1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. YASAĞA RAĞMEN!
YASAĞA RAĞMEN!

YASAĞA RAĞMEN!

Çalışma Bakanlığı 3 gün öğle saatlerinde dışarıda çalışmak “yasak” dedi, çalışma hız kesmedi

A+A-

 Yasak işçileri korumadı, sözde kaldı. YENİDÜZEN, dün 12:00 – 16:00 saatleri arasında sokaktaydı, çalışan, çalıştırılan işçileri görüntüledi, denetim yoktu. Karayollarında dahi yasağa uyulmadı. “İhbar yapınız” denen bakanlığın ALO 102 hattı da çoğunlukla yanıt vermedi.

Fehime ALASYA

Güneş altında çalışan işçileri korumak adına saat 12:00 ile saat 16:00 arasında uygulanması gereken yasak, ilk günün ihlal edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, dünden itibaren 3 gün 12.00-16.00 saatleri arasında dışarıda çalışmanın yasaklandığını bildirdi, bu yasağı ihlal edenlerin de ALO 102’ye ihbar edilmesini istedi fakat ne bu yasağa ne uyan oldu, ne de ALO 102 İhbar Hattı cevap verdi…

Meteoroloji Dairesi ve  Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyesi ile sivil toplum örgütlerinin hassasiyetleri dikkate alınarak, hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyredecek olması nedeniyle 12,13 ve 14 Temmuz tarihlerinde 12.00-16.00 saatleri arasında  dışarıda (güneş altında) çalışmanın yasaklandığı belirtildi. Ancak işçiler veya iş sahipleri, ne bu uyarıya ne de aşırı sıcağa aldırış etti.

Yenikent, Gönyeli, Dikmen gibi bölgelerde durum tespiti yapan gazetemiz, bir saatte yaklaşık 10 inşaatta faaliyet belirledi. Güneşi ışınlarının en dik indiği öğle saatlerinde bile işçiler dışarıda çalışmaya devam etti.

Bazı inşaatta oturup dinlenen işçiler, çalışma yasağından bir haber, kendi tedbirini alarak 12.00-14.00 saatlerinde çalışmazken, bazıları da gün boyu açık alanda çalıştı, sadece kısa su molasında gölgeye geçti, şapka ve uzun kollu kıyafetlerle vücudunu güneşten korumaya çalıştı.     

Çalışma Bakanlığı: “Yasağa uyanların da uymayanların da olduğu belirlendi, gerekli uyarılar yapıldı”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Erçin Tekakpınar ise YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada dün, gün boyu denetimlerinin sürdüğünü kaydetti. Yasağın son günü olan 14 Temmuz Cuma günü kaç işletmenin ceza aldığına dair açıklama yapılacağını ifade eden Tekakpınar, bunun basın ve kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

Tekakpınar, dün gün boyu yapılan teftişlerin yanında 35’e yakın ihbar adlıklarını ifade ederek, uyarılar da yapıldığını kaydetti.

“Tespitlerimiz doğrultusunda bu yasağa uyanların da uymayanların da olduğu belirlendi, gerekli uyarılar yapıldı” diyen Tekakpınar, en yoğun olarak Lefkoşa ve Girne bölgelerinde teftiş yapıldığının altını çizdi.    

ALO 102 İhbar Hattı ‘mesaiye kadar’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı ALO 102 İhbar Hattı’nda saat 14.00'ten sonra, mesai saatinin sona ermesiyle birlikte telesekreter devreye girdi, çok geçmeden telesekreter de devre dışı kaldı, ihbar için arayanların telefonları yanıtsız kaldı.  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın dışarıda çalışmayı yasaklamasına uymayan kişilerin ihbar edildiği ALO 102 İhbar Hattı’na saat 14.00'ten sonra ulaşılamadı. ‘Alo 102 İhbar Hattı’ sadece kamu çalışma saatleri içerisinde çalıştı. Saat 14.00’ten sonra Alo 102 İhbar Hattı’nı arayıp ulaşamayan vatandaş, ‘Bu nasıl iş?’ diyerek sitem etti. İhbar hattının saat 2’den sonra çalışmadığı görülürken, bunun yanında mesai saatleri içerisinde ise bu hattın otomatik operatöre bağlandığı ve bant kaydına geçtiği ileri sürüldü. Pek çok vatandaş, Çalışma Bakanlığı’nın ihbar hattına ulaşamamasının ardından gazetemize ulaşarak durumu aktarmasının yanında, sosyal medya dâhil birçok yerden güneş altında çalışan işçi fotoğrafları gün boyu tarafımıza iletildi. Vatandaş, konuya olan hassasiyetini dile getirirken, ayni hassasiyeti kamu çalışanlarından göremediği konusunda yakındı.   

yasak--1.jpg
Bölge Gönyeli, Saat 15.00

yasak-3.jpg
Bölge Yenikent, Saat 14.00

yasak-4.jpg
Ertu Hacımusa

y-001.jpg
Yer Lefkoşa Dikmen yolundaki, yeni yol inşaatı…  Saat 15.00- İşçiler güneş altında çalışmaya devam ediyor.

 


Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) ‘çalışma yasağını’ değerlendirdi, bugünlerde maksimum denetleme yapması gerektiğini belirtti;
“Sürecin takipçisi olacağız”

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Başkanı Hasan Felek, 3 gün 12.00-16.00 saatleri arasında dışarıda çalışmayı yasaklayarak anlamlı bir adım atan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bugünlerde maksimum denetleme yapması gerektiğini belirtti.

Hasan Felek, yaptığı açıklamada, Dev-İş’in bir süreden beri demokratik kitle örgütleriyle birlikte konuyu gündemde tutarak kamuoyu yarattığı, buna karşılık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner’in sıcaklıkların normal olduğu noktasında ısrarcı davrandığını anımsattı. Felek, günün sonunda kamuoyunun da etkisiyle yanlıştan vazgeçen Saner’in geri adım değil erdemli bir adım attığını vurguladı.

Alınan kararının uygulamada ne kadar işleyeceği noktasında kamuoyunun ciddi şüpheleri bulunduğuna dikkat çeken Felek, özel sektörde sendikasız ve güvencesiz çalışma koşullarında işverenlerin karara ne kadar riayet edeceğinin muamma olduğunu belirtti.

Felek, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, anlamlı bir adım atarak 12,13 ve 14 Temmuz tarihlerini kapsayan, 12.00-16.00 saatleri arasında dışarıda çalışmayı yasakladı. DEV-İŞ ve çeşitli demokratik kitle örgütleri bu konuyu günlerdir gündemde tutmuş ve kamuoyu yaratmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner ise sıcaklıkların normal olduğu noktasında ısrarcı çıkışlar yapmıştı. Görüyoruz ki günün sonunda kamuoyunun da etkisiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı anlamlı bir adım atmıştır. Yanlıştan vazgeçmek, geri adım değil, erdemli bir adımdır.

DEV-İŞ olarak alınan bu kararın özellikle özel sektör ayağında uygulama noktasında takipçisi olacağız. Fakat altını çizmek istediğimiz iki nokta vardır.

Bu kararın uygulamada ne kadar işleyip işlemeyeceği noktasında kamuoyunun ciddi şüpheleri vardır. Özel sektörde sendikasız ve güvencesiz çalışma koşullarında iş verenlerin karara ne kadar riayet edeceği muammadır. Bundan dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu 3 günde maksimum denetleme yapması ve aldıkları kararın uygulanması noktasında aktif olması gerekmektedir. Yoksa sadece alınan karar bir göz boyama olacaktır.

İkinci nokta ise bu kararın sadece bir defaya mahsus alınıp daha sonraki günlerde sıcaklar normalleşmiş gibi hareket edilmemesi gerekmektedir. Çalışma Bakanlığı’nın, Meteroloji Dairesiyle işbirliği yaparak, sıcaklıkların seyrine göre yasada belirtilen yaz ayları süresince tekrarlanması gerekmektedir.

DEV-İŞ olarak Gerek ALO 102 ihbar hattının aktif kullanılması ve denetleme yapılması yönünde gerekse de kendi imkanlarımızla özellikle inşaatlarda gözlem ve ihlalleri duyurarak bu sürecin takipçisi olacağız.”

 

 

Bu haber toplam 2591 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler