1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. UBP’de ‘kurultay’ gündemi
UBP’de ‘kurultay’ gündemi

UBP’de ‘kurultay’ gündemi

UBP’de şimdi gözler, Ekim ayında yapılacak UBP Kurultayı’ndaki başkanlık yarışına çevrildi. Kulislerde konuşulan aday ismi çok olmasına rağmen UBP iki isim üzerinde kutuplaştı, Hüseyin Özgürgün ve Ünal Üstel…

A+A-

 

- Ulusal Birlik Partisi Kurultayı’nı “çok adaylı” bir yarış bekliyor

- Özgürgün aday… ‘Muhalif’ kesimin ise Ünal Üstel’de birleşeceği konuşuluyor

- Adaylığını açıklayan Ersin Tatar’a henüz ağırlıklı destek yok

- Nazım Çavuşoğlu, Ersan Saner ve Ünal Üstel ‘nabız’ yokluyor

- Töre aday olmak istese de son UBP Tüzüğü’nün buna imkan vermediği söyleniyor

- UBP Kurultayı’nda 5 bini aşkın üyenin oy kullanması bekleniyor.

Fayka ARSEVEN KİŞİ

31 Ekim’de gerçekleşecek olan UBP Kurultayı’nda başkan adaylığı düşünenler nabız yoklamaya başladı.
Kurultayda mevcut Başkan Hüseyin Özgürgün’ün karşısında en az iki adayın olacağı konuşuluyor.

Eski Maliye Bakanı, UBP Milletvekili Ersin Tatar adaylığını açıklasa da henüz yeterli ve güçlü desteği bulamadı.

Nazım Çavuşoğlu, Ersan Saner, Ünal Üstel ve Zorlu Töre de adaylık için ‘nabız’ yokluyor.

Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel’in ismi özellikle “muhalif kesimin birleşeceği aday” olarak anılıyor.

Çavuşoğlu aday olacak mı?

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, adaylık için nabız yoklamaya başladı. Ancak hem  Hüseyin Özgürgün’e yakın isimler hem de Çavuşoğlu’nun çevresi ”aday olma” çağrısı yapıyor. Çavuşoğlu’nun aday olması halinde şansının olmadığını ifade eden UBP’ye yakın kaynaklar ise, “Çavuşoğlu’nun adaylığı söz konusu olabilir ancak siyasi geleceği açısından kendine yakın isimler bunu istemiyor” diyorlar.

En güçlü rakip Üstel…

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün en güçlü rakibinin Ünal Üstel olacağı da vurgulanıyor. Özgürgün’e muhalif kesimin Ünal Üstel etrafında birleşmesi beklenirken, Üstel’in yoğun çalışmalar içerisinde olduğu da belirtiliyor.

Töre istiyor, Tüzük engelliyor…

Siyasi geçmişi ‘gel-gitlerle’ olan UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de adaylık için kolları sıvadı. Ancak Töre’nin önünde en büyük engel Haziran ayında yapılan Tüzük Kurultayı’nda yürürlüğe giren yeni UBP Tüzüğü…

Değişen tüzük, Töre’nin adaylığına engel teşkil ediyor. Çünkü yeni Tüzüğe göre aday olacak milletvekilinin son milletvekilliği seçiminde UBP’den seçime girme şartı bulunuyor.

Oysa Töre, son milletvekilliği seçiminde DP-UG’den olarak seçime girmiş ve milletvekili olmuş ardından da UBP’ye geçmişti. Bu ayrıntıyı kaçıran ve kulis çalışmalarına başlayan Zorlu Töre’yi ise UBP’nin önde gelen isimleri tüzükteki bu madde ile uyarıyor.

UBP Tüzüğü ne diyor?

-Parti Genel Başkanı, Kurultayca gizli oyla seçilir.
-Parti Genel Başkanı seçiminde iki aday varsa, oylamaya katılan Parti Delegelerinin en çok oyunu alan aday Parti Genel Başkanı seçilir.
(3) İlk turda ikiden fazla aday varsa oylamaya katılan Parti Delegelerinin salt çoğunluğunu alan aday Parti Genel Başkanı seçilir. İlk turda salt çoğunluk sağlana­mazsa, seçim en çok oy alan iki aday arasında bir hafta sonra yinelenir ve ikinci tur oylamaya gidilir. Bu takdirde en çok oy alan aday Parti Genel Başkanı seçilir.

Parti Genel Başkanlığına;

-En az bir önceki olağan kurultayda oy verme/veya oy kullanma hakkını kazanmış olanlar
-Milletvekillerinden son Milletvekilliği Genel seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi listesinden seçilmiş olanlar
-Belediye Başkanlarından ve/veya Belediye Meclis Üyelerinden Yerel seçimlerde Ulusal Birlik Partisi’nden Belediye Başkanı ve/veya Belediye Meclis Üyesi seçilmiş olanlar aday olabilirler.
-Parti Genel Başkanlığı'na aday olacakların Kurultay tarihinden  en az otuz gün önce Parti Merkez Yönetim Kurulu'na aday olduklarına dair yazılı olarak başvurmaları koşuldur.
-Parti Genel Başkanı'nın görev süresi seçildiği tarihten başlayarak bir sonraki olağan kurultay tarihine kadar devam eder.
- Genel Başkan’ın görevi üst üste beş Olağan Kurultay ile sınırlıdır. Ancak Genel Başkan Başbakan ise yapılacak ilk kurultayda aday olabilir. Kazanması halinde göreve devam eder. Başkanlık süresi 5 Olağan Kurultayı aşması halinde Başbakanlık makamında bulunduğu sürece Kurultayda aday olabilir.

----------------------------------------------------------


UBP Genel  Başkanı Özgürgün: “Anlaşılmayan nedenlerle aday olacaklarını söylüyorlar”

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, “Kurultayda adayların olması normal ancak 22 ay önce beni güven duyarak tek aday gösterenlerin, partiyi genel seçimlere taşımama fırsat vermeden anlaşılmayan nedenle aday olacakları söyleniyor” ifadesini kullandı.

Özgürgün’ün  dün sabah BRT’de yayınlanan Sabah Rotası programında kurultayla ilgili değerlendirmede bulundu.

Özgürgün, “Herkes rahat olsun, kısa süre önce ülkeyi yönetme sorumluluğu üstlenen UBP’nin yakın tarihte yaşadığı olumsuzluklar yaşanmayacaktır” dedi.

Ekim ayında yeni tüzükle tarihte ilk kez 5 bini aşan parti üyesinin oy kullanacağını da belirten Özgürgün, “Bunu organize etmek dahi çok önemli. Bizim için ilk olacak, bunların sağlıklı değerlendirilmesi önemli. Buna hazırlanıyoruz. Hedef sağlıklı kurultay” ifadelerinde bulundu.

Bu haber toplam 3747 defa okunmuştur