1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İlk ders zili ‘eksikliklerle’ çalacak
İlk ders zili ‘eksikliklerle’ çalacak

İlk ders zili ‘eksikliklerle’ çalacak

2014-2015 eğitim yılı, 15 Eylül’e açılıyor. Yeni eğitim yılına sayılı günler kalmasına rağmen birçok okulda öğretmen eksikliğinin yanı sıra ciddi alt yapı sorunları bulunuyor, öğretmen odası ve tuvaleti olmayan okullar var

A+A-

Eğitimde örgütlü sendikalar, ilköğretim ve ortaöğretimde toplamda 149 öğretmen, müdür ve müdür muavini eksikliğinin bulunduğunu, Maliye Bakanlığı’nın Eğitim Bakanlığı’na 50 kişilik yetki verdiğini açıkladı


Ayşe GÜLER

Yeni eğitim yılı, ‘eksikliklerle’ başlıyor. Eğitimde örgütlü sendikalar, ilköğretim ve ortaöğretimde toplamda 149 öğretmen, müdür ve müdür muavini eksikliğinin bulunduğunu açıkladı. Sendikalar buna rağmen Maliye Bakanlığı Eğitim Bakanlığı’na 50 öğretmen alımı için yetki verdiğini, geriye kalan eksikliklerin ise ‘geçici öğretmen’ alımı ile karşılanmasının planlandığını söyledi.

YENİDÜZEN’e konuşan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, devlet okullarının yeni eğitim yılına ‘eksikliklerle’ başlayacağını söyleyerek, ilköğretimde 47 öğretmen eksikliğinin, ancak Maliye Bakanlığı’nın Eğitim Bakanlığı’na 10 öğretmen münhali açılması için yetki verdiğini söyledi.

KTOEÖS Genel Sekreteri Mehmet Taşker ise orta eğitimdeki öğretmen, müdür ve müdür muavini eksikliğini 102 olarak belirlediklerini ifade ederek, bakanlığa 40 kişilik yetki verildiğini, kırsal kesim okullarında ciddi sıkıntıların yaşandığını kaydetti.

Öte yandan Eğitim Bakanı Dr Mustafa Arabacıoğlu ise okulların yeni eğitim yılına ‘sorunsuz’ başlaması için çalışmaların sürdüğünü, sorunların kökten çözülebilmesi için Sınav Tüzüğü’nün değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Okullar dökülüyor

15 Eylül’de ilk ders zili çalacak olmasına rağmen, birçok okulda ciddi alt yapı eksiklikleri de yaşanıyor.

Bazı okullarda tamirat çalışması bitse de, birçok okuldaki çalışmalar ise halen sürüyor.


Elcil: “Yeni eğitim yılı eksikliklerle başlıyor”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, bu yıl da devlet okullarının yeni eğitim yılına ‘eksikliklerle’ başlayacağını söyledi.

İlköğretimde 47 öğretmen eksikliğinin bulunduğunu belirten Elcil, hükümet ve Maliye Bakanlığı’nın ‘kadro kullanıldığı’ gerekçesiyle 10 öğretmen münhali açacağını, geriye kalan eksikliklerin ise geçici öğretmen alımı ile giderilmesinin hedeflendiğini savundu.

Elcil, sorunların çözülmesi adına geçici öğretmen istihdamı yapılması halinde konuyu yargıya taşıyacaklarını dile getirerek, “geçici öğretmen alımı yapılırsa konuyu mahkemeye taşıyacağız. Daha önce hükümetin geçici istihdam yapmayacakları yönünde beyanatları bulunuyor” şeklinde konuştu.

“Vatandaşlar bilinçli bir şekilde özel eğitime kaydırılıyor”

Devlet okullarında ‘kaos’ olduğunu vurgulayan Elcil, vatandaşların bilinçli bir şekilde özel eğitime ‘kaydırıldığını’ savundu.

Elcil, öğretmen nakillerinin 1-15 Temmuz arasında tamamlanması gerekirken, yeni başladığını söyleyerek, önümüzdeki 1-2 haftanın belirleyici olacağını ifade etti.

------------------------------------------------------


Taşker: “102 eksik kadro var”

KTOEÖS Genel Sekreteri Mehmet Taşker ise orta eğitimdeki 102 boş kadro olduğunu açıkladı.

Öğretmen, müdür ve müdür muavini eksikliğine rağmen, Maliye Bakanlığı’nın Eğitim Bakanlığı’na 40 kişilik yetki verdiğini belirten Taşker, bu yıl da okulların eksikliklerle başlayacağını ifade etti.

Taşker, eksikliklerin merkez okullarının yanı sıra özellikle kırsal kesim okullarında görüldüğünü vurguladı.

Lise ve 9. sınıfa 400 ile 600 öğrencinin kayıt yaptırmadığını açıklayan Taşker,  eğitimdeki sorunların önceden fark edilmesi gerektiğini ifade etti.
Taşker, bazı okullarda ortaokul ve liseye devam eden çağ nüfusunun azaldığını bu yüzden de öğrenci azlığının yaşandığını sözlerine ekledi.

Arabacıoğlu: “Sınav Tüzüğü değişmeli”

Eğitim Bakanı Dr Mustafa Arabacıoğlu ise okulların yeni eğitim yılına ‘sorunsuz’ başlaması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Eğitimdeki sorunların kökten çözülebilmesi için Sınav Tüzüğü’nün değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Arabacıoğlu, öğretmenlik sınavlarının düzenli bir şekilde yapılmasının şart olduğunu vurguladı.

Arabacıoğlu, geçici öğretmen alımını gündeme getireceklerini ifade etti.

-----------------------------------------------------------------


9 ilkokulda müdür yok

KTÖS,  okullardaki alt yapı, öğretmen ve personel ihtiyaçlarını belirledi. Haziran ayında yapılan tespitlere göre 9 ilkokulda müdür eksikliği bulunduğu görülüyor. Buna göre

İnönü İlkokulu, Gazi İlkokulu ve Lefke İlkokulu’ndaki müdür kadrosu boş. Bazı ilkokullarda ise yeni müdür münhali açılması sendika tarafından bakanlığa talep edildi. O okullar ise şöyle: Büyükkonuk İlkokulu, Kumyalı İlkokulu, Gaziveren Anaokulu, İskele Maarif Anaokulu, Gazi Mağusa Özel Eğitim Merkezi ve Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi. Böylelikle 9 okulda müdür eksikliği bulunuyor.

        
11 okul müdür muavinsiz…

9 okulda ise müdür muavini bulunmuyor.  Tespitlere göre  Akdoğan Dr. F.Küçük İlkokulu, Dörtyol İlkokulu, Gönyeli İlkokulu, Haspolat İlkokulu, Alasya İlkokulu, Vadili İlkokulu, Alasya Vakıf Anaokulu, Arabahmet İlkokulu ve Cihangir – Düzova İlkokulu, Polatpaşa ilkokulda da müdür muavini kadrosu boş.

Özel eğitim öğretmenleri bulunmuyor

Girne Özel Eğitim Merkezi ve Yeşilyurt Özel Eğitim Merkezi’nde birer özel eğitim öğretmenine ihtiyaç duyuluyor. Yeşilyurt Özel Eğitim Merkezi’nde ise elektrik altyapısının değişmesi gerekiyor.

Hademe ve öğretmen eksikliği

Görme Engelliler Okulu’nda ise hademe eksikliğinin yanı sıra, 1 müzik öğretmeni, 1 modelaj(elişi) öğretmeni ve 1 rehber öğretmen ihtiyacı bulunuyor. Okulun ev telefonu ihtiyacı bulunuyor.

Mağusa Özel Eğitim Merkezi’nde müdür yok

Mağusa Özel Eğitim Merkezi’nde ise bir müdür, 6 özel eğitim öğretmeni (zihinsel engeliler öğretmenliği mezunu), 2 Konuşma Terapisti, 1 Rehber Öğretmen, 1 Psikolog, 1 Müzik Terapisti, 1 Drama Eğitimcisi, 1 Beden Eğitimi Öğretmeni, 1 Teknoloji tasarım öğretmeni ve 1 Hademeye ihtiyaç duyuluyor.

Okulda ayrıca asbestli çatıların değişmesi, dış bahçe duvarının yenilenmesi gerekir.  Öte yandan oyun alanının zemini kauçukla kaplanması, özel eğitim öğrencilerine yönelik oyuncak ve çocuk parkı ihtiyacının karşılanması gerekiyor.

Bunun yanı sıra okul içi ve dışı için zil ve ses sisteminin kurulması gerekir. Okulda 10 adet akıllı tahta, 4 gelişmiş bilgisayar,  1 renkli lazer yazıcı eksikliği bulunuyor. Öğrencilerin taşımacılığın güvenli bir şekilde yapılması için yeni bir otobüs alınması gerekiyor.

150 m2 su bazlı parke döşemesi, 15 adet ofis sandalyesi, 2 adet aspiratör sigortalı-sanayi tipi, okul güvenliğinin sağlanması için kamera sistemi, ahşap atölyesi için üç (3) adet tavan vantilatörüne ihtiyaç duyuluyor.

Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi’nde eksiklikler büyük

Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi’nde ise bir özel eğitim öğretmeni, 1 Beden eğitimi öğretmeni , 1 Müzik öğretmeni, 1 Dil terapisti, 1 Psikolog, 1 fizik tedavi uzmanı,  1 teknoloji tasarım öğretmeni, 1  el işi öğretmenine ihtiyaç duyuluyor.

Öte yandan öğrencilerin güvenli bir şekilde ulaşımlarını yapmak için asansörlü bir minibüse ve okul binasında da asansöre ihtiyaç var.

Özel eğitim öğretmeni, atölye öğretmeni,  resim ve müzik öğretmeni ihtiyacı…

Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi’nde ise 3 özel eğitim öğretmeni, 2 atölye öğretmeni, 1 resim ve 1 müzik öğretmeni eksikliği bulunuyor.

---------------------------------------------------------

İşte okullardaki eksiklikler

Hamitköy İlkokulu’nda dört yaş grubu için sınıf ve bahçe duvarının yapılması gerekiyor. Gazi İlkokulu’nda ise yeni tuvalet inşa edilerek, demir pencerelerin değişmesi gerekiyor.  Çağlayan İlkokulu’nda 2 adet ek sınıf ihtiyaç duyulurken, okulda alt yapı konusunda ciddi eksiklikler bulunuyor. Şht. Hüseyin Akil İlkokulu’nda 2 adet derslik ihtiyacı bulunuyor.

Alayköy  İlkokulu’nda yeni eğitim yılının açılmasına kısa bir süre kala anaokul binasındaki tamirat çalışmaları sürüyor. Lapta İlkokulu’nda ek derslik ve kafeterya ihtiyacı, Alasya İlkokulu’nda ise öğretmen odası ve branş odasına ihtiyaç duyuluyor.

Ağırdağ –Dağyolu İlkokulu’nun genel tamiratının yapılması ve dört yaş için ek derslik ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Çatalköy İlkokulu’nda ise ek derslik ihtiyacı bulunuyor. Esentepe İlkokulu’nda okulun yeniden tamir edilmesi gerekiyor. 23 Nisan İlkokulu’nda oyun alanı eksikliği mevcut.
Erdal Abit İlkokulu’nda ise öğretmen odası ve dört yaş grubu için ek derslik ihtiyacı bulunuyor.

Yedidalga İlkokulu’nda öğretmen odası ihtiyacı ve dört yaş grubu için ek derslik ihtiyacı bulunuyor.

Girne Karakum Anaokulu’nda 2 ek derslik ihtiyacı bulunuyor.

Haspolat İlkokulu’nda 4 yaş grubu için ek derslik ve öğretmen odasına ihtiyaç var.

Alsancak İlkokulu’nda ise okul nüfusunun kapasiteyi aştığı gerekçesiyle ek derslik veya yeni bir okul ihtiyacı olduğu belirtildi. Şht.Ertuğrul İlkokulu’nda ise keşfi yapılan tamiratların tamamlanması ve öğretmen odası ihtiyacı bulunuyor.

Öte yandan Şht.Yalçın İlkokulu’nda ek derslik, Yeniyüzyıl İlkokulu’nda öğretmen odası ihtiyacı, Gaziköy Anaokulu öğretmen odası ve ek derslik, Beyarmudu İlkokulu öğretmen odası ihtiyacı bulunuyor.

Bu haber toplam 2145 defa okunmuştur