1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. “İki lider tarafından kararlaştırılan süreç somutlaştırılmalı”
“İki lider tarafından kararlaştırılan süreç somutlaştırılmalı”

“İki lider tarafından kararlaştırılan süreç somutlaştırılmalı”

Kiprianu, AB Konseyi toplantısının sonuçlarında Kıbrıs sorununa ilişkin atıfın olumlu bir gelişmeyi teşkil ettiğini söyledi.

A+A-

 

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, AB Konseyi toplantısının sonuçlarında Kıbrıs sorununa ilişkin atıfın olumlu bir gelişmeyi teşkil ettiğini söyledi.

AB Konseyi’nin Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için sürece desteğini yinelediğini, çözümden sonra da Kıbrıs’ın AB üyesi kalmaya devam edeceğini vurguladığını ifade eden Kiprianu, “AB Konseyi, Cenevre konferansına katılmaya hazır olduğunu beyan etmektedir. Böylece Avrupa Birliği özünde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamından yana tutum ortaya koyarken, konferansın uluslararası karakterini güçlendirmektedir” dedi.

Kiprianu’nun açıklaması şöyle devam etti: “AKEL, Cenevre’de özlü uzantılarla sürece ilişkin engellerin ortaya çıkmaması için, iki lider tarafından kararlaştırılan sürecin somutlaştırılmasının ve üzerinde önceden tam bir biçimde anlaşmaya varılmasının gerekli olduğunu bir kez daha tekrar etmeyi yararlı görmektedir. Bu yönde bütün taraflar arasında gerekli hazırlıklar yapılmalıdır ve Kıbrıs ile Yunanistan arasında tam koordinasyon da büyük önem taşımaktadır. Sürecin hiçbir aşamasında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınmamasının söz konusu olmaması güvence altına alınmalı ve bunun sürece ilişkin bir çıkmaza yol açmayacak bir şekilde sağlanması gerektiği bilinciyle hareket edilmelidir. Çözümün benimsenmesi, pürüzsüz bir şekilde uygulanmasının güvence altına alınması ve somut bir zaman süresi için uluslararası bir polis gücünün kurulması kararının onaylanması kapsamlı çözümün gerekli oluşturucu öğesini teşkil edeceğinden, katılacağını zaten beyan etmiş olan Avrupa Birliği’nin dışında, Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin de Cenevre’de mevcut olmaları gerekmektedir.”

 

Bu haber toplam 1781 defa okunmuştur