1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Türklerle Rumların arasındaki kahvehane
Türklerle Rumların arasındaki kahvehane

Türklerle Rumların arasındaki kahvehane

Yılmaköy’ de hayvancılık işi ile uğraşan İbrahim Ersoy, tarihe tanıklık etmiş kahvehanenin sahibinin Kıbrıslı Rum olarak bilinen ‘Mihay Onbaşı’ olduğunu söyledi.

A+A-

Yılmaköy’ de hayvancılık işi ile uğraşan İbrahim Ersoy, tarihe tanıklık etmiş kahvehanenin sahibinin Kıbrıslı Rum olarak bilinen ‘Mihay Onbaşı’ olduğunu söyledi. Kahvehanenin isminin de burada geldiğini belirten Ersoy, “Osmanlı döneminden beri kullanılmakta” diyerek kahvehanenin tarihinin çok eskilere dayandığını aktardı. Ersoy, “1974’ten sonra Kıbrıslı Türklerin Yılmazköy’e yerleşmesiyle, Devlet kahvehaneyi sinekçi Hasan’a tahsis etti. Daha sonra ise oğlu Hüdaverdi’ye geçen kahvehaneyi Hacı Ali alarak binayı restore etti” dedi.
Kahvenin en büyük özelliğinin 60’lı yıllarda Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların kaldıkları bölgenin tam ortasında olması diye de ekleyen Ersoy, “ Sağ tarafta Kıbrıs Türkler, sol tarafta ise Kıbrıs Rumlar yaşamaktaydı” dedi. Geceleri Kıbrıslı Türklerin nöbet tuttuğunu ve Türk mahallesine Kıbrıslı Rumların girmesinin engellendiğini aktaran Ersoy “Sürekli Kıbrıslı Rumlara ‘Yasaki’ diyen nöbetçinin adı ‘yasak’ kaldı” dedi. 1960’ta köyde 450 Kıbrıslı Türk, 650 de Kıbrıslı Rum yaşamakta olduğunu 1963’te olayların çıkmasıyla, Kıbrıslı Türklerin köyden kaçtığını bunu fırsat bilen Kıbrıslı Rumlar’ ın da Kıbrıslı Türklerin evlerini yaktıklarını anlatan Ersoy, köyden kaçarak Kırnı, Gönyeli ve Hamitköy gibi bölgelere sığındıklarını söyledi. Ersoy, Kıbrıslı Türklerin daha sonra 1974’te tekrar Yılmazköy’ e dönebildiklerini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2065 defa okunmuştur
Etiketler :