1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Üniversiteliler 'burs' isyanlarında
Üniversiteliler burs isyanlarında

Üniversiteliler 'burs' isyanlarında

Öğrencilerin ‘burs’ isyanı bitmiyor… Yurt dışında eğitim gören lisans öğrencileri bu yıl da “burs paralarının yatmamasına” tepki gösterdi.

A+A-

Didem MENTEŞ
Öğrencilerin ‘burs’ isyanı bitmiyor… Yurt dışında eğitim gören lisans öğrencileri bu yıl da “burs paralarının yatmamasına” tepki gösterdi.
Ekim ayı itibariyle burs paralarını alamayan ve ev kirasından okul ihtiyacına kadar büyük mağduriyet yaşayan öğrenciler, “hakkımızı istiyoruz” diyerek yetkililere seslendi.
Her yıl aynı sorunla karşılaştıklarını ve büyük sıkıntılar yaşandığını söyleyen öğrenciler, sınav haftasına az bir süre kala bu sorunla uğraşmak istemediklerini ifade etti.
Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e açıklama yapan Maliye Bakanı Müsteşarı Ahmet Havutçu, burslarla ilgili harcama belgelerinin imzalandığını, bursların Pazartesi gününde sonra 2-3 gün içerisinde yatacağını dile getirdi.

“Ailelere yük olmak istemiyoruz”
Ailelerin desteğiyle eğitim hayatlarını sürdürmeye çalışan lisans öğrencileri, Maliye Bakanlığı’nın “bugün yarın” diyerek klişe cevaplarla kendilerini oyaladıklarını savundu.
Her yıl burs parası dilenmekten bıktıklarını vurgulayan öğrenciler, devletin gençlerin sorunlarına karşı duyarsız kaldığını ifade etti.
Yeni eğitim yılının başlamasına rağmen burs harçlarını alamadıklarını vurgulayan öğrenciler, ev kirası, elektrik ve su parasının yanında okul ihtiyaçlarının karşılanmasında sıkıntılar yaşandığını belirtti. Ailelerine yük olmak istemediklerini belirten öğrenciler, burs yatırımlarının düzene girmesini talep etti.

Öğrenciler ne dedi? Öğrenciler ne dedi?

Emine Tecen:
“Benim üniversitede 3. yılım ve üç yıldır burslarımız düzensiz yatıyor.En önemlisi ise bizim 'burslarımız ne zaman yatacak?' sorumuza her seferinde, sadece bizi atlatmak için verilen klişe cevaplar.Bizim anlatmak için uğraştığımız ama onların anlamak istemediği şey bursun sadaka değil ‘hak’ olduğudur.Birçok aile verilecek bursa güvenerek çocuğunu üniversitede okutabiliyor.Bursların bu şekilde düzensiz yatırılmasıyla yurt dışında okumak, birçok öğrenci ve ailesi için azaba dönüşüyor.Bizim isteğimiz artık buna bir son verilmesi ve burslarımızın düzenli yatırılmasıdır”

Rüstem Tüccar:
“Benim bu sene üniversitede son senem. 5 yıllık eğitim hayatım boyunca burslarla ilgili, hemen hemen her dönem aynı sıkıntıyı çekiyoruz. Her yıl çeşitli eylemler yapıyoruz, şikayetlerimizi dile getiriyoruz fakat hala bu konuya günü kurtaran çözümler ve klişe söylemler dışında bir çözüm getirilmiş değil. Hem biz hem de ailelerimiz zor durumda kalıyor ve bu gerek eğitim hayatımızı gerekse sosyal hayatımızı direkt olarak etkiliyor. Bir an önce hakkımız olan burslarımızı almak istiyoruz. Artık bu aşamada kimsenin sabrı ve tahammülü kalmadı. Bir an önce gerekenin yapılmasını ve bu soruna köklü bir çözüm bulunmasını istiyoruz”

Emre Akşuur:
“Burslar yatmadığı gibi kimin burs alıp kimin almadığı da belli değil. Aidat, kira, fatura, ev ihtiyaçları derken elimizde para kalmıyor. Burslar yatmayınca aileler de zorlanıyor ve haliyle borçlanmalar oluyor. Burslar yatsa gerçekten çok iyi olur hani”

Nehir Özkızan:
“Düzensiz yatırılan, hatta hiç yatmayan burslar bizi gerçekten zor durumda bırakıyor. En son haziran bursumuz yattı, yeni eğitim yılına ait hiçbir burs almadık. 18 yaşından büyük birçok genç ailesine bağımlı yaşamak durumunda kalıyor ve ev ile eğitim masrafları yüzünden geriye sosyal aktivitelerinin bedelini karşılayacak durumumuz kalmıyor. Bunun yanında Kıbrıs’ta uygulanan zamlar zaten kısıtlı imkanlarla ailemizin bize gönderdiği ‘harçlıkları’ da etkiliyor. Nedense öğrenciye, memura, işciye bulunamayan para, itfaiye aracı adı altında ülkeye alınan toma söz konusu olduğunda sorun olmuyor.  Hükümet ve sloganlar değişiyor ancak sistem hep aynı kalıyor, öğrenciye hep haksızlık yapılıyor”

Önay Veli:
“Ben ODTÜ’de hazırlık öğrencisiyim. Ekim ayında başvurmamıza rağmen henüz burs alacakların listesi bile açıklanmadı. Bunun geçiştirilmeyecek kadar ciddi bir olay olduğunu ve ailelerden başka herhangi bir geliri olmayan öğrencilerin bu şekilde mağdur edilmemesi gerektiğini düşünüyorum”

İnci Erbilen:
“Bursların düzenli yatmaması öğrenciyi mağdur ettiği kadar ailesini de zora koşmaktadır. Düzenli yatmayan burslar öğrencinin önünü görmesini engellemekte ve belirsizliğin 5 ay sürmesi de umutsuzluğa düşürmektedir”

Buse Kurtdereli:
“Hiçbir zaman okul açılırken bursların yatmasını beklemedik ve bence hep tolerans gösterdik ya da belki de bu duruma alıştık. Bu ay da sadece elektriği ödeyelim, su nasıl olsa kesilmez burslar yatınca öderiz demekten de sıkıldık. Ailelerimizden sürekli para istemek zorunda kalmak da, onları da böylece sıkıştırmak bize dokunuyor. Yetkililerden bir an önce bu konuya öncelik vermesini ve bir an önce gerekenin yapılıp bu mağduriyetin sonlandırılmasını istiyorum”

Hasan Sadıkoğlu:
“İstanbul’da Marmara Üniversitesi’nde Genel Gazetecilik Anabilim dalında yüksek lisans eğitimi görmekteyim. Eğitim hayatımın 5’inci senesine girmeme rağmen her sene biz öğrenciler burslarımızın zamanında yatmamasından şikâyetçi oluyoruz. Fakat buna rağmen değişen her hükümet döneminde biz öğrenciler unutulup ikinci plana atılıyor. Bu sene de bu mevcut durum aynen devam ediyor. En son biz yurt dışında eğitim gören öğrencilerin kazanılmış hakkı olan bursların Haziran ayı ödemesi yapılmış bulunmakta. Bu bizi ve ailelerimizi maddi olarak zor duruma düşürüyor. “Zamanında yatmayan”, “Bu ay ödenecek mi?”, “Gelecek ay mı?” gibi sorular ile gülünç durumda beklediğimiz, hakkımız olan burslarımızın bir an önce yetkili merciler tarafından ciddiye alınarak zamanında ve aksatılmadan yatırılmasını talep ediyoruz.”

Bu haber toplam 4906 defa okunmuştur
Etiketler : ,