1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Lefkoşa-Güzelyurt anayolu: ‘Her telden’
Lefkoşa-Güzelyurt anayolu: ‘Her telden’

Lefkoşa-Güzelyurt anayolu: ‘Her telden’

YENİDÜZEN, Güzelyurt-Lefkoşa anayolunu adım adım gezdi, fotoğraflara yansıyan refüjler, bariyerler ve çemberlerdeki farklılıkları gözler önüne serdi

A+A-

Fehime ALASYA        

Birçok trafik kazasına ev sahipliği yapan Lefkoşa-Güzelyurt anayolunun bariyer ve kavşaklarının tekdüzelikten yoksun oluşu bir kez daha gözler önüne serildi. Orta refüj ile kenar bariyerlerin yer yer beton, yer yer ise demir, çemberlerin kimisi ışıl ışıl, çevre düzenlemesi ve aydınlatılması yapılmış, kimisininse döküm saçım olduğu Lefkoşa-Güzelyurt anayolu adeta sorunlar yumağı…

Yol içerisinde olan ve Güzelyurt’a dek uzanan tek taraflı beton bariyerin yanı sıra özellikle çember ve virajlarda yoğunlaştırılan demir bariyerler ana yol üzerinde sıkça görülüyor. Yol kimi yerlerde yamalı, kimi yerlerde ise çökmüş durumda.

Anayol boyunca, orta refüjündeki çevre düzenlemesi olmaması atıl vaziyetteki çöpler ve temizlenmeyen bitkiler ise hemen hemen her alanda dikkat çekiyor. Refüj içerisinde veya yol kenarında bulunan ağaçların bakımsızlığı da göze çarpıyor. Yol üzerinde kuru otlardan, bakımsız ve budanmayan ağaçlardan dolayı adeta terk edilmiş bir ana yol havası hâkim oluyor. Bu noktada başlayan aydınlatma direkleri olduğu dikkat çekiyor.   

Halkın çevreye karşı duyarsız olması, yetersiz hizmet ile birleşince de ortaya otla ve çöple dolu refüjler, kötü manzaralı yol kenarları çıkarıyor.

 

Çemberler çeşit çeşit… 

Yılmazköy çemberinden Güzelyurt istikametine doğru geriye kalan kısımlarda aydınlatma bulunmuyor. Sadece bazı çemberlerde aydınlatma olduğu gözlemlenirken, hiçbir çemberin standart olmadığı dikkat çekiyor. Ana yol üzerinde bulunan tüm çemberler farklı ebatlarda olmasının yanında, çevre düzenlemesi ve bakımının da farklılık gösterdiği dikkat çekerken, yol üzerindeki durak noktası ve acil durumlar için kullanılan ara ceplerin ise yetersiz olduğu gözlemlendi.    

 

Mesafe tabelaları yetersiz

Yol boyu bulunan tabelaları birçoğu hasar görmüş ve yenilenmeyi bekliyor. Bilgilendirici levhalar ise neredeyse yok denecek kadar az… Ülkedeki turistlerin en büyük şikâyetlerinden biri olan bilgilendirici mesafe tabelalarının eksikliği, Güzelyurt-Lefkoşa anayolunda da görülüyor.   

 

Hasarlı bariyerler düzeltilmeyi bekliyor

Yol ortasında veya kenarında bulunan demir bariyerlerin bazı bölümleri, yaşanan trafik kazalarında hasar görmüş durumda. Herhangi bir tehlike karşısında hiçbir koruyuculuğu bulunmayan bu hasarlı bariyerler, tamir edilmeyi bekliyor.  

 

Beton bariyerin yanı sıra demir bariyerler

Yol üzerinde Alayköy ve Türkeli’ye dönen çembere dek demir bariyerlerin devam ettiği gözlemleniyor. Bu çemberden öteye ise Güzelyurt’a gidiş istikametinde, orta refüjün sağ tarafında beton bariyerin başladığı görülüyor. Orta refüj içerisinde bulunan tek taraflı bariyerin ise ana yol boyu sürdüğü görülüyor.  Geçtiğimiz yıl motor kazansının yaşandığı ve bir motosiklet sürücüsünün hayatını kaybettiği ölümlü trafik kazasının yaşandığı nokta yakınlarında, yani Güzelyurt ilçe sınırına girilen bölgede ise büyük bir viraj olduğu için yolun hem ortasında hem de kenarlarında demir bariyerler bulunuyor.

 

Kimi yerler çift beton bariyer, kimisinde hiç bariyer yok…

Lefkoşa’ya dönüş istikametinde, Mevlevi çemberinden Güzelyurt ODTÜ çemberine kadar olan alanın ise tamamında orta refüjün her iki tarafı beton bariyerle çevrilmiş vaziyette. Mevlevi çemberinde biten beton bariyerlerin ardından, Şahinler ve Serhatköy’e dönülen çembere dek hiç bariyer olmadığı görülüyor. Şahinler ve Serhatköy çemberinden sonra ise tek taraflı beton bariyerler başlıyor.    

 

Adeta ‘yol mühendisliği harikası’

Lefkoşa’ya dönüş istikametinde, Yılmazköy-Çamlıbel bölgesine dönen tali yola gelmezden önce ise ortaya çıkan manzara adeta yol mühendisliği harikası. Yol boyunca biten ve yaklaşık 50 metrelik boşluktan sonra yeniden başlayan beton bariyerler, yapılan çalışmaya dair hiçbir anlam yüklenemez durumda.    

 

TRAKAYAD: “Çemberlerin standartları tüm dünyada bellidir”

 

YENİDÜZEN’e konuşan Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay ise esas görüş alınması gereken ilgili bakanlık ve daireler olduğunun altını çizerek söze başladı. Sevay, birkaç soru sorarak bazı noktalara dikkat çekti ve basının bu soruları doğru mercilere sorduğu, sorguladığı takdirde, oluşturulan baskıyla, ortaya daha verimli işler çıkabileceğini işaret etti.

“En büyük görevin basına düşüyor, muhataplarınızı karşınıza alıp, düzgün sorular sorun, gerisini izleyin bakalım neler oluyor… Sorun, sorgulayın… Çok konuşunca, doğruları söyleyince topun ağzına biz oturuyoruz, üstelik değişen bir şey olmayınca da insanlar hayal kırıklığına uğruyor…

Sorun 30 kamerayı hangi ihtiyaca göre aldırlar? Göreceksiniz ki buradaki amaç insan hayatı kurtarmak değildir… Herkes bunların hesabını vermeli, rapor tutmalı, bilgili olmalı…

 

“Çemberlerin standartları tüm dünyada bellidir”

Lefkoşa Güzelyurt ana yolunda görülen çalışmalardan yola çıkarak burada mühendislik değerlendirmesi bulunmadığına değinen Sevay, çemberdeki düzensizliği de değerlendirdi. Sevay, “Metal bariyer konması doğru bir çalışmadır. Yolların normal araziden daha yüksek olduğu yerlerde kenarlara da bariyer konulabilir. Mühendislik değerlendirilmesine alınmalı. Fakat söz ettiğimiz bu yolda hiçbir şekilde mühendislik değerlendirilmesi yoktur gibi duruyor. Çemberlerin standartları tüm dünyada bellidir. İnşası, altyapısı, çevre düzenlemesi hepsi de bellidir. Biz Güzelyurt yolunda hangi standarda göre çalıştık orasını bilemiyorum… Resmi bir standardımız var mıdır? Tüzüklerde bunun biliniyor olması lazım. Bu standartlar nedir? Uygulanır mı? Bu gibi soruların devlet ayağında, ilgili kurumlarda uzmanlar tarafından açıklanıyor olması gerekiyor” dedi. 

 

“Ana yolun tamamına aydınlatma koymak ‘Lüks’”

Anayolun tamamında aydınlatmaya gerek duyulmadığını dile getiren Sevay, bunun ülkemizde ‘Lüks’ olacağını kaydetti. Sevay, sadece kavşaklarda yeterli aydınlatma olması gerektiğine dikkat çekti. Aydınlatmanın yanı sıra, sürücüler için hayati önem taşıyan yol çizimlerinin de önemine değinen pek çok noktaya dikkat çekti.

Sevay şöyle devam etti: “Yol çizimlerinin de düzenli ve belirgin olması ve gece görünürlüğünün belirgin olması lazım. Yol standartları nelerdir diye sorulması gerekiyor? Yola hayvan atılırsa ne olur?

Çemberler yıllar sonra aydınlatıldı, aydınlatılmamış kavşaklar yıllarca ölüm saçtı. Bunun hesabını ne soran oldu ne de veren… Sorulmalı…

İnsanlar neden öldü?

İlgililer dünyaya uyumlu hangi adımları atıyor bize söylemeli… 

Ne alt ne de üst görüşe ihtiyacımız yok, çok paranız varsa yaptırın ama bu gerekmez…

Verilen kararların teknik raporunu sormalıyız, 30 kamera alınacaksa bunun gerçek anlamda teknik raporunu bize sunmalılar. Yollarda tespit yapsak ülkede birçok kamera gereksiz ve boşa çıkacak. Bu kameraların amacı para toplamak, can kurtarmak değil…

Yapısal yanlışlık olan kavşaklara kamera koydular, o karmalardan alınan paraların bir kuruşunu dahi bu yanlışı düzeltmek için kullanmadılar…”

 

İyi bir mühendislik çalışma şart

Yarım bırakılan beton bariyer çalışmasıyla ilgili de “Beton bariyer seçeneği nereye göre yapıldı? Metal bariyerin suyu mu çıkmıştı? Bu beton bariyer projesi de yarım kaldı, neden?” yorumunda bulunan Sevay, konuyla ilgili iyi bir mühendislik çalışma yapılması gerektiğine değindi. 

“Bizi ölüleri saymaya mahkûm ettiler, çok yazık…” diyen Sevay, konuya ilişkin konuşulacak pek çok detay olduğunu kaydetti.  

 

Bu haber toplam 4559 defa okunmuştur
Etiketler :