1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. HAYVANCI-HÜKÜMET UZLAŞTI!
HAYVANCI-HÜKÜMET UZLAŞTI!

HAYVANCI-HÜKÜMET UZLAŞTI!

Hayvan üreticileri ile hükümet uzlaşıya vardı. Yarın protokol imzalanacak.

A+A-

VE UZLAŞI

Hükümet ile hayvancı arasındaki görüşmeler olumlu sonuçlandı. Hükümet, 6 gündür Lefkoşa'da birçok eyleme imza atan hayvan üreticilerinin taleplerine olumlu yaklaştı, saatler süren toplantının ardından akşam saatlerinde taraflar uzlaştı. Uzlaşılan konuları içeren bir protokol imzalanacak

HÜKÜMET-HAYVANCI UZLAŞISI:

- Devletin hayvancıdan 2.60 TL’ye aldığı sütün litresi, 1.80 TL’ye düştü ancak ‘maliyet destek primi’ adıyla devlet tarafından hayvancıya litre başına 1 liralık ek ödeme yapılacak. Üretici sattığı sütün litresi için toplamda 2.80 TL’den alacak. (31 Aralık’a kadar…)

-İmalatçıya 1.99 TL'ye satılan süt 1.87 TL'den satılacak. Amaç iç piyasada süt ürünlerinin fiyatlarının düşmesini sağlamak.

- Karma hayvan yemi ithalatının önü açılacak. Besleme giderlerinde alternatif fiyatlara zemin yaratılacak.

- İthal arpanın satış fiyatı 1.79 TL’den yapılacak.

- Küçükbaşta hayvan başına 80 kilo hibe yem desteği verilecek. Bu destek verilmeye başladı.

 

Saat 17:00

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önündeki eylemlerini sürdüren hayvan üreticilerinden bir heyet, Başbakanlık’a çağrıldı.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin Lefkoşa’da geçen hafta başlayan araçlı eylemine konu olan taleplerin giderilmesi için hükümetin çalışmaları sürerken, Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları başkanlığındaki bir heyet, Başbakanlık’tan gelen çağrı üzerine bugün saat 16.45 sıralarında Başbakanlık’a gitti.

Naimoğulları, görüşme sonrasında Tarım Bakanlığı önüne gelerek hayvancılara açıklama yapacağını söyledi.

Üreticilerin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önündeki bekleyişi sürüyor. Bakanlık önünde çok sayıda polis de bekliyor.

Saat 14:50

Naimoğulları basına yaptığı açıklamada, bugün bir sonuca varacaklarını ümit ettiklerini söyledi. Sonuca varılmadığı takdirde Hükümetin de kaos olacağını bildiğini ifade etti.

Mustafa Naimoğulları, hükümetin küçükbaş konusundaki açılımlarını olumlu karşıladıklarını, belirsiz olan konunun arpa fiyatları ile büyükbaş hayvan süt fiyatıyla ilgili olduğunu söyledi. Birlik başkanı yem ithalatının serbest bırakılmasının da talepleri arasında olduğunu kaydetti. 

Polisin eylem kırmak için dün akşamdan beri kavşaklarda olduğunu da savunan Naimoğulları, “Üreticiler toprak yollardan Lefkoşa’ya ulaştı. Amaç araçlı eylem yapmak değil. Eyleme araçsız da devam ederiz. Bu tavırlar üreticiyi daha fazla kenetliyor” dedi.

Saat 14:20

İş araçları ile arazilerdenLefkoşa'ya ulaşan çiftçiler, hayvan üreticilerinin eylemine destek vermek için Tarım Bakanlığı önüne geldi.

dd.gif

Saat 11:20

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ile gerçekleştirdiği görüşmeden sonra eylemcilere hitaben yaptığı konuşmada, toplantıda birliğin taleplerini aktardıklarını söyledi.

Naimoğulları, bakanlığın da talepleri değerlendirmek ve Başbakan ve Maliye Bakanlığı ile istişarede bulunmak için 2 saat süre talep ettiğini belirtti.

Mustafa Naimoğulları, taleplerinin, “arpa fiyatlarının düşürülmesi veya çiğ süt fiyatlarının arttırılması; ya da yem ithaline izin verilmesi” olduğunu ifade etti.

Türkiye’de yemin torbasının 80 TL, burada ise 120-140 TL; arpanın Türkiye’de kilosu 1.1 TL’den, burada ise 1.8 TL’den satıldığını söyleyen Naimoğulları, hayvancının ülkedeki 3 yem fabrikasının insafına bırakılmaması gerektiğini kaydetti.

Naimoğulları, yemin Türkiye’den çok daha ucuza tedarik edilebileceğini ifade etti.

Saat 11:10

Tarım Bakanlığı'ndaki toplantı başladı.

Bu arada polis ekipleri eylemcilerin bakanlığın önüne gelmesine izin vermedi.

Hayvancılar eylemlerini bakanlığın bulunduğu yolun az ilerisinde sürdürüyor.

 

Saat 10:50

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği başkanı Mustafa Naimoğulları, Tarım Bakanlığı'ndan görüşme teklifi geldiğini, görüşmeye gideceklerini söyledi.

8-10 kişilik bir heyet bakanlığa görüşmek için girdi.

eeee.jpg

Saat 10:45

Hayvancılar davul zurna ile Tarım Bakanlığı önüne geldi.

1111.gif

2222.gif

 

Saat 10:35

Hayvancılar Birliği’nin eylemine destek vermek için yola çıkan Çiftçiler Birliği üyeleri ile polis arasında gerginlik yaşanıyor. Yonca kavşağında toplanan ve 20 araçla Lefkoşa’ya gitmek isteyen Çiftçiler Birliği üyelerine polis izin vermedi. Yaşanan gelişme üzerine çiftçiler anayoldan değil,araziden Lefkoşa’ya gitmek için yola çıktı. Bölgede çok sayıda polis geniş güvenlik önlemi aldı.

 

Saat 10:10

Hayvan üreticilerinin eylemi bugün kaldığı yerden devam ediyor. 

Yonca kavşağında toplanan bazı üreticiler, eyleme destek amacıyla üzerinde “Köylü milletin efendisidir”, “Vatan, hürriyet, ekmek”, “Bu mücadele emek mücadelesidir” yazılı pankartların bulunduğu iş araçlarıyla yol kenarında bekliyor.

Polis de bölgede güvenlik önlemi aldı.

 

 

b1.gif

b2.gif

b3.gif

b4.gif

Bu haber toplam 14030 defa okunmuştur
İlgili Haberler