1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Medya Etik Kurulu, gazetecilik meslek ilkelerine dikkat çekti
Medya Etik Kurulu, gazetecilik meslek ilkelerine dikkat çekti

Medya Etik Kurulu, gazetecilik meslek ilkelerine dikkat çekti

Medya Etik Kurulu, gazetecilik meslek ilkelerine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

A+A-

Medya Etik Kurulu, gazetecilik meslek ilkelerine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Kurul yaptığı yazılı açıklamada,  gazete ve gazetecilerin, gerçekleri nesnel bir biçimde, çarpıtmadan, sansürlemeden aktarması; elde ettiği bilgileri doğrulatmak için çaba harcaması gerektiği yönündeki meslek ilkelerine dikkat çekildi.

Hastanelerde görev  yapan  gazetecilerin, yetkili kişinin ve hastanın ya da yakının izni olmaksızın hiçbir ses ve görüntü almaması gerektiği yönündeki ilke de anımsatılarak, buna aykırı davranışlarda bulunulmaması ve hakaret edilmemesi gerektiği vurgulandı.

Medya Etik Kurulu, olağan toplantısında yapılan şikayetleri değerlendirdi. Şikayet edilen medya kuruluşlarının konuyla ilgili savunmalarını talep eden kurul, soruşturması tamamlanan olaylarla ilgili kararlar aldı.

Gaziveren’de hayvan otlatırken, “muhtemelen avcılar tarafından vurulduğu” yönünde medyada yer alan haberle ilgili olarak Avcılar Birliği’nin şikayetini değerlendiren kurul, söz konusu haberlerin, olasılığa dayandırılarak verildiğine; başlıklarla içerik arasında farklılıklar bulunduğuna; atılan başlıklarda kesin ifadelerin yer aldığına dikkat çekti. 

Kurul, başlıklarla içerik arasında sağlıklı bir bağlantının bulunması ve kamuoyunu yanıltıcı ifadelerin kullanılmamasına özen gösterilmesini önerdi.

Bir yaralının ambulanstan çıkarılırken görüntüsünü yansıtan fotoğrafı yayımladığı gerekçesiyle  Kıbrıs Gazetesi’ni uyaran kurul, Banu Keşanlı’nın söz konusu fotoğraf hakkındaki şikayetini değerlendirerek,  gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay’dan savunma istendiğini ancak herhangi bir yanıt alınamadığını açıkladı. Kurul, yaralı kişinin bilinçsiz durumdayken görüntüsünün yayımlanmasının gazetecilik meslek ilkelerine aykırı olduğunu anımsattı.  

Bu haber toplam 2668 defa okunmuştur
Etiketler :