1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sığınmacılar Mersin'e vardı
Sığınmacılar Mersine vardı

Sığınmacılar Mersin'e vardı

Mersin Limanı’ndan 3 gün önce yola çıkan ancak batma tehlikesi geçirerek Kuzey Kıbrıs makamlarından yardım isteyen Tanzanya bandıralı Haj Zaher isimli gemideki 216’sı Suriyeli, 19’u Iraklı toplam 235 sığınmacının 225’i dün öğle saatlerinde Mersin’e gönder

A+A-

Ayşe GÜLER

Mersin Limanı’ndan 3 gün önce yola çıkan ancak batma tehlikesi geçirerek Kuzey Kıbrıs makamlarından yardım isteyen Tanzanya bandıralı Haj Zaher isimli gemideki 216’sı Suriyeli, 19’u Iraklı toplam 235 sığınmacının 225’i dün öğle saatlerinde Mersin’e gönderildi.
Gemideki sığınmacıların Sahil Güvenlik Ekipleri tarafından kurtarılmasının ardından, yaşanan insanlık dramının detayları da ortaya çıktı.
Sığınmacıların İtalya ve İspanya’ya gidebilmek için kişi başı 4 bin dolar ile 7 bin dolar arasında ücret ödedikleri öğrenildi.
Sığınmacılar böylelikle toplamda yaklaşık olarak 1 milyon 316 bin dolar ödedi.
Akgünler Denizcilik Şirketi’ne ait gemi ile Mersin’e gönderilen sığınmacılara silahlı 10 polisin yanı sıra, Sahil Güvenlik Ekipleri de eşlik etti.
Gemi içerisinde mültecilerin herhangi bir zorlukla karşılaşmaması için 1 doktor ve 1 hemşire de hazır bekletildi.
Öte yandan 2’si hamile, 3’ü tansiyon hastası olan sığınmacı ve refakatçileri ile birlikte toplam 10 mülteci sağlık sorunları nedeni ile Kuzey Kıbrıs’ta kaldı, Mersin’e gidemedi.
Söz konusu sığınmacılar sağlık durumlarının düzelmesinin ardından birkaç gün içerisinde gemi ile Mersin’e gönderilecek.

Balıkçı tekneleri ile gemiye götürüldü

Sığınmacıların Türkiye’de Erdemli ilçesinde oldukları ve 15’erli gruplar halinde balıkçı teknelerine aktarılarak gemiye götürüldükleri belirlendi.

Alt kata kapatıldılar
3 gündür yolda olan sığınmacıların bu süre boyunca yemek yemedikleri öğrenildi.
Öte yandan sığınmacıların gemideki mürettebat tarafından baskı yoluyla geminin alt katına kapatıldıkları ve sadece sigara içmek için dışarıya çıkarıldıkları kaydedildi.
Sığınmacıların gemi kaptanı ve mürettebatının SOS bildiriminde bulunmalarının ardından geminin motorlarının durması üzerine üst kata çıktıkları belirtildi.

Sabah 07:00’da kurtarıldılar
157 erkek, 47 çocuk ve 31 kadın toplamda 235 sığınmacı önceki gece süren kurtarma çalışmalarının ardından dün sabah 07:00 sıralarında Girne Turizm Limanı’na ulaştırıldı.
Bazı sığınmacılar tahliye sırasında gemiden aşağıya inmek istemedi, kısa süreli gerginlik yaşandı.
Yaşananların ardından sığınmacılar ikna edilerek, gruplar halinde otobüslere yerleştirildi, Girne Ertuğrul Apakan Spor Salonu’na götürüldü.
Aralarında 25 kadar çocuğun da bulunduğu sığınmacılar salonda barınmaları için gerekli tedbirler alınarak salona yataklar yerleştirildi.

Gemi kaptanı ve mürettebattan haber yok
Gemi kaptanı ve mürettebat ile ilgili hiçbir ize rastlanmadı. Sürat teknesi ile kaçtıkları iddia edilen kaptan ve mürettebat ile ilgili polis soruşturmasının sürdüğü öğrenildi.

Öğle yemeğine kadar salonda beklediler
Sığınmacılar, dün öğle saatlerine kadar barınmaları için hazırlanan salonda bekletildi. Sığınmacılar öğle yemeğinin ardından gruplar halinde dışarıya çıkartılarak otobüslere bindirildi.
Girne Turizm Limanı’na taşınan sığınmacılar, seyahat edecekleri gemiye aktarıldı.

Sığınmacılar polislere sarıldı, teşekkür etti
Sığınmacıların bazıları gemiye bindirildiği sırada güvenlik kordonu oluşturan polislere ve yetkililere sarılarak, teşekkür etti.
Yetkililerin ilgisinden memnun kalan sığınmacılar, duygu dolu anlar yaşadı gemiye bindikleri sırada el sallayarak veda etti.

Bu haber toplam 1542 defa okunmuştur