1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 8 YILA KADAR HAPİSLİK!
8 YILA KADAR HAPİSLİK!

8 YILA KADAR HAPİSLİK!

Yasallaşması yönünde uzun yıllardır çalışma yürütülen Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’ Bakanlar Kurulu’ndan geçerek, Meclis’e sevk edildi.

A+A-

‘Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’ YASALLAŞMA yolunda… Cezalar dudak uçuklatıyor:

Asgari ücretin 200 KATI kadar para cezası

Ayşe GÜLER

‘Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’ yasallaşma yolunda…
Bakanlar Kurulu’ndan geçerek Meclis’e gönderilen tasarıda özellikle suç işleyenlere verilecek CEZALAR dikkat çekiyor.
Tasarı’da resmi bir makamın düzenleme yetkisinde olan bilişim verisi üzerinde işlem yaparak, sahte veri yaratan, başkalarını aldatacak şekilde veri oluşturarak suç işleyenlerin de sekiz yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği yer alıyor.
Öte yandan “Fikri Hakların Bilişim Sistemleri Aracılığıyla İhlali” maddesine aykırı davrananların da aylık asgari ücretin iki yüz katına kadar para cezasına veya beş yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabileceği açıkça ifade ediliyor.
Bilişim teknolojisinin hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiği günümüzde, hukuki bir düzen bekleyen bilişim suçlarıyla ilgili tasarı, 8 kısımdan oluşuyor.

DİKKAT ÇEKEN CEZALAR:

  • “Bilgilendirme Yükümlülüğü” nü yerine getirmeyenlere asgari ücretin yüz elli katına kadar;
  • “Erişim Sağlayıcının Yükümlülükleri” düzenlenmesi maddesinin (2)’inci ve (3)’üncü  fıkrasındaki yükümlülüklerden birine uymayanlara aylık asgari ücretin yüz katına kadar;
  • İdari tedbir olarak verilen erişimin engellenmesi kararını yerine getirmeyen erişim sağlayıcısına aylık asgari ücretin elli katı kadar;
  • ‘Yasa dışı erişim’ düzenleyenlere aylık asgari ücretin otuz katına kadar para cezasına veya iki yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir,
  • Bilişim verisinin kişisel kullanım amacı dışında elde edilmesi ve kullanılması amacıyla yapanlar aylık asgari ücretin kırk katına kadar para cezasına veya üç yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir,
  • Yasa dışı erişim nedeniyle sistemin içerdiği verileri yok eden veya değiştiren bir kişiye aylık asgari ücretin yetmiş beş katına kadar para cezasına veya dört yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.
  • Yasağa aykırı bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan bir kişi dört yıla kadar hapis cezası, yasağa aykırı bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen bir kişi üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
  • Bilişim Verisi Üzerinde Sahtecilik”  maddesine aykırı şekilde üzerinde işlem yaparak orjinal bilişim verisiymiş gibi kullanılması amacıyla ve başkalarını aldatacak şekilde bilişim verisini değiştiren, silen, erişilmez kılan veya bu verilere yeni veriler ilave eden bir kişi yedi  yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
  • Bilişim Verisi Üzerinde Sahtecilik suçunu işleyen, bu madde altında orjinal bilişim verisi görünümüne sahip sahte veri yaratılması amacıyla ve başkalarını aldatacak şekilde bilişim verisi oluşturan bir kişi,  bu verilerin doğrudan doğruya okunabilir ve anlaşılabilir nitelikte olması aranmaksızın, bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

 

Tasarıda maddeler altında ayrıntılı bir şekilde suçlar ve cezalar tanımlanıyor.

8 kısım…

Genel Kurallar ile başlayan tasarıda;  “Bilişim Sistemine ve Verisine Yönelik İhlaller ile Bilişim Sistemlerinin ve Verisinin Gizliliğine, Bütünlüğüne ve Kullanımına Yönelik İhlaller İle İlgili Kurallar”, “Fikri Haklara, Bilgisayar Programı ve Veritabanı Üzerindeki Haklara Yönelik İhlaller İle İlgili Kurallar”, “Bilişim Sisteminde, Bilgisayarda, Bilgisayar Programlarında Arama, Kopyalama ve El koyma İle İlgili Kurallar”, “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi”, İçerik, Yer, Erişim ve Toplu Kullanım Sağlayıcılarının Yükümlülük ve Sorumlulukları”, “Erişimin Engellenmesi Kararı ve Yerine Getirilmesi ile İçeriğin Yayından Kaldırılmasına İlişkin Kurallar” ve “İdari Para Cezaları, İdari Yaptırımlar ve Suç ve Cezalar ile Tüzük Yapma Yetkisi”, “Geçici ve Son Kurallar” ayrı ayrı başlıklara detaylı bir şekilde ele alınıyor.

ASGARİ ÜCRETİN 200 KATI… “Fikri Hakların Bilişim Sistemleri Aracılığıyla İhlali” maddesine aykırı davrananların da aylık asgari ücretin iki yüz katına kadar para cezasına veya beş yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabileceği açıkça ifade ediliyor.

Amaç; sistem, ağ ve verilerin kötü amaçlı kullanımı ve suç işlenmesi engellemek

Tasarı, bilişim sistemlerinin gizliliğine, doğruluğuna ve ulaşılabilirliğine zarar verici faaliyetler ile sistem, ağ ve verilerin kötü amaçlı kullanımının ve suç işlenmesinin engellenmesi amacını taşıyor.
Bununla birlikte içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcıların yükümlülük ve sorumlulukları da tasarıda ayrıntılı şekilde düzenleniyor.
Öte yandan suç oluşturan eylemler ve cezai niteliklerinin belirlenmesi, söz konusu suçlarla etkili biçimde mücadele edilmesi, suçların kovuşturulmasına ilişkin esas ve usuller de tasarıda yer alıyor.

TASARI NE İÇERİYOR?

Bir bilişim sisteminin işleyişini engellemek, bozmak YASAK!

Tasarıya göre; bir bilişim sisteminin işleyişini engellemek veya bozmak yasak sayılacak, bunu yapanlar suç işleyecek.  
Bunun yanı sıra kamuya açık olmayan bilişim verisinin iletimi sırasında, bilişim sisteminden elektromanyetik dalgalar yayılması da dahil olmak üzere, bilişim sistemi üzerinden veri iletimine hukuka aykırı olarak müdahale etmek de YASAK sayılacak.   
Bilişim suçlarından herhangi birinin işlenmesine yarayan cihazları ile bir bilişim sisteminin tamamına veya bir kısmına erişim sağlayan şifreleri, erişim kodlarını veya benzeri verileri suçların işlenmesi veya işlenmesinin sağlanması amacıyla üretmek, satmak, ithal etmek veya herhangi bir şekilde dağıtmak, yaymak veya aynı amaçla elde bulundurmak da CEZALANDIRILACAK.

Arama, kopyalama ve el koyma ile ilgili kurallar…

Hazırlanan tasarı ile bilişim sisteminde, bilgisayarda, bilgisayar programlarında arama, kopyalama ve el koyma ile ilgili kurallar da getirildi.
Bununla birlikte ‘Fikri Haklara, Bilgisayar Programı ve Veritabanı Üzerindeki Haklara Yönelik İhlallere’ yönelik kurallara da Tasarı’nın üçüncü kısmında yer verildi. 
Bir fikir ve sanat eseri üzerindeki hakların, hak sahibi kişilerin izni olmaksızın bilişim sistemleri aracılığıyla; işleyerek, çoğaltarak, değiştirerek, dağıtarak, kamuya ileterek, yayımlayarak veya hukuka aykırı olarak işlenen veya çoğaltılan fikir ve sanat eserlerini, icracı sanatçıların icralarını veya fonogram yapımcılarının fonogramlarını satışa arz ederek, satarak, kiralayarak veya ödünç vermek suretiyle veya başka şekilde yaymak YASAKLANDI.  
Bununla birlikte bir bilgisayar programının veya veri tabanının hukuka aykırı olarak çoğaltılmasının önüne geçmek amacıyla oluşturulmuş ilave programları etkisiz kılmaya yönelik program veya teknik donanımları üretmek ve satmak da hukuka aykırılık doğuracak.

RESMİ VERİ ÜZERİNDEN İŞLEM YAPMAK… Tasarı’nın yasallaşması ile suç işleyenlere dudak uçuklatıcı cezalar gelecek. Resmi bir makamın düzenleme yetkisinde olan bilişim verisi üzerinde işlem yaparak, sahte veri yaratan, başkalarını aldatacak şekilde veri oluşturarak suç işleyenlerin de sekiz yıla kadar hapis cezasına çarptırabilecek

Ticari amaçla toplu kullanım sağlayıcısı Kaymakamlıktan izin belgesi alacak

İçerik, yer ve erişim sağlayıcıları, bu yasa uyarınca yapılması öngörülen tüzük ile düzenlenen esas ve usuller çerçevesinde tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ulaşabileceği şekilde, güncel olarak bulundurmakla yükümlü sayılacaklar.
Ticari amaçla toplu kullanım sağlayıcısının da Kaymakamlıktan izin belgesi alması gerekecek.  
İzne ilişkin bilgiler otuz gün içinde Kaymakamlık tarafından Kurula bildirilecek, toplu kullanım sağlayıcı Kaymakamlık tarafından denetlenecek.
Öte yandan ticari amaçla olup olmadığına bakılmaksızın toplu kullanım sağlayıcı, konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirler alacak.

Erişim engellenecek, içerik yayından kaldırılacak

Tasarı’nın 6. maddesinde ‘Erişimin Engellenmesi Kararı ve Yerine Getirilmesi ile İçeriğin Yayından Kaldırılmasına İlişkin Kurallar’ belirtiliyor.
Buna göre, internet ortamında yapılan ve içeriği Ceza Yasası’nda yer alan ‘Zem ve Kadih’, ‘İntihara Teşvik’, Dolandırıcılık’, ‘Genel Olarak Başkasının Kimliğine Bürünme’ suçlarını oluşturan hususunda kuvvetli şüphe sebebi bulunan yayınların önlenmesi amacıyla erişim mahkeme kararıyla engellenecek.
Aynı uygulama içeriği cinsel anlamda müstehcen bir eyleme, reşit olmayan veya reşit görünmeyen bir kişinin katılımını gösteren görüntüler veya gerçeğe yakın görüntüler için de yer alacak.
Erişimin engellenmesi 24 saat içerisinde yerine getirilecek, bu yayını yapanların kimliklerinin belirlenmesi halinde ise kurul polise suç duyurusunda bulunacak.

CEZALAR DUDAK UÇUKLATIYOR!

Asgari ücretin 200 KATI KADAR PARA CEZASI,  8 YILA KADAR HAPİSLİK!

Tasarı’nın yedinci kısmında idari para cezaları ve idari yaptırımlar, sekizinci kısmında ise suç ve verilebilecek cezalar açıkça belirtiliyor.
Hem 7 hem de 8. maddeler altında suç işleyen bir kişiye en fazla asgari ücretin 200 katı para cezasına veya 8 YILA KADAR HAPİSLİK cezasına, ya da her iki cezaya birden çarptırılabilecek.
Hazırlanan tasarının yedinci kısma göre; Yasa’nın 13’üncü maddesindeki yükümlülüğü yerine getirmeyen içerik, yer veya erişim sağlayıcılarına Kurul tarafından AYLIK ASGARİ ÜCRETİN YÜZ ELLİ KATINA kadar idari para cezasına çarptırılacak.
Yine aynı şekilde ilgili Yasa’nın 16’ncı maddesinin (2)’inci ve (3)’üncü  fıkrasındaki yükümlülüklerden birini yerine getirmeyen erişim sağlayıcısına Kurul tarafından AYLIK ASGARİ ÜCRETİN YÜZ KATINA KADAR ceza verilecek.

Kaymakamlık da ceza kesebilecek!

Öte yandan Yasa’nın 17’nci maddesindeki yükümlülüklerden birini yerine getirmeyen toplu kullanım sağlayıcısına Kaymakamlık tarafından aylık asgari ücretin on beş katına kadar ceza kesilebilecek.
18’inci maddesi uyarınca idari tedbir olarak verilen erişimin engellenmesi kararını yerine getirmeyen erişim sağlayıcısına ise Kurul tarafından aylık asgari ücretin elli katı kadar idari para cezasına çarptırılabilecek.

Karar yerine getirilmezse YETKİLENDİRME İPTAL…

İdari para cezası verildiği andan itibaren 24 saat içinde erişimin engellenmesi kararı yerine getirilmezse, erişim sağlayıcısının yetkilendirilmesi Kurul tarafından iptal edilecek.
Erişim sağlayıcıları, hem Kurul hem de Kaymakamlığın verdiği kararlara karşı Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurabilecek.

SUÇ VE CEZALAR!

Tasarısı’nın 22. maddesinde düzenlenen ‘SUÇ VE CEZALAR’ bölümünde ise verilebilecek cezalar da oldukça dikkat çekiyor.  
Suç işlemiş sayılan ve mahkumiyet alan bir kişi asgari ücretin 200 katı para cezasına veya 8 YILA KADAR HAPİSLİK cezasına, ya da her iki cezaya birden çarptırılabilecek.
Bu madde altında farklı eylemlerle ilgili hukuka aykırı davranan, suç işleyen kişilere verilebilecek para ve hapislik cezaları da ayrıntılı şekilde belirtiliyor.
Aynı maddede Ceza Yasası’nda düzenlenen suçların bilişim sistemi aracılığıyla işlenmesi ve suç işleyen kişinin mahkumiyeti halinde kişinin cezası yarı oranında ARTIRILABİLECEĞİ de açıkça belirtiliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 3222 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler