katkı aldığını belirten Tatar, küçük, kırsal kesim belediyelerinin daha büyük sıkıntı yaşadığını kaydetti.

Tatar, Merkezi Cezaevi konusunda ciddi sıkıntı yaşandığını, yeni bina için nerede ihaleye çıkılacağı sorunundan bir türlü hayata geçemediğini söyledi.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun iyi çalıştığını, başarılı olduğunu belirten Tatar, Kıbrıs meselesinde mülkiyet ile ilgili bölümle ilgilenebileceğini ifade etti.

Tatar, kırsal kesim arsaları ile şehit çocuğu arsalarının altyapısının yapılması gerektiğini söyleyerek, bütçede bu alanda kısıtlamaya gidildiğinin görüldüğünü belirtti.

Tatar, ekonominin gelişmesi için yeni açılımlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.(tak)

Bu haber toplam 3220 defa okunmuştur