1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Kıbrıs-Amerikan ilişkileri derinleşiyor...”
“Kıbrıs-Amerikan ilişkileri derinleşiyor...”

“Kıbrıs-Amerikan ilişkileri derinleşiyor...”

Anastasiadis, Biden ile telefon görüşmesi yaptı

A+A-

ABD’li yetkililer James J Townnsend ve Amanda Sloat’ın, Güney Kıbrıs-ABD arasındaki işbirliğinin savunma alanına da genişletilmesi maksadıyla Kıbrıs Rum tarafındaki temasları sürerken; Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile telefon görüşmesi yaptı. Bu görüşmede Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’ta bulunacağı Eylül ayında görüşmek üzere Biden’le randevulaştığı haber verildi.

Alithia; “Kıbrıs-Amerikan İlişkileri Derinleşiyor... Biden-Anastasiadis Eylül’de Washington’da” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Kıbrıs Rum-Amerikan stratejik ilişkilerinin ete-kemiğe bürünmeye başladığını, Biden’ın Anastasiadis’i, BM Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’ta bulunacağı Eylül ayında Washington’a davet ettiğini, Pazartesi günü de Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in Washington’a hareket edeceğini yazdı.

Gazete, “Eylül’de Washington’da Biden-Anastasiadis Görüşmesi” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde özetle şunları yazdı: “Amerikalılar tarafından son aylarda sıklıkla dile getirilen Kıbrıs-Birleşik Devletler stratejik ilişkileriyle ilgili her şey ete kemiğe bürünmeye başladı. Başkan Nikos Anastasiadis dün saat 16.15’te ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile ikili ilişkiler ve uluslararası konuları ele aldıkları bir telefon görüşmesi yaptı. Sözcü Nikos Hristodulidis imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamaya göre telefon görüşmesi sırasında Anastasiadis Biden’in kısa süre önce Kıbrıs sorunuyla ilgili dile getirdiği tezlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Başkan Yardımcısı’na Kıbrıs sorununun mevcut durumuyla ilgili bilgi verdi, Anastasiadis ve Biden’ın gelecekte görüşmeyi kararlaştırdı. Biden Anastasiadis’e ABD’nin Kıbrıs ile bütün düzeylerde işbirliği arzu ettiğini, bunun için iki ülkenin sürekli temas ve eşgüdüm içerisinde olması gerektiğini söyledi. Kıbrıs’ın bölgedeki jeostratejik rolüne vurgu yapan Biden Ortadoğu’daki yeni krize de atıfta bulunarak ‘bu kriz Kıbrıs’ın önemine işaret ediyor’ vurgusunu yaptı. Amerikan Başkan Yardımcısı, Başkan Anastaiadis’i, BM Genel Kurul toplantısına katılmak üzere ABD’de olacağı gelecek Eylül ayında Washington’a davet etti. Biden’ın, Çarşamba gecesi Pensilvanya’nın Philedelphia kentinde düzenlenen Amerika Başpiskoposluğu Ruhan Meclisi yemeğinde yaptığı konuşmanın mesaj dolu olduğuna işaret ediliyor. Konuşmasında Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ve Başkan Anastaiadis’e güçlü destek verirken, Türk Başbakan ile İstanbul’da buluşup Kıbrıs sorununu başlayıp bitirmeye karar verdiklerini açıklamıştı.”


Ukrayna konusunda Rusya’ya yaptırım…

“Dünkü telefon görüşmesiyle ilgili Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ikili ilişkiler ve diğer konuların ele alındığı belirtildi. ‘Başkan Anastasiadis Başkan Yardımcısı’na iki kapsamlı bir çözüme yönelik son müzakerelerle ilgili bilgi verdi, Başkan Yardımcısı da ABD’nin iki bölgeli iki toplumlu, siyasi eşitliğe sahip federasyona verdiği güçlü desteği yineledi’ ifadesi kullanıldı. Görüşmede Ukrayna’daki kriz de ele alındı ve açıklamaya göre ‘Başkan Yardımcısı, şimdiki gidişatına devam etmesi ve bir ateşkes faaliyetini, barış görüşmeleri, esirlerin serbest bırakılması, AGİT ‘ten bir gözlemciler heyeti için bir yol haritasını desteklemekte başarısız olması ve ayrılıkçılara ağır silah ve mühimmat sağlamayı kesmemesi durumunda Rusya’ya yaptırım uygulanmasının gereğine vurgu yaptı.’ Gazetemizin edindiği bilgilere göre Amerikan hükümetiyle bütün düzeylerde (Kıbrıs sorunu, Ekonomi, Enerji, Terörizm, kitle imha silahlarının yayılması, insan ticareti) temaslarının önümüzdeki dönemde çok artması bekleniyor. Amerikan hükümetinin yüksek düzeyli iki yetkilisi dün Kıbrıs’ta hükümet ile ‘yapıcı görüşmeler’ gerçekleştirdi. Başkan Anastasiadis, Başkanlık Köşkü’nde ABD Savunma Bakanlığı’nın Avrupa ve NATO konularından sorumlu müsteşar yardımcısı James J. Townsend ve Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya konularından sorumlu müsteşar yardımcısı Amanda Sloat ile bir saati aşkın süre görüştü. Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis de, Beyaz Saray’da önemli temaslarda bulunmak üzere Pazartesi günü Washington’a hareket ediyor. İki Amerikalı, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ile de görüştü. Yapılan resmi açıklamada, Savunma Bakanı’nın Townsend ve Sloat ile dünkü temasları sırasında Kıbrıs’ın ve ABD’nin deniz güvenliği alanındaki işbirliğini güçlendirmek maksadıyla diyaloğu ilerletme niyeti belirtildi. Terörizm, kitle imha silahlarının yayılması gibi çağdaş tehditler ve diğer asimetrik tehditlerin göğüslenmesi olanaklarının araştırılmasına karar verildiği de belirtildi. ABD’nin Kıbrıs’taki Büyükelçisi eşlik etti. Savunma Bakanı Fokaidis’in Amerikalı yetkililere, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin inisiyatiflerinde üst düzeyli işbirliğinden, insani operasyonlara ve özellikle arama ve kurtarma misyonlarına güçlü desteğinden dolayı Amerikalı yetkililere teşekkür ettiği de kaydedildi. Kıbrıs hükümetinin, ABD ile gerek ikili gerek çok taraflı düzeydeki, özellikle Akdeniz’de barış, güvenlik ve istikrarın ileri götürülmesi maksatlı işbirliğinin güçlendirilmesi tutumu dile getirildi.”


“Amerikalılar Kıbrıs ile stratejik ilişkiye içerik kazandırmak istiyor”

Fileleftheros; “ABD Çıtayı Yükseltiyor... Amerikalılar ‘Kıbrıs İle Stratejik İlişkiye’ İçerik Kazandırmak İstiyor... Anastasiadis İle Biden Dün Görüştü” başlıklı manşet haberinde, Amerikalıların, Başkan Yardımcısı Biden’ın Güney Kıbrıs ile stratejik ortaklık ilişkisiyle ilgili söylemine içerik katmak istediğini, Townsend ve Sloat’ın Kıbrıs Rum tarafında gerçekleştirdikleri temaslardan çıkan sonucun bu olduğunu yazdı. Gazete, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin de Twnsend ve Sloat’ın Güney’deki temaslarını güçlendirdiğine işaret ederek, Amerikalıların Anastasiadis, Dışişleri Bakanı Kasulidis ve Savunma Bakanı Fokaidis ile ayrı ayrı görüşmelerinin gündem konularını enerji, enerji güvenliği, terörizm, korsanlık ve deniz güvenliğinin oluşturduğunu belirtti.

Bu haber toplam 1647 defa okunmuştur