1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sucuoğlu: “4 bin 300 TL verecek olan gelsin”
Sucuoğlu: “4 bin 300 TL verecek olan gelsin”

Sucuoğlu: “4 bin 300 TL verecek olan gelsin”

Asgari ücret yeniden Meclis gündeminde tartışıldı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu “4 bin 300 TL verebilecek biri varsa lütfen gelsin ve formülleriyle anlatsın” dedi.

A+A-


Asgari ücret yeniden Meclis gündeminde tartışıldı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu
“4 bin 300 TL verebilecek biri varsa lütfen gelsin ve formülleriyle anlatsın” dedi.
Sucuoğlu “konunun siyasallaştırıldığını” da öne sürdü.

Faiz Sucuoğlu; önceki asgari ücret artışlarına işaret ederek geçen Ağustos ayında hayat pahalılığı yüzde 7,5 iken brüt 250 TL artış yapıldığını söyledi.

İşçi tarafının onayıyla bu rakamın kabul edildiğini anımsatan Sucuoğlu; ancak şu an hayat pahalılığı 4,09 iken yapılan brüt 300 TL önerinin işçi temsilcisi tarafından reddedildiğine işaret etti.


Hayat pahalılığındaki düşüşe rağmen geçen defa yapılandan 50 TL fazla artış önerisinin neden reddedildiğini soran Sucuoğlu, işçi temsilcisinin 4 bin 300 TL’den bir TL geri adım atmadığını kaydetti.


Burada başka bir siyasi sebep aradığını dile getiren Sucuoğlu “Bu rakamlar ideal değildir ancak daha önce de ideal değilken kabul edilmişti” dedi.

İhtiyat Sandığı Değişiklik Yasa Tasarısı hakkında da konuşan Bakan Faiz Sucuoğlu, değişikliğin bir yıl için geçerli olduğunu dile getirdi, 30 milyonluk rakamın Maliye Bakanlığı’na verileceğini ve buradan ilgili projelere aktarılacağını söyledi.


Çeler: “Özel sektör çalışanları kendilerini üvey evlat gibi hissediyor”

 

TDP Milletvekili Zeki Çeler, özel sektör çalışanlarına, kendilerini üvey evlat gibi hissettirildiğini kaydetti.

Asgari ücretler üzerinden yapılan bu eylemlerin hem hükümet edenlerin hem de halkın uyanması açısından çok önemli olduğunu söyleyen Çeler, bunların yapıcı eleştiri olarak alınması gerektiğini dile getirdi.


“Hükümet af çıkaracağına vergileri düzgün toplayıp doğru yerde kullansın”

 

Sektörel bazda taban maaş konusuna değinen Çeler, işverenin buna sıcak baktığını ancak böyle bir maaş belirlenecekse işveren ve işçi taraflarının temsilcilerinin bir araya gelmesi gerektiğini anlattı.

Ancak örneğin turizm sektöründe sendikalaşma olmadığı ve işçi tarafı temsilcisi bulunamayacağı için bu durumun mümkün olmadığını anlatan Çeler, tüm sektörlerin sendikalaşması için gerekli adımların atılması gerektiğini dile getirdi.

Özel sektördeki sendikalaşmanın kamudaki gibi olmayacağını söyleyen Çeler, özel sektörde çalışanın hakkı düzgün veriliyorsa işverenin sıkıntılı döneminde işçinin işverenin yanında olacağını kaydetti.

Ülkede sistemsizlik olduğunu söyleyen Zeki Çeler, işçiye yapılacak aylık 200 TL’lik ödemeye istinaden günü kurtarmak adına atılan adımların o günü için bir şey kurtarabileceğini ancak uzun vadede sorunları çözemeyeceğini kaydetti.

İşçilere, İstihdam Destek Merkezi (İDM) fonu tarafından ek 750 TL maaş verilmesi ve sendikalaşmanın teşvik edilmesi yönünde öneri sunduklarını anımsatan Çeler, eğer bu öneri hayata geçirilmiş olsaydı asgari ücretle çalışanların şu anda işçi temsilcilerinin talep ettikleri rakama yakın bir maaş alır duruma gelmiş olacağını belirtti.

İDM fonunun amacı dışında kullanılmasını da doğru bulmadığını belirten Çeler  “Hükümet vergi affı, ona af buna af çıkaracağına vergileri düzgün toplayıp, doğru yerlerde kullansın. Her fon kendi amacına yönelik kullanılsın” dedi.

Asgari ücretin belirlenme şeklinin değişmesinin zor ama imkansız olmadığını kaydeden Çeler, sektörel bazda temel maaşa geçilmesi gerektiğini, bunun için de tüm sektörlerde hem işveren hem işçiyi temsil edecek sendikalara ihtiyaç olduğunu kaydetti.

 

Bu haber toplam 1873 defa okunmuştur