1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 15 üniversite faaliyette, 2'si de yolda…
15 üniversite faaliyette, 2'si de yolda…

15 üniversite faaliyette, 2'si de yolda…

“Uluslararası Aydın Üniversitesi” Ekim 2016’da başvuru yaptı, ‘ön izin’ Meclis’in onayına kaldı…

A+A-

Didem MENTEŞ

Ülkemizdeki üniversite sayısı artıyor, adım başı yeni bir üniversite öğrenci kabul etmeye başlıyor, ‘ajanslar’ ülkeye öğrenci getirmek için ‘özel primlerle’ çalışıyor.
Yüksek Öğrenim ve Dış ilişkiler Dairesi'nin resmi verilerine göre 15 üniversite faaliyette… 2 yeni üniversite için ise 2017'nin Eylül ayı için öğrenci alma yetkisi verildi.

Bu arada Ata Atun’un ortağı olduğu “Uluslararası Aydın Üniversitesi” şirketi, Ekim 2016’da Yüksek Öğrenim Dairesi’ne başvuruda bulunurken, üniversitenin rektör adayının Ata Atun’un olduğu öğrenildi.

Ana kampusunun İskele’de, yüksek lisans ve doktora kampuslarının ise Girne’de yapılması hedeflenen Uluslararası Aydın Üniversitesi için Eğitim Bakanlığı tarafından herhangi bir ‘izin’ verilmediği vurgulandı.

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e açıklama yapan Yüksek Öğrenim ve Dış ilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, şirket yetkililerin daireye 2016 Ekim ayında başvuru yaptığını, üniversite için verilmiş herhangi bir ‘izin’ olmadığına dikkat çekerek, üniversiteye ‘ön izninin’ yeni Yükseköğretim Yasası’na bağlı olarak Meclis kararıyla verilebileceğini açıkladı.

Uluslararası Aydın Üniversitesi'nin İskele'de 3000 dönümlük devlet arazisine kurulacağı, arazinin bu amaçla devredildiği iddialar arasında...

Öztürkler: “Yükseköğretim Yasası gereği Meclis ‘ön izni’ onaylayacak”

Yaklaşık 1 yıla yakın bir süredir hiçbir üniversiteye izin verilmediğini söyleyen Ziya Öztürkler, yeni bir Yükseköğretim Yasası hazırlandığı için yeni üniversite izni verilmediğine dikkat çekti. Yeni Yükseköğretim Yasası’nın 11 Nisan 2017 tarihinde yürürlüğe girdiğini vurgulayan Öztürkler, bu yasaya göre yeni bir üniversiteye izin verilmesi için önce Ön Değerlendirme Kurulu’nda değerlendirileceğini, ardından Bakanlar Kurulu’na gönderileceğini, oradan da Meclis’e gönderilip onay alındıktan sonra ‘ön açma izni’ verileceğini söyledi. Yükseköğretim Yasası’nın geçmesi için daire olarak büyük emek harcandığına değinen Öztürkler, bu yasanın çok önemli olduğuna işaret etti.

Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin ana kampusunun İskele’de, yüksek lisans ve doktora kampuslarının ise Girne’de yapılması hedeflendiğini aktaran Öztürkler, üniversitenin rektör adayı olarak Ata Atun’un isminin geçmekte olduğunu da ifade etti. 

“Ekim 2016’da başvuru yapıldı”

Öztürkler, Uluslararası Aydın Üniversitesi Ltd’in de Yüksek Öğrenim Dairesi’ne Ekim 2016’da başvuru yaptığını, bu başvurunun yeni yasa tahtında Ön Değerlendirme Kurulu’nda değerlendirileceğini, uygun bulunması halinde Bakanlar Kurulu’na gönderileceğini oradan da Meclis’in onayına sunulacağını söyledi. Eğitim Bakanlığı tarafından bu üniversiteyle ilgili alınmış bir karar veya verilmiş herhangi bir izin olmadığının altını çizdi.

Öztürkler, “Uluslararası Aydın Üniversitesi” şirketinin, 2016 Ekim ayında daireye başvuru yaptığını, üniversite için verilmiş herhangi bir ‘izin’ olmadığına dikkat çekerek, üniversiteye ‘ön izninin’ yeni Yükseköğretim Yasası’na bağlı olarak Meclis onayıyla verilebileceğini açıkladı.

“Verilmiş bir izin yoktur”

Öztürkler, “2016 Ekim ayında başvuru yapıldı ama izin vermedik. Vermemizin nedeni alınan prensip kararıydı. Yeni yasa geçtikten sonra izin Meclis kararına bırakıldı. Uluslararası Aydın Üniversitesi şirketine şuanda verilmiş bir izin olmadığı için ‘üniversite’ olarak değerlendirilmemektedir. Yasamız gereği, Meclis onayıyla ve YÖDAK izniyle üniversite olarak değerlendirilir. Bu sadece kurulan bir şirkettir” dedi.

Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin ana kampusunun İskele’de, yüksek lisans ve doktora kampuslarının ise Girne’de yapılması hedeflendiğini aktaran Öztürkler, üniversitenin rektör adayı olarak Ata Atun’un geçmekte olduğunu ifade etti. 

Yüksek Öğrenim ve Dış ilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, ülkemizde şu anda 15 üniversitenin faaliyette bulunduğunu belirterek, daha önceden de 2 üniversiteye eylül ayında öğrenci alması için yetki verildiğini açıkladı.  Faaliyetteki 15 üniversiteye eklenecek 2 üniversite ile 2017 yılının Eylül ayında üniversite sayısı 17'ye çıkacak.

“Şuanda 15 üniversite faaliyette”

Öte yandan Ziya Öztürkler, ülkemizde şuanda 15 üniversitenin faaliyette bulunduğunu belirterek, daha önceden 2 üniversiteye de Eylül ayında öğrenci alması için yetki verildiğini aktardı.   

Öztürkler, 2017- 2018 öğretim yılında 17 üniversitenin faaliyette olacağının görülmekte olduğunu dile getirdi.

Kuzey Kıbrıs’taki üniversiteler

Ülkede şuanda faaliyet gösteren 15 üniversite ve eğitim hayatına başladıkları tarihler şöyle:

“Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 1979; Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) 1985; Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) 1988; Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) 1990; Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) 1997; ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü 2003; İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC 2011; Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN) 2012; Girne Üniversitesi 2013; Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) 2013; Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) 2014; Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi (KISBÜ) 2014; Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) 2016; Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ) 2016; Ada Kent Üniversitesi (AKÜ) 2016”

   

 

Bu haber toplam 10535 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler