1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı 5. Grup Çalışmamızı Tamamladık
Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı 5. Grup Çalışmamızı Tamamladık

Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı 5. Grup Çalışmamızı Tamamladık

Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı 5. Grup Çalışmamızı Tamamladık

A+A-

Feminist Atölye
info@feministatolye.org


Feminist Atölye olarak, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği ile oluşturduğumuz kurumsal ortaklık sonucu Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) 2011 yılından itibaren Kıbrıs’ın kuzeyinde de uygulamaya başladık.  Kadınların anayasal, medeni, ekonomik ve doğurganlık hakları, şiddete karşı stratejiler, iletişim, toplumsal cinsiyete duyarlı çocuk eğitimi, cinsellik, siyaset, feminizm, kadın hareketi ve kadın örgütlenmesi konularında 16 modülden oluşan ve toplam 4 ay süren KİHEP atölyelerinin 5. Grup çalışması geçtiğimiz aylarda Mağusa’da tamamlandı.
Bütünsel bir kadının insan hakları anlayışı ve tamamen katılımcı bir yaklaşımla, kadınların kendi tecrübelerinden yola çıkarak günlük hayatlarını şekillendiren uygulamalar ve yazılı yasalar karşısında eleştirel bir bilinç oluşturmalarına imkân veren KİHEP’in Kıbrıs’ın kuzeyinde ulaştığı kadın sayısı ise 160’ı geçti. Eğitim hakkında detaylı bilgi almak veya yeni dönem grup çalışmalarımıza katılmak isteyenlerin info@feministatolye.org adresine mail atmalarını,  https://www.facebook.com/feministt.atolye ’den veya 05338625069 numaralı telefondan bizlere ulaşmalarını rica ederiz.

KİHEP 5.Grup Çalışmamıza Katılanlar Neler Söyledi?

5. grup çalışmamıza katılan bazı katılımcıların, KİHEP süresince yaşadıkları deneyimleri ve düşüncelerini kendi kalemlerinden sizlere paylaşmak istedik:
 

TÜGE DAĞAŞAN: KİHEP; Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı. Öncelikle belirtmeliyim ki bu eğitim, müfredatta bulunması gereken en temel derslerden biridir. Çünkü bu eğitimle birlikte, ilk başta davranışlarımızın nasıl olması gerektiğini öğreniyoruz bilinçsizce. Bizler farkına varmadan, önceden bildiğimiz şeyleri daha çok sindiriyor benimsiyoruz ya da bilmiyorsak öğreniyoruz. Saygıyı öğreniyoruz ki saygı olan yerde her şeyin olduğuna-olacağına inananlardanım. Haklarımızı öğreniyoruz ki her ne kadar “biliyorum” desek bile, “bunu yapmam yanlış, bunu yapmamalıyım” düşüncelerinden arınarak, bilinçlenerek, farkında olarak bu hakları yeniden ve kalıcı bir şekilde öğreniyoruz. Eğitim boyunca her modülle birlikte, kendimize olan güvenimizde de basamak basamak yukarıya çıkıyoruz. Çünkü öğreniyoruz. Öğrenmek bilmek demektir. Bildiğimiz zaman cesaretimiz artar ve konular üzerinde daha çok yorum yapma şansımız oluşur, bu da cesareti güçlendirir. Adımları güçlendirir ki bu eğitim adım adım bizi güçlü kılacak olan bir eğitimdir. Sadece kadınların değil, erkeklerinde aynı eğitimi alması, ilişkilerin –insani ilişkilerin- daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır inancındayım. Bu eğitimi aldığım için kendimi şanslı hissediyorum çünkü tabu olarak bildiğim şeylerin bile aslında birer tabu olmadığını, her şeyin insana özgü olduğunu daha çok fark edip benimsedim. İnsan olarak es geçtiğimiz hakların üzerinde durup düşünmeyi de öğrendim. Bu eğitimi alarak yetişecek olan kişiler sayesinde bir gün bu eğitime ihtiyaç duyulmayacaktır. Çünkü her şey temelden yetişir. Temelinde bu eğitim içeriğine sahip kişi/ler,  daha yaşanılır bir toplum yaratacaktır eminim ki. Bir gün herkesin bu eğitimi alabilmesi dileğiyle…
 

HİLMİYE SEZER KUMBUR: Kişisel farkındalığımın yanı sıra toplumsal duyarlılığımı da artırdığına inandığım KİHEP grubuna katkı koyan ve bu bağlamda çaba gösteren herkese teşekkürlerimi borç bilirim. Eğitim süreci ile beraber hayatımdaki değişim de hız kazandı. Haklarının bilincinde biri olarak bilmediğim birçok konu hakkında da bilgi sahibi oldum. Kadınların, inandıkları ve istedikleri takdirde, her türlü sorunla baş edebilecek kadar güçlü bir yapıya sahip oldukları inancındayım. Her şey kendini tanımakla başlar! Hayatımın her alanında da bu söze inandım. Bu da beni daha güçlü hale getirdi. KİHEP sayesinde belki de yıllarca sürecek dostluklarında temelleri atılmış oldu. Birbirinden farklı, birbirinden eşsiz, güçlü, istikrarlı ve yüreği yaşama sevinci ile dolu harika kadınlarla tanışma ve bir arada bulunma şansına eriştim. İyi ki doğmuşuz, iyi ki varız ve iyi ki kadınız. Yaşasın KİHEP !

GAMZE EKEMEN: Bu 4 aylık eğitimde oldukça güzel dostluklar edindim. Hiçbir şey kazanmamış dahi olsam ki oldukça şey kazandım bu bile yeterdi. Gerek bilgim dâhilinde olan gerekse bilmediğim onca şey hakkında farklı görüşler aldım. Öğrendiğim tüm bilgilerin hayatımda büyük farklılıklar yarattığına inanıyorum. Bilinçlenmemin yanı sıra çevremdeki insanları da bilinçlendirebilmek bana ayrı bir mutluluk ve umut veriyor. Bu eğitime katıldığım için asla pişman olmadım, gittiğim her gün acaba bugün bizi neler bekliyor diyerek gittim. Hayatımda değiştirebildiğim yönlerim oldu fakat değiştiremediklerim de oldu ve bunun üzerinde uğraşıyorum. Tüm KİHEP kadınlarına saygılarından, sabırlarından ve anlayışlarından dolayı teşekkür ederim.

ASYA KÜÇÜKSU: Böyle bir eğitimi duyduğumda, bir kadın olarak, haklarımızı bilmem gerektiğini düşünerek katıldım. Sonrasında kazandığım farkındalık ile eşitsizliği tanımaya başladım. Etrafıma bakarak ve öğrendiklerimi yayarak yaşamaya başladığımı fark ettim sonra. Haklarımızı öğrenerek haksızlıklar için mücadele etme duygum gelişti. Bunun yanında Grup Çalışması içinde yeni bilgiler, kendime güven ve çok güzel dostluklar kazandım. Bu eğitimin bana ve arkadaşlarıma her bağlamda katkıda bulunduğunu düşünüyor, bunu sağlayan herkese teşekkür ediyorum.

RESMİYE KESAT: KİHEP kadının katılıp kendine yaptığı ve yapabileceği en büyük iyilik. KİHEP’in bana kazandırdığı en büyük şey birçok konuda farkındalık kazanmam oldu.  Eğitim ile kadının toplumdaki haklarını öğrenmenin yanı sıra, ülkemizde ayrıca aile içerisinde bile ataerki bir yapının hükmün sürdürdüğünü, buna karşın ise kadının her daim güçlü olarak her şeyi kimseye muhtaç olmaksızın yapabileceğini ve kadınsız bir dünya olmayacağını, kadınların dayanışmasından büyük güçler doğacağını öğrenmem oldu.

ERDA CAN: Bir oluşum düşünün ki uzun süredir yaptıklarını heyecanla takip ediyorsunuz, izliyorsunuz, içinde olmak istiyorsunuz ve birden bunun bir parçası olmak için elinize bir fırsat geçiyor… İşte ‘Feminist Atölye’ (FEMA) tarafından 1 Şubat- 24 Mayıs 2014 tarihleri arasında Mağusa’da düzenlenen Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı sayesinde bu bütünün bir parçası oldum. Önceleri birbirine yabancı olan 20 kadar kadının 4 ay sonunda birbirine sıkıca kenetlendiğini gördüm. Sadece eğitim değil deneyimlerle de pekiştirilen, hem çok şey öğrendiğim hem de çok eğlendiğim ve her zaman bir umut ışığı olduğunu bana gösteren bir eğitim süreci oldu. Paylaşılan dertlerin, hüzünlerin yanı sıra hala daha kulaklarımı çınlatan kahkahalar var… Artık daha bilinçli, daha mutlu, daha umutluyum. Sadece kendim için değil aynı yeryüzünü paylaştığım tüm kadınlar için bu umudum. Sizde bu bütünün bir parçası olmak istiyorsanız eğer hiç gecikmeden gidip bu fırsatı yakalayın, inanın ki çok uzağınızda değil…

Bu haber toplam 2633 defa okunmuştur
Gaile 279. Sayısı

Gaile 279. Sayısı