1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. SAHURDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
SAHURDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

SAHURDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Sahur sofralarınızda kızartmalar, iftardan kalan yağlı ve ağır yiyecekler, pilav, patates, makarna, et, tavuk gibi alternatifleri bulundurmak gün boyunca sizi yorgun, halsiz ve uyku modunda hissettirebilir.

A+A-

Dilara Topcan

Bir Ramazan ayına daha merhaba dedik. Bu dönemde oruç tutarken sahur ve iftar sofralarının da mutlaka sağlıkla buluşması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Özellikle bu iki öğünde yapılacak olan beslenme hataları hem total sağlığı hem de oruç süresinceki dayanıklılığı negatif yönde etkileyebilir. Oruç tutanlar için bugün özellikle sahur sofralarında dikkat edilmesi gereken noktaları kısaca ele alıyoruz.

ÖNCELİKLE HATIRLATALIM: MUTLAKA SAHUR YAPILMALI

Tabii ki öncelikle sahur yapmadan oruç tutulmasının çok sağlıklı olmayacağını hatırlatmakta fayda var, çünkü bazı kişiler sahursuz oruç tutmaya meyillenebiliyorlar. Bu hususa mutlaka dikkat edilmeli, sahur kesinlikle ihmal edilmemelidir.

SAHUR KAHVALTI TADINDA OLMALI

Sahur sofralarınızda kızartmalar, iftardan kalan yağlı ve ağır yiyecekler, pilav, patates, makarna, et, tavuk gibi alternatifleri bulundurmak gün boyunca sizi yorgun, halsiz ve uyku modunda hissettirebilir. Ayrıca sindirim güçlüklerine ve şişkinliğe de sebebiyet verebilir. Sahurda ağır yiyecekler tüketmek yerine kahvaltılık alternatifleriyle sahurun yapılması çok daha sağlıklı olacaktır. Tam tahıl ya da çavdar ekmeği, yumurta, peynir, tuzsuz zeytin, ceviz, badem, süt, kefir, şeker içeriği düşük meyveler ve yeşillikler sahurda yer verilebilecek olan alternatifler arasındadır. Tabii bunların yanısıra glisemik indeksi yüksek şekerli gıdalar, reçel, simit, poğaça, börek gibi alternatiflerin tüketimi de erken açlığa sebebiyet vereceğinden sahurda tüketilmemelidir.

BOL SU AZ KAFEİN!

Sahurda bolca demli çay ve bolca kahve tüketimi de son derece yanlış olacak, özellikle vücuttan su atımını tetikleyebileceklerdir. Bu nedenle kafein tüketiminde de kararı bilmek yine çok önemlidir. Ayrıca sahurda bol su tüketimine de dikkat etmek gerektiğinin altını çizelim.

BU BESİNLER TOKLUK SÜRESİNİ ARTIRIYOR

Aşağıda sıralayacağımız besinleri de sahur sofralarınızda bulundurarak gün boyu tokluk hissinizi artırma ve susuzluk hissinizi azaltma şansını yakalayabilirsiniz.

Yumurta, süt, yoğurt, tuzsuz ayran, kefir, az tuzlu ya da tuzsuz peynir, tam tahıllı ekmek alternatifleri, posa içeriği yüksek şeker içeriği düşük meyveler, salatalık-domates-marul gibi sebzeler, ceviz, çiğ badem, zeytinyağı, tarçın (süt, yoğurt ya da meyvelerle tüketilebilir).

Hepimiz için güzelliklerle dolu bir gün olsun. Sevgiyle kalın…

 

 

 

Bu haber toplam 2036 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 369 Sayısı

Adres Kıbrıs 369 Sayısı