1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Araç satışlarının görünmeyen yüzü
Araç satışlarının görünmeyen yüzü

Araç satışlarının görünmeyen yüzü

Japonya’dan 3 Bin Sterlin olarak alınıp yola çıkan bir araç, ülkede en az 7 Bin Sterlin'e satışa çıkıyor. Birçok kalemde aracın değeri üzerine eklenen vergiler ve gümrük, bu rakamın neredeyse ikiye katlanmasındaki en büyük neden olarak gösteriliyor.

A+A-

Fehime ALASYA

Araç satışlarında uygulanan vergiler, galerilerin belini bükerken, tüketicinin de cebinden yüksek rakamların çıkmasına neden oluyor.. Üç Bin Sterlin’e yurt dışından alınan bir araba, ülkeye gelene kadar üzerine eklenen kalemler ile alıcıya en az yedi bin Sterlin’e ulaşıyor.

Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği’nden elde edilen verilere göre salon araçlarda yüzde 20 Katma Değer Vergisi (KDV) ödenirken, bu rakam iş araçlarında yüzde 16’ya düşüyor.

Japonya’dan yola çıkan bir araç, yüzde 60’ı aşan vergilendirme ile Kıbrıs’ın kuzeyindeki galerilere ulaşıyor. Bu vergilendirme ücreti içerisinde en yüksek oran KDV, Gümrük ve Fiyat İstikrar Fonu ödemeleri yer alıyor. Bunların yanında Rıhtım, Güvenlik Kuvvetleri vergisi, Stopaj, Araç Kayıt Parası ve Seyrüsefer de uygulanan diğer vergiler arasında yer aldı.

Fiyat İstikrar Fonu’nun aracın büyüklüğüne göre değiştiği de belirtilirken, bu rakamın genelde %20 olduğu kaydedildi. 

Yapılan örneklendirme ile Japonya’dan 3 Bin Sterlin’e ülkeye ithal edilen bir aracın galerideki satış fiyatının 7 Bin Sterlin olduğu görüldü.  

3 Bin Sterlin’e Japonya’dan yola çıkan bir araç, Kıbrıs’ın kuzeyinde aşağıdaki uygulamalar ile yaklaşık 7 Bin Sterlin’e ulaşıyor:

  • Gümrük: %10,
  • Nakliye Ücreti: 600 Sterlin,
  • Rıhtım: %4,4,
  • Güvenlik Kuvvetleri vergisi: % 2,5,
  • Fiyat İstikrar Fonu: %20,
  • Stopaj: % 4,
  • Araç Kayıt Parası ve Seyrüsefer: %5,
  • KDV: %20

Toplam: % 65,9  vergi!

 

“Avrupalıya bunu anlatsam beni anlamaz veya bana kahkaha ile güler”

Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) Başkanı İbrahim Akın, uygulanan vergileri işaret ederek, araç satışlarında, vatandaşın, aracın değerinden fazlasını vergi olarak ödediğine dikkat çekti. Tüm bu vergilerin yıllardır uygulanan ‘uyduruk’ bir sistem ve yönetimden ibaret olduğunu ileri süren Akın, “Avrupalıya bunu anlatsam beni anlamaz veya bana kahkaha ile güler. Avrupa’da emisyon gazı ve motor gücüne göre vergilendirilir. Vergi ve harçlar buna göre belirlenir. Ne rıhtım, ne Fiyat İstikrar Fonu, ne güvenlik kuvvetleri vardır, hiçbir şey yoktur...” şeklinde konuştu.

Ülkeye genel olarak üçüncü ülke olarak sayılan Japonya ve İngiltere’den ithal araç geldiğini belirten İbrahim Akın, bir aracın yüzde 60’ının vergi olduğunu belirtti.

 Halk arasında çok fazla satılan ve standart orta sınıf bir araba olarak bilinen Mazda Demio üzerinden örneklendirme yapan Akın, 3 bin Sterlin’e Japonya’dan alınan bu aracın, adada en iyi ihtimal ile ortalama 7 Bin Sterlin’e satışa sunulduğunu ifade etti. 

Galericiler dert küpü…

MASİB Başkanı İbrahim Akın’ın yanı sıra birçok galerici de bu vergilere sitem etti. Resen Vergi’den dert yanan galeri sahipleri, sektördeki en büyük sıkıntının da plansızca, gün be gün artan galeri sayısı olduğunu işaret etti.

Satışların her geçen yıla oranla düştüğünü dile getiren galericiler, vergilendirme ve plansız açılan galerilerin olduğundan yana hemfikir.

Yüksek vergilerin yanı sıra dövizin etkisi ile de satışların olumsuz etkilendiğini belirten galeriler, internet üzerinden satışların ve seyyar satıcıların sektöre çok büyük balta vurduğunu savundu.


Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) Başkanı İbrahim Akın;
“Üç bin Sterlin’e aldığım araba vergilerle altı bin Sterlin’i aşıyor…”

Bir aracın yüzde 60'a varan rakamı vergidir diyebiliriz. İthal edildiği ülkeye göre de gümrük oranları değişiyor. KDV salon araçlarda yüzde 20, iş araçlarında yüzde 16’dır. Ülkeye Genelde üçüncü ülke ve İngiltere’den araçlar geliyor. Avrupa'dan gelenlerin gümrüğü sıfırdır. Fakat burada başka bir isim altında vergilendiriliyor. Bu vergiler de aracın motor gücüne göre değişiyor. Japonya’dan gelseydi yüzde on olacaktı.

Örneğin, Mazda Demio, standart mevcut satılan orta sınıf bir arabadır. 2012-2013 modeldir. Gümrüğü yüzde ondur. Avrupa’dan olsaydı yüzde sıfır gümrük olacaktı, bunun yerine istikrar fonu adı altında farklı bir gümrükleme kullanılıyor, bununla da neredeyse aracın değerinin yüzde 20'sine denk geliyor.

Japonya’dan bu araç üç bin Sterlin civarında alındı. 600 Sterlin nakliye ücreti ödenir. Tüm gümrük ve harçlar üç bin 600 Sterlin üzerinden başlar. Gümrük yüzde on, rıhtım yüzde 4.4, güvenlik kuvvetleri 2,5, Fiyat İstikrar Fonu, ki bu rakam arabanın motor gücüne göre yüzde 6 ile 20 arası değişiyor ama bu arabada yüzde 20, stopaj yüzde 4, (stopaj adaya girdiği gün alınıyor) araç kayıt parası, araç değeri üzerinden yani üç bin 600 Sterlin üzerinden yüzde 5 kayıt parası ve seyrüsefer ödeniyor. Bunların yanında yüzde 20 de KDV ödeniyor. Ortaya yüzde 60’ı aşkın oranında bir vergi çıkıyor.

“Üç bin Sterlin’e aldığım araba yedi bin Sterlin oldu”

Fiyat istikrar fonu arabanın CC’sine göre, yani büyüklüğüne göre değişkendir. Orta sınıf arabalarda yüzde 20'ye yakın bir rakamdır, bu üst sınıf arabalarda da aynıdır. Yurt dışından getirdiğimiz araba bu kalemlere kadar beş bin 770 Sterlin oldu, servisi bakımı, onarımı ile 6 bin Sterlin’e çıktı. Ful servis yapmadan veremeyiz, bakımdan geçirip veriyoruz, bu da bir maliyettir. Üç bin Sterlin’e aldığım araba altı bin Sterlin oldu. Bu galerideki malların yarısı devletindir, yarısı da üretim maliyetidir. Bu arabayı yedi bin Sterlin’e satsak bu bile eriyor ve karımız kalmıyor.

“Biz elma gibi tartıp kilo ile araba alıyoruz. Güneyde ise CC ve karbondioksit üzerinden vergilendiriliyorlar”

Bunlar bizim çarpık çarpık uydurduğumuz bir sistem ve yöntemdir. Avrupalıya bunu anlatsam beni anlamaz veya bana kahkaha ile güler. Avrupa’da emisyon gazı ve motor gücüne göre vergilendirilir. Vergi ve harçlar buna göre belirlenir. Ne rıhtım, ne Fiyat İstikrar Fonu, ne güvenlik kuvvetleri vardır, hiçbir şey yoktur... Orada arabayı getirmeden dahi fiyatlar bellidir, bizde gümrük kendine göre bir tablo çıkarır. 500 bin km de araç getirip, 50 bin km diye satıyorlar ve bunlar gümrükte denetlenmiyor, üstelik bu yapılana devlet kılıf hazırlıyor. İnsanları yanlış uygulamaya teşvik ediyor. Biz elma gibi tartıp kilo ile araba alıyoruz.

“Hayali vergilerin silinmesi gerek”

Güneyde CC ve karbondioksit üzerinden vergilendiriliyorlar. Hayali ve suni vergileri yoktur.

Sistem değişmeli, tüm dünyadaki gibi bir sistem yapılmalı. 4.4 olan rıhtım vergisi limana yanaşamayan ve maunalar ile taşınan gemiler için alınan ücrettir, tarihi bir hikayedir. Satmadığım arabanın stopajını da öderim, uyduruk uyduruk vergiler ile uğraşıyoruz. Hükümetler dilediği gibi bu rakamlarla oynayabiliyor. Bu sektörü baskı ve kontrol altına alabilmenin yoludur. Resen vergi de var, bu da gereksiz, ucu açık ve baskı oluşturan bir vergidir. Bu gibi hayali ve satıcıları zora sokan, direk tüketiciyi etkileyen vergilerin silinmesi gerek.


Galericiler ne dedi?

Mustafa Üstüner (Mustafa Üstüner Oto Galeri):
“Resen vergi boynumuzu büküyor. Bu yıllardan beridir uygulanan ve vergi dairesinin düzeltmediği bir sistem. Resen vergi, vergi dairesinin elinde bir kılıçtır, istediği gibi kesiyor”

Tabi ki vergilerden şikâyetçiyiz… İnsanlarımızın gelirleri çok az, alım güçleri araba fiyatlarının yanında bizi çok etkiliyor. Hem vatandaş araba alamıyor hem de biz satış yapamıyoruz. Vergilerin düşmesiyle ilgili birçok kez talepte bulunduk, devlet bize ‘gelirimizi düşürecek şeyler istemeyin’ diyor. Bu vergilerin içerisinde en çok canımızı yakan vergi Avrupa’dan gelirse vergi ödenmiyor, Japonya’dan gelirse yüzde on vergi alınıyor, zaten tüm işimiz oradan dönüyor… Bu bizi gerçekten üzüyor. Ben Japonya’dan üç bin Sterlin’e bir araba alıyorum, galerime koyana kadar altı bin Sterlin oluyor ve ben bunun üzerine yüzde on veya on beş kar koyuyorum. Pazarlık payı ile de bu karım sırf, satış yapabilmek adına 300-500 Sterlin’e kadar düşüyorum.

Diyelim ki bin Sterlin kar koydum ve yedi bin Sterlin’e sattım, faturama bu rakamı yansıtamıyorum. Ben bir arabayı istersem beleş alayım kıymeti gümrük tarafından nasıl biçilirse onu ödüyorum. Yüksek fatura yazarsam bunun da KDV’sini ödüyorum, devlet bu faturaya inanmayıp sorguluyor ve yılsonunda yeniden bir vergilendirme daha uyguluyor. Resen Vergi ile de hiç kar etmiyorum. Resen vergi boynumuzu büküyor. Bu yıllardan beridir uygulanan ve vergi dairesinin düzeltmediği bir sistem. Resen vergi, vergi dairesinin elinde bir kılıçtır, istediği gibi kesiyor.

Her geçen yılı arıyor olduk, satışlar çok düştü. Galeri sayısı artıyor ve önlem alınmıyor. Her köşe galeri dolu, giderek de artıyor... Devlet planlama örgütü gerekli çalışmaları yapsın, galeri sayısı sınırlandırılmalı, bu şekilde çoğalmanın kimseye yararı yok.

Ali Paşa (Paşa Oto Galeri):
“Resen vergi denilen uygulama da kafadan uyduma rakamlardır, bu çok saçmadır... Zaten vergilendirme sistemimiz olduğu gibi saçmadır”

Dolaylı vergiler, fiyat istikrar fonları çok fazla, bunlar maliyete ve direk halka yansır. Navlun çok yüksek, gösterdiğimiz gider üzerinden de vergilendiriliyor, resen vergi denilen uygulama da kafadan uyduma rakamlardır, bu çok saçmadır... Zaten vergilendirme sistemimiz olduğu gibi saçmadır.

Beş on araba satan bir yer ile 50-60 araç satan bir galeri de aynı vergi uygulamasına tabi tutuluyor, bence bu çok adil değil. Gümrük vergisi, fiyat istikrar fonu tümü yüksek... Üç bin Sterlin olan bir araç, çoğu zaman yedi bin Sterlin’i buluyor. Halk arabası dediğimiz herkesin cebine uygun bir arabaya yaklaşık üç bin Sterlin vergi ödeniyor...

Bizim faturalarımız üzerinden değil, kendi belirledikleri oranlar üzerinden değer biçip vergilendiriyorlar, bu da keyfi bir uygula yapılıyor, çok düzensiz bir vergilendirme sisteminin içerisindeyiz. Satışlarımız her geçen yıla oranla düşüyor. En büyük nedeni de galerilerin git gide çoğalmasıdır. Her isteyen galeri izni alıp galeri açabiliyor. Yollar sokaklar, tarlalar, her köşe başında bir galeri...

Salih Çelikkaya (Çelikkaya Motors):
“Satışlar geçmiş yıllara oranla çok durgun. Vergiler, araç kayıt ücretleri, seyrüsefer ücretleri indirilirse satışlar artar diye düşünüyorum”

Bu vergilendirme ikinci el araç getiren galerilerde büyük bir engeldir. Gümrük vergileri galericilerin belini büküyor. Gümrük vergileri çok acı verici. Satışlar geçmiş yıllara oranla çok durgun. Vergiler, araç kayıt ücretleri, seyrüsefer ücretleri indirilirse satışlar artar diye düşünüyorum. Vergiler, dövizin etkisi, galerilerin fazlalığı. Her yer galeri doldu, bunu için hiçbir önlem alınamıyor.

2007 model olarak satın alınan bir araç buraya gelirken 2014 yılına ait olabiliyor, galerilerin denetimsiz şekilde dolandırılması dolandırıcılıkları da getirdi. Örneğin Toyota Vitiz gibi bir arabayı Japonya’dan 3 bin 300 Sterlin’e alıyoruz, en iyi ihtimal dokuz bin Sterlin’e satışa çıkıyor. Buradaki kar marjı da çok yüksek değildir. İnternet üzerinden satış ve seyyar satıcılar sektöre çok büyük balta vuruyor, bunun önüne de geçilemiyor.

 

 

 

 

Bu haber toplam 50538 defa okunmuştur
Etiketler : ,