1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yunanistan'dan Kıbrıs'a beyin göçü
Yunanistan'dan Kıbrıs'a beyin göçü

Yunanistan'dan Kıbrıs'a beyin göçü

Nikolaos Stelya, "Gazete Duvar"da yer alan haberinde, "Binlerce Yunanistanlının Kıbrıs'a göç ettiği" iddiasını ortaya koydu

A+A-

Yunanistan'ın yeni sıkıntısı: Büyük kaçış!



Yedi senedir ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'da beyin göçü büyük bir soruna dönüştü. 80 ila 90 bin Yunanlı Kıbrıs'a gidiyor.


2010 yılından itibaren büyük bir ekonomik ve sosyal buhran ile karşı karşıya kalan Yunanistan şimdilerde yeni bir krizle boğuşuyor. Son yıllarda ülkenin ana gündem maddelerinden bir tanesine dönüşen ‘beyin göçü’ fenomeni hükümeti ve bilim dünyasını kara kara düşündürüyor.

Atina’da hükümetin elindeki son verilere göre, kriz yıllarında ülkeyi terk eden, diploma ve uzmanlık alanı sahibi, 45 yaş altı vatandaşların sayısı artık 450 binleri geçmiş durumda. 11 milyonluk ülkede binlerce genç artık daha iyi bir gelecek için şansını Avrupa ülkelerinde deniyor. Bazı gençler ise AB dışındaki ülkelerde yeni yaşamlar kuruyor.

CNN Greece’in aktardığı son verilere göre ekonomik krizin ilk yıllarında Yunanistan’ı 139 bin 41 genç yurttaş terk etti.

İşsizliğin rekor kırdığı yıllarda, yüksek öğrenimini tamamlayan binlerce genç soluğu yurt dışında aldı.
Endeavor Greece kuruluşuna göre hali hazırda 350 bin ile 427 bin genç yurttaş yaşamını ve kariyerini yurtdışında sürdürüyor. KPMG kuruluşuna göre ise 2008 ile 2016 yılları arasında Yunanistan’ı terk eden gençlerin sayısı artık 450 bin’lere ulaşmış durumda.

EMEKLİLER ORDUSU YÜK YARATACAK 

Yunanistanlı uzmanlar 450 bin rakamını ülkenin geleceği açısından “felaket” olarak yorumluyor. Normal şartlarda Avrupa standartlarında okumuş ve profesyonel nüfusa sahip olan ülke bugün birçok alanda kaderine terk edilmiş, “tenha” görüntüsü arz etmekte. Uzmanlara göre bu şartlar altında Yunanistan ekonomisinin kalkınması imkansız.
Son rakamları irdeleyen uzmanlar yakın gelecekte, özellikle 2020-2030 döneminde Yunanistan nüfusunda yaşlanmanın daha görünür olacağı ve bu tarihlerde ekonomik açıdan tükenmiş olan ülkenin emekliler ordusunun ihtiyaçları ile boğuşmak durumda kalacağı uyarısında bulunuyorlar.

1960-1970 döneminde Yunanistan’daki doğum oranlarında patlamanın yaşandığını belirten uzmanlar, birkaç yıl sonra bu insanların emeklilik safhasına geleceğini ve üretimden ve genç nüfustan yoksun ülkenin yeni ihtiyaçlara cevap veremeyeceği öngörüsünde bulunuyorlar.

BİNLERCE YUNANİSTANLI KIBRIS’A GÖÇÜYOR

Ekonomik kriz yıllarında Yunanistanlı gençlerin daha iyi gelecek aramaya koyuldukları ülkelerden bir tanesi de Kıbrıs. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yetkili makamlarının sahip olduğu son rakamlar yaklaşık 80-90 bin Yunanistanlı gencin adaya yerleştiklerini ve ‘daha iyi bir gelecek aramaya koyulduklarını’ gösteriyor.
Yunanistanlı gençlerin Kıbrıs’a olan ilgisini adada Eğitim Bakanlığı’nın açtığı öğretmen alım sınavlarına yönelik Yunan vatandaşların yoğun ilgisi ayna tutuyor. Binlerce genç Yunanistan’da ve Kıbrıs’ta kurs ve seminerlere katılıp sınavda başarı elde etmek için birbirleriyle yarışıyor.

Bu haber toplam 2053 defa okunmuştur