1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. OKULDA KAOS!
OKULDA KAOS!

OKULDA KAOS!

Şht Ertuğrul İlkokulu’ndaki kaos büyüdü. 1 Mayıs’tan beridir devam eden greve destek veren öğretmenler ile greve katılmayan öğretmenler arasında dün sabah öğrencilerin gözü önünde tartışma çıktı, veliler okula geldi tartışma büyüdü

A+A-

Ayşe GÜLER

Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda okul müdürü Rasiha Erkal’ın görevden alınması ve ‘nitelikli eğitim’ talebiyle günlerdir grev yapan öğretmenler ile greve destek vermeyen öğretmenler arasında dün sabah tartışma yaşandı, sinirler gerildi.

Çocukların gözü önünde yaşanan tartışmanın artması üzerine hem bakanlık yetkilileri hem de veliler okula koştu. Okulda, Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Cürümleri Önleme Şubesi ekipleri de hazır bulundu.

Öğrenciler ağladı, aileler isyan etti
Yaşanan tartışmalar üzerine bazı öğrenciler derslere girmeyerek, ailelerinin yanında kaldı.
Çocukların bazılarının yaşanılan olaylardan oldukça etkilendiği ve ağladığı gözlemlendi.
Bazı çocukların ise veliler ve bakanlık görevlileri arasındaki tartışma sırasında sınıflarında ders yapmaları dikkat çekti.

Veliler ve öğretmenler de tartıştı
Öte yandan sendikaya destek veren veliler ve greve katılmayan öğretmenler arasında tartışma yaşandı.
Okulda görevli bir öğretmen greve destek veren velilerden birine “Siz bize laf atıyorsunuz ama biz sizin çocuklarınızın eğitim alması için daha fazla derse giriyoruz. Ama greve katılanlar baklava yiyor” şeklinde bağırması dikkat çekti. Söz konusu öğretmen, sorun daha fazla büyümeden güçlükle sakinleştirilerek uzaklaştırıldı.

Çocuklar okuldan ayrıldı
Bunun yanı sıra saatlerce süren tartışma sonrasında velilerin bazıları çocuklarını alarak okuldan ayrıldı.
Bazı veliler karne gününe sayılı günler kala okuldaki sorunların bu denli büyümesinin kabul edilemez olduğunu savundu.

Bakanlık yetkilileri açıklama yapmadı
Okula gelerek uzlaşı yolu arayan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Rauf Ataöv ve diğer bakanlık yetkilileri ise hem okul idaresi hem de öğretmenlerle görüştü.
Yetkililer, sorunun daha fazla büyümemesi adına velilerin sorunlarını da dinledi ancak basına açıklama yapmaktan kaçındı.

Öte yandan okul öğretmenlerinden, KTÖS Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Özhür, grev yaparak çocukların eğitim hakkını engellemek niyetinde olmadıklarını, tam aksine kaliteli bir eğitim sorgulaması için grevde olduklarını belirtti.

KTÖS Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Özhür: “Kaliteli bir eğitim sorgulaması için grevdeyiz”

Öte yandan okul öğretmenlerinden, KTÖS Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Özhür, grev yaparak çocukların eğitim hakkını engellemek niyetinde olmadıklarını, tam aksine kaliteli bir eğitim sorgulaması için grevde olduklarını belirtti.

Özhür, ilk kez bir okulda kaliteli eğitim için 25 sınıf öğretmeninden 13 sınıf öğretmeni ve özel ders eğitimi veren sınıf öğretmenlerinin okul müdürünün takınmış olduğu tavır karşısında sendikal eylemin uygulandığını dile getirdi.

“Öğretmenler ne cebine koymak ne de derslerini azaltmak niyetindedir” şeklinde konuşan Özhür, “Çocuklarımızın eğitim hakkı gitmektedir. Biz bunu görüyoruz” dedi.
Özhür, bakanlığın denetmenleri tarafından Ocak ayında ortaya konan 150 maddelik raporu uygulanması için eylemde olduklarını yineledi.

“Sorunlar, 4,5 yıldır birikiyor”
“Bu okulda kaliteli eğitimi sorgulayan öğretmen kadrosu mevcuttur. Bu öğretmen kadrosu sonuna kadar direnecektir. Çünkü bardak taşmıştır” diyen Özhür,  sorunların 4,5 yılda biriken meseleler olduğunu vurguladı.
Özhür, “Eylem, okul müdürü Rasiha Erkal’ın tavır, duruş ve davranış konusunda öğrencilerin yanı sıra öğretmen ve velilere takındığı davranışlarından dolayı ceyran ederek, bu noktaya gelmiştir. Bizden eşitsizlik, adaletsizlik ve imtiyaz tanınan bir müdürün altında görev yapmamızı kimse beklemesin” dedi.

Grevin 15 Haziran karne gününe kadar devam etmesi halinde grev yapan öğretmenlerin 15 gün daha okula gelerek, gerekli telafileri yapacaklarını belirten Özhür, velilerin bu konuda endişe duymamasını istedi.

VELİLER NE DEDİ?

Zehra Özekinci: (Okul Aile Birliği Başkanı): “Okul üzerindeki baskı ve olayların bitmesini istiyoruz”

“Yaklaşık 9 aydır okuldaki sorunlar devam ediyor. Bir kısım öğretmenimiz şu an grevdedir, bir kısmı ise greve katılmadığını açıkladı. Sendikamız, greve katılan öğretmenleri destekler durumdadır. Şu anda greve katılmayan öğretmenlerin fikirleri alınmadı, durum bu hale geldi. Öğrenciler perişan bir haldedir.  İdare ve diğer öğretmenler çocukları toparlayıp ders vermeye çalışmalarına rağmen diğer öğretmenler tarafından engellenmeye çalışıyorlar. Bizim tek derdimiz, okul üzerindeki baskı ve olayların bitmesidir. Çocuklarımız eksiden olduğu gibi eğitimlerini almaya devam etsinler. KGS’de en yüksek başarıyı elde eden çocuklar bu okuldan çıkmıştır. 

Kalitesiz bir eğitim verilen okuldan bu başarı çıkabilir mi? Greve devam etmelerinin nedeni birinin veya birilerinin başını almaksa, bunun başka bir yolu vardır. Çocuklarımızı perişan ederek bu iş çözülmez.  2 ayrı veli grubu, 2 ayrı öğretmen veya 2 ayrı idare yoktur. Biz bir bütünüz. Sendika öğretmenlere grev kırıcılığı yaptıkları için dün uyarı yazısı gönderdi.  Yüzde 60 çoğunluğun olması gerekiyor grev için. Mevzuata göre grev yapılmaması gerekiyor. Ders veren öğretmenler greve öğretmenler odasında yapılmasını istemedi. Veliler de çocuklarını toplamaya geldi. Çocuğum beni aradı, okulda kavga var dedi”

Bike Gülok: 3 aydır ayni sorunları yaşıyoruz”
“Okulda bakanlık denetmenleri yaptıkları incelemelerde 131 eksik tespit etti. Branş öğretmenleri okuldaki eksikliklerin tamamlanması için grevdedir.  Grevde olan öğretmenler ve greve katılmayan öğretmenler arasında tartışma yaşandı. Greve destek verenler, derse girenleri öğretmenler tehdit ediyor. 3 aydır ayni sorunları yaşanıyor. Sabahtan okul zili çalmadı”

Şaban Dal: “Bakanlık adım atmıyor”
“Çocuklarımızın eğitimlerine kendi öğretmenleri ile devam etmesini istiyorum.  Çocuğumu okula bırakmaya geldiğimde grevde olan öğretmenler, diğer öğretmenlerin kendilerini tahrik ettiğini söyledi. Ancak derse devam eden öğretmenler, grevdeki öğretmenlerin gün içerisinde oturup çay kahve içtiklerini, müzik açıp oynadıklarını kendilerinin de bundan rahatsız olduklarını bundan dolayı da kendilerinin de derse girmeyeceklerini söylediler. Burada sıkıntılar yaşandı. Sorunların çoğu bakanlıkla ilgilidir. Benim gördüğüm kadarı ile bakanlık adım atmıyor. Eğitimin devam etmesini söylediler ama bunu demekle sorun çözülmüyor. Veli olarak rahatsızım. 2 aydır çocuğum doğru düzgün eğitim almadı. Sorunu bir an önce çözsünler”

Mahmut Sokollu: “Artık işler çığırından çıkmıştır”
“Okula bugün sabah geldiğimizde olaylarla karşılaştık. Tabii ki öğretmenlerin bazıları grevlerine devam ediyor. Greve katılmayan öğretmenlerin diğer öğretmenleri istemiyormuş. Yasaya göre dışarıda olmaları gerekiyormuş. O yüzden diğer öğretmenler sınıfa girmedi. Çocuğumu sınıfa götürdüm, ağlayarak yanıma geldi. Şu anda da yanımdadır. Onu alıp eve gideceğim. Artık işler çığırından çıkmıştır. Eğer bu ülkede hükümet varsa buna artık dur desinler. Kime ne yapacaklarsa, ellerindeki yetkiyi kullansınlar ve yapsınlar. Bu çocuklar da artık mağdur olmasın”

Ayser Yüksel: “Çocuklarımızın eğitim hakkının ellerinden alınmamasını istiyoruz”
“Benim tek istediğim, çocuklarımızın eğitim hakkının ellerinden alınmamasıdır. Grev yapmak istiyorlar, yapabilirler. Herkesin bir doğal hakkı vardır. Bu doğal haklarını elde ettikleri için grev yapıyorlar. Ancak 750 çocuğun eğitim hakkını savunacak kim var? Benim elimdeki tel kozum Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Bakanlık, nerede durmaları gerektiğini onlara öğretmelidir. Ben sadece bunu istiyorum, ders yapsınlar. Grevleri varsa grevlerine destek verilsin. Grevlerini bitirecekleri noktayı durmaları gerektiği ve bitirecekleri noktaları öğrensinler. Başka bir şey yok.

Nitelikli  eğitimden bahsediyorlar. Derse girilmeyen eğitim nitelikli eğitim mi? Nasıl nitelikli eğitim bu? Bana nitelikli eğitimin tanımını yapsınlar. Öğleden sonra 2.30’dan 3.30’a ders yapılacağı söylendi. Bir saat o dersi tamamlarken soruyorlar mı özel sektör çocuklarını nasıl getirecek? O çocuk 5 saat dersi bir saatte tamamlayabiliyorsa, bakanlık okulu 1 saate düşürsün bize yeter. Onu öğreniyoruz. Biz eğitim hakkını istiyoruz. Onu versinler yeter”

Bu haber toplam 2982 defa okunmuştur