1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sendika temsilcileri ne dedi?
Sendika temsilcileri ne dedi?

Sendika temsilcileri ne dedi?

YENİDÜZEN’e konuşan sendika temsilcileri, hükümetin “eşit maaş artışı ile kamuda yeni istihdamlara yönelik mağduriyetin giderilmesi” hedefinin ‘havada kalmamasını’ istedi.

A+A-

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, kamuda alt ve üst baremdekilerin maaş farkını kapatmaya yönelik çalışma yapıldığını açıkladı

 

Ayşe GÜLER

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, kamuda başlangıç baremleri düşük olan çalışanlarla,  en yüksek baremde bulunan çalışanlar arasındaki maaş farkını kapatmaya yönelik çalışmalar yapıldığını açıkladı.

Sendikalar ise her kesime eşit artış yapılmasına sıcak bakarak, bu konuda ‘somut adım’ beklentisi içinde olduklarını belirtti.

Yorgancıoğlu’nun açıklamalarını YENİDÜZEN’e değerlendiren sendikalar, yapılacak maaş artışının net bir rakam olarak belirlenmesi gerektiğini dile getirerek, çalışmalarla ilgili yürütülen sürece sendikaların da dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sendikalar, ülkede ekonomik sıkıntı olması halinde fedakarlığın ‘tepeden’ başlaması gerektiğine de vurgu yaparak, yapılacak çalışmalar öncesinde ‘Göç Yasası’ olarak adlandırılan Kamu Çalışanlarının Aylık ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın ortadan kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, bu konuda yazılı bir şey görmek istediklerini, ardından da ilgili kurallarda yapılan çalışmayı değerlendireceklerini kaydetti

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek ise hayat pahalılığının her kesime eşit yansıtılması gerektiğini anlatarak, geçmiş yıllarda olduğu gibi sabit rakam belirlenerek, maaşlara yansıtılabileceğini dile getirdi.

‘Emekliler’ karşı

Öte yandan Emekliler Derneği Başkanı Mustafa Tolga, üst baremdeki çalışanların maaşlarında kesintiye gidilerek, alt bareme verileceğine dair duyumlar aldığını, bunun doğru olmadığını kaydetti.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun kamudaki maaşları bilmediğini öne sürerken, maaş farklarını kapatmaya yönelik yapılan çalışmaların somut olarak hayata geçmediğini, ‘havada’ kaldığını savundu.

----------------------------------------------------------------------------



KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan: “Çalışmayı yazılı gördükten sonra

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, bu konuda yazılı bir şey görmek istediklerini, ardından da sendikanın yetkili kurullarında yapılan çalışmayı değerlendirebileceklerini kaydetti.

“Birçok konuda farklı konulup, farklı adımlar atılıyor. Bizde bu yüzden yazılı olarak görüp, değerlendirmek istiyoruz” diyen Kaptan, KTAMS’ın ülkedeki en büyük sendikalardan biri olduğunu işaret etti, kamuda yetkili olan sendikanın teknik kurullarda da yetkili olduğunu hatırlattı.

Kaptan, bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili sendikaların da görüşünün alınması gerektiğini vurgulayarak, “bugüne kadar hükümet, sendikalarla işbirliği yapmadı. Bu şekilde popülizm konuşmalar yapıyor” dedi.

Kaptan, “Başbakan kürsüden konuşmak yerine demokratik anlayış içerisinde sendikaları toplantıya çağırıp, düşüncelerinizi bizimle paylaşmalıdır” şeklinde konuştu.

Hükümetin bugüne kadar sendikalarla birçok alanda işbirliği yapmadığını savunan Kaptan, sivil toplum örgütlerinin görmezden gelindiğini, bu durumun demokrasi adına bir utanç olduğunu ileri sürdü.

------------------------------------------------------------------

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek: “Eşit artış yapılmalı, sabit rakam belirlenmeli”

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek hayat pahalılığının her kesime eşit yansıtılması gerektiğini belirtti.
Geçmiş yıllarda olduğu gibi sabit rakam belirlenerek, maaşlara yansıtılabileceğini dile getiren Dilek, “bu ülkede herkes ekmeği ayni fiyata alıyorsa, herkese eşit oranda artış yapılmalı, sabit rakam belirlenmelidir” şeklinde konuştu.
Dilek, sendika olarak gerekli çalışmalara katkı koymaya hazır olduğunu söyleyerek, sorunların masa başında uzlaşı ile çözümlenebileceğini kaydetti.

--------------------------------------------------------------------

Emekliler Derneği Başkanı Mustafa Tolga: “Üst baremden kesinti yapılarak, alt baremdekilere verilmesi doğru değil”

Alt baremdeki kişilerin maaşlarının artırılmasını desteklediğini söyleyen Emekliler Derneği Başkanı Mustafa Tolga, bu çalışma yapılırken üst baremdeki çalışanların maaşlarında kesintiye gidilerek, alt bareme verileceğine dair duyumlar aldığını, bunun doğru olmadığını kaydetti.

Tolga, üst ve alt barem arasında bu denli maaş farkının yaratılmasının yanlış olduğunu savunarak, 2 bin 500 TL ile 3 bin TL’nin altında maaş alan alt baremdeki kişilere yönelik devletin tasarrufa giderek, kaynak yaratması gerektiğini savundu.

Yasal olarak atılması gereken adımın bu olduğunu ifade eden Tolga, “asgari ücrete zam yok. Buradaki problemin nasıl çözüleceğini bilmiyorum” dedi.

---------------------------------------------------------------------------

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil: ‘Hükümet samimi mi, yoksa tribünlere mi oynuyor’

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun kamudaki maaşları bilmediğini öne sürdü.
“Yorgancıoğlu, geçtiğimiz günlerde başlangıç maaşlarının 2 bin 200 TL olduğunu iddia etti. Oysa bugün bin 600 TL maaşla işe başlanıyor” şeklinde konuşan Elcil, “bir ülkenin Başbakanının bunları bilmemesi utançtır” dedi.

Elcil, maaş farklarını kapatmaya yönelik yapılan çalışmaları somut olarak hayata geçmediğini, ‘havada’ kaldığını savunarak, hükümeti ‘samimiyetsizlik’ ve ‘tribünlere oynamakla’ suçladı.

Ülkede ekonomik sıkıntı olması halinde fedakarlığın ‘tepeden’ başlaması gerektiğine dikkat çeken Elcil, yapıldığı açıklanan çalışma öncesinde ‘Göç Yasası’ olarak adlandırılan Kamu Çalışanlarının Aylık ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın ortadan kaldırılması gerektiğini dile getirdi.
“Göç Yasası kapsamında bir öğretmen daha önce 17 yılda, kamu görevlisi ise 22 yılda en yüksek bareme ulaşıyordu. Ancak şu an bunu 28 yıla çıkardılar’ şeklinde konuşan Elcil, 2011 yılından sonra kamuda işe başlayanların 13. maaş dışındaki tüm ödeneklerin kaldırıldığını hatırlattı, yapılacak çalışmanın bu anlamda yetersiz kalacağını belirtti.

Elcil, “hükümet samimi değil. Yorgancıoğlu seçime yönelik popülizm yapıyor” dedi.

 

 

Bu haber toplam 1866 defa okunmuştur