1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yeni başkan geldi, 'kaçak bahçe' kaldı
Yeni başkan geldi, kaçak bahçe kaldı

Yeni başkan geldi, 'kaçak bahçe' kaldı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde, 2. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu döneminde yaptırılan ‘izinsiz, onaysız, kaçak’ bahçe, ne yıkıldı, ne de ‘yasal’ boyuta taşındı. Seçim geçti, “yeni” Cumhurbaşkanı seçildi ama “kaçak yapı” izinsiz olarak yerinde kaldı…

A+A-

Meltem SONAY

Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde, 2. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu döneminde yaptırılan ‘izinsiz, onaysız, kaçak’ bahçe, ne yıkıldı, ne de ‘yasal’ boyuta taşındı.
Ne Anıtlar Yüksek Kurulu, ne Şehir Planlama Dairesi, ne de Lefkoşa Türk Belediyesi’nden de alınmış izni olan Saray Bahçesi’nin, henüz gerekli izin ve onayı çıkmadı.

Cumhurbaşkanlığı önce ‘Hukuki görüş bekleniyor’ dedi, sonra ‘Vakıflarla görüşmeler sürüyor’…
Konuyla ilgili soru üzerine geçtiğimiz haftalarda ‘hukuki görüş’ beklendiğini bildirirken, dün de ‘Vakıflarla görüşmeler sürüyor’ yanıtını verdi.

‘Durdurulsun’ dendi, durmadı!..
Yenidüzen’in ısrarlı yayınları sonrası Şehir Planlama Dairesi’nin, Planlama ve İnşaat Dairesi’ne gönderdiği ‘resmi’ yazı ile projenin yasal prosedüre, tarihi ve kültürel dokuya uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayabilmek için, devam eden inşaatın ‘ivedi olarak durdurulmasını’ istemesine karşın proje durmadı.
Yasaya göre ‘Müdahale yetkisi’ olan Lefkoşa Türk Belediyesi adım atmadı, ‘Koruma Alanı’ içerisindeki Suriçi’ndeki yapıdan ‘sorumlu ve yetkili’ Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan ‘hiç ses’ çıkmadı.

Öztek: “Bildiğim kadarıyla bize girişi henüz olmadı”
Mart ayı içerisinde Planlama ve İnşaat Dairesi’ne gönderdiği ‘resmi’ yazı ile proje için yasal prosedürün başlatılmasını talep eden Şehir Planlama Dairesi’nin Müdürü Ertan Öztek, yasal prosedürün tamamlanıp tamamlanmadığından emin olmadığını ifade etti.
Oldukça yoğun bir dönem olduğu için gerekli izin ve onay işlemlerinin tamamlanıp tamamlanmadığından emin olmadığını ve gelecek hafta net yanıt verebileceğini kaydeden Öztek, “Bildiğim kadarıyla bize henüz projenin girişi olmadı” şeklinde konuştu.

“İVEDİLİKLE durdurulsun, yasal prosedür başlatılsın”
Şehir Planlama Dairesi Mart ayı içerisinde, Planlama ve İnşaat Dairesi’ne gönderdiği ‘resmi’ yazı ile projenin yasal prosedüre, tarihi ve kültürel dokuya uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayabilmek için, devam eden inşaatın ‘ivedi olarak durdurulmasını’ ve projenin Şehir Planlama Dairesi’ne sunularak yasal prosedürün başlatılmasını istemişti.

‘Planlama Onayı ve Anıtlar Yüksek Kurulu izni şart’
Şehir Planlama Dairesi, Lefkoşa Surlar İçi’nin ‘Listelenmiş Koruma Alanı’ içersinde olduğunu hatırlatırken, İmar Yasası’na göre bu alanda yapılacak her türlü ‘gelişme’, bakım, tesisat, kazı gibi işlemleri kapsayan inşaat ve fiziki müdahalenin de, Planlama Onayı ve Anıtlar Yüksek Kurulu iznine tabi olduğuna vurgu yapmıştı.

Bu haber toplam 1538 defa okunmuştur