1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Gaile’nin Gözüyle
Gaile’nin Gözüyle

Gaile’nin Gözüyle

Gaile’nin Gözüyle

A+A-

 

• Yüksek Mahkeme’nin “izinsiz yapıldıkları” gerekçesiyle verdiği “yıkım emri” doğrultusunda Karpaz/Altın Sahil’deki bungalovları mühürlemek için bölgeye giden Çevre Koruma Dairesi görevlileri ve polis güçleri büyük bir direnişle karşılaştılar. Bungalovların mühürlenmesini engellemek isteyen işletme sahipleri ve bölge halkı yolu geçişlere kapattılar. Fakat, bungalovların mühürlenmesine mani olamadılar. Olayda bazı eylemciler tutuklanırken, bazıları da çıkan arbedede fenalaştı. Konu, ciddi tartışmalara yol açtı. Bazı kesimler mühürlemeyi çevrenin korunması adına önemli ve yapılması gereken bir işlem olarak değerlendirirken, bazı kesimler de devletin yetki ve gücünü ancak küçük işletme sahiplerine karşı kullanıp gösterebildiğini, taş ocakları ve kumarhaneler gibi büyük ölçekli işletmelerin yasa dışı işlemlerine karşı ses çıkar(a)madığını ifade ettiler.

• Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde basın açıklaması yapmalarına izin verilmediği gerekçesiyle, TC Lefkoşa Büyükelçiliği önünde “Kültürümüze, İnancımıza, Kimliğimize Dokunmayınız” yazılı pankart tutarak eylem yaptı. Eylem çerçevesinde Büyükelçilik kapısına siyah çelenk asmak isteyen sendika yetkililerine polis izin vermedi. KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, “yobazlara karşı mücadeleye devam edeceklerini” söyledi. KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ise, Kıbrıs Türk toplumunun dinine, kültürüne, kimliğine, iradesine ve eğitimine bilinçli şekilde müdahale edildiğini belirterek öğretmenler olarak Türkiye kaynaklı bu müdahaleleri kabul etmediklerini, eylemi de bu amaçla gerçekleştirdiklerini söyledi.

• Cinsel içerikli suçların giderek artması, bunlara son olarak 5 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüzün eklenmesi birçok kişiyi sokağa döktü. Yaşanan gelişmelere tepki duyan bir grup vatandaş, cinsel içerikli suçların önlenmesi için yasalarda ve eğitim sisteminde değişiklik yapılması talebinde bulundu. Topluluk tarafından yapılan açıklamada, okullarda müfredata eklenecek derslerle çocukların cinsellik konusunda eğitilip bilinçlendirilmeleri gerektiğine dikkat çekildi. Açıklamada, ayrıca, ailelerin bilinçlendirilmesinin önemine değinildi ve cinsel taciz, tecavüz ve istismarlara ilişkin haberlerde, mağdur olan çocukların ve ailelerin kimliklerinin teşhir edilmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

• Kuzey Kıbrıs’ta, özel sektörde çalışanların karşı karşıya oldukları sorunlar Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) örneği ile bir kez daha gündeme geldi. Bu çerçevede, GAÜ’nin, çalışanların maaşlarını uzun süredir ödeyemediğine ve sosyal sigorta yatırımlarını gerçekleştiremediğine ilişkin haberler basına yansıdı. Emeğin açıkça sömürüsü anlamına gelen bu “politika” karşısında devlet yetkilileri ve organları yine sessizliğe bürünürken, özel sektörde sendika ve toplu sözleşme haklarının ne kadar elzem olduğu bir kez daha gündeme geldi. 

• Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümeti’nin yaklaşık 3 milyon Suriyeli göçmene vatandaşlık verme kararı alması Türkiye’de büyük bir tartışma başlattı. Söz konusu uygulamaya karşı olanlar bu kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sistemini referanduma götürmeden önce referandumu garantiye alma girişimi olarak değerlendirdiler. Konu, Kuzey Kıbrıs’ta verilen vatandaşlıklar aracılığıyla Kıbrıslı Türklerin “iç self-determinasyon hakkı”nın ipotek altına alınması meselesini bir kez daha akla getirdi.   

• Brexit’in yankıları B. Britanya’da devam etti. Son olarak başkent Londra’da yaklaşık 35.000 kişi Brexit kararına karşı yürüyüş düzenledi Gösteride Birleşik Krallık’ın geleceğinin Avrupa Birliği’nde olduğu vurgulandı.

• Dünyada terör yine hız kesmedi. Afganistan’ın başkenti Kabil yakınlarında polis akademisi öğrencilerine yönelik iki bombalı saldırıda 30 kişi yaşamını yitirirken çok sayıda kişi de yaralandı. Saldırıyı Taliban üstlendi.  Bangladeş’te ise Cemaat-i Mücahidin örgütü bir restoranda rehin aldığı 20 kişiyi öldürdü. Irak’ın başkenti Bağdat’ta IŞİD tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda 250 kişi yaşamını yitirdi. Hafta başında, saldırılara yenileri eklendi. Suudi Arabistan’ın Cidde, Medine ve Kadif kentlerine yapılan bombalı saldırılarda 6 kişi hayatını kaybetti.

• Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegen olan Jüpiter’i araştırmak üzere Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından fırlatılan Juno uzay aracı, Jüpiter’in yörüngesine başarıyla oturtuldu. Dünyadan beş yıl önce fırlatılan Juno, Jüpiter’in iç ve kozmik yapısını, oluşumunu ve atmosferini araştırmak için tasarlandı.

Bu haber toplam 1581 defa okunmuştur
Gaile 377. Sayısı

Gaile 377. Sayısı