1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Derinya Kapısı Açılsın’
‘Derinya Kapısı Açılsın’

‘Derinya Kapısı Açılsın’

Eylem destek veren örgütler: “İleride olası bir durumda Kapalı Maraş’ın yeniden yerleşime açılması öngörülmektedir. Mağusa’nın yeniden birleşmesine kadarki geçiş döneminde, özellikle her iki yakasında yaşayan Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar karşılıklı

A+A-

Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyinde dün sabah eş zamanlı eylem yapıldı, ortak çağrıda bulunuldu

Didem MENTEŞ

Derinya Barikatı’nın açılması için kuzey ve güneyde eş zamanlı eylem yapıldı, ‘Derinya Kapısı Açılsın’ ortak talep olarak vurgulandı. 

Mağusa’da geçişlere kapalı olan Derinya Barikatının açılması için bazı sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve vatandaşlar dün sabah barikata 1 kilometre uzaklıkta toplanarak barikatın önüne yürüdü, eylem yaptı. Polisin geniş güvenlik sağladığı barikatın önünde, sıcak havaya rağmen yüze yakın eylemci bir araya geldi.

‘Derinya Kapısı Açılsın’ eylemine; İçişleri Bakanı ve Dışişleri Bakanlığı’na vekalet eden Teberrüken Uluçay, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, bölge milletvekilleri Ferdi Sabit Soyer, Erkut Şahali, Asım Akansoy, Fikri Ataoğlu, Ersan Saner ve Ahmet Kaşif, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ile vatandaşlar yoğun katılım gösterdi.

Derinya Barikatı’nın kuzey tarafındaki eyleme Güney Kıbrıs’tan da bazı Kıbrıslı Rumlar da katılıp destek verdi. Bazı Kıbrıslı Rumlar, eylem sırasında ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ bayrağı açarak, ‘Birleşik Kıbrıs’ çağrısında bulundu.
Mağusa İnisiyatifi aktivisti ve sözcüsü Okan Dağlı, eylemde yaptığı konuşmada, Mağusa’nın yeniden birleşmesine kadarki geçiş döneminde, özellikle her iki yakasında yaşayan Kıbrıslı Türkler ve Rumların karşılıklı güveni artırmaya acilen ihtiyaç duyduğunu ve bugünkü şartlarda, diyalogu geliştirme ve işbirliğini güçlendirmenin ancak kolay erişim sağlayacak bir geçiş noktasıyla mümkün olduğunu vurguladı.

-------------------------------

“Diyalog ve işbirliği mesafelerin kısalmasıyla mümkün olur”

Eyleme destek veren örgüt ve siyasi partilerin yatığı ortak basın açıklaması: Mağusa bölgesi hem kuzeyde hem güneyde ciddi ekonomik darboğazlar yaşarken, işletmeler peş peşe iflas ederken, bölge gençleri diğer kentlere ve yurtdışına göç etmek zorunda kalırken daha fazla susup oturamayız!

Halihazırda İki Buçuk Mil (Akyar) geçiş kapısından Derinya’ya ulaşmak için 17 kilometre fazladan yol kat etmekteyiz. Halbuki Derinya Kapısı açılırsa 17 kilometre yerine 800 metre kat ederek Derinya’yla Mağusa’yı buluşturmak mümkün olacaktır. Böylesi bir açılım mesafeleri kısaltırken, toplumlararası ilişkilerin pekiştirilmesine, insani ihtiyaçların daha kolay giderilmesine ve bölge esnafının mal ve hizmetlerini daha rahat pazarlamasına olanak sağlayacaktır.

İleride olası bir durumda Kapalı Maraş’ın yeniden yerleşime açılması öngörülmektedir. Mağusa’nın yeniden birleşmesine kadarki geçiş döneminde, özellikle her iki yakasında yaşayan Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar karşılıklı güveni artırmaya acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Bugünkü şartlarda, diyalogu geliştirme ve işbirliğini güçlendirme ancak ve ancak kolay erişim sağlayacak bir geçiş noktasıyla mümkündür ki; o da Derinya Kapısı’dır.

Yakın zamanda Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi de Kıbrıs’ta geçiş noktalarının açılmasına yönelik çabalara destek vererek, geçiş noktalarının sayısının artırılmasının toplumlararası diyaloğa ve güvene olumlu katkı yaptığını vurgulamıştır.

Gerek uluslararası gerekse yerel dinamikler Derinya kapısının açılmasının gerekliliğine dikkat çekerken, bugün de bölgedeki halk, sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri olarak bunu vurgulamak üzere buradayız; ‘Derinya Kapısı Açılsın’ diyoruz.


 

Eyleme destek verenler ne dedi? Eyleme destek verenler ne dedi?


“Mağusa’nın birleşmesi ortak hedefimiz”


Mağusa Milletvekili Asım Akansoy:

“Kıbrıs sorunun yaratmış olduğu tahribat o kadar büyük ki bu tür açılımlar aslında bu kuşatmayı bir şekilde delip, Kıbrıs Türk insanının daha fazla nefes almasını sağlayacak girişimlerdir ve bunları çok önemli buluyorum. Sadece Kıbrıslı Türk insanının değil Kıbrıslı Rumların da Kıbrıslı Türklerle daha da sağlıklı olması, gelişmesi yönünden de önemli açılımlardır. Biliyorsunuz kapıların açıldığı her bölgede toplumlararası ilişkiler oldukça gelişti ve iyileşti. Bu bizim için önemli bir gösterge oldu. Dolayısıyla Mağusa için de bir çıkmaz olan bu Derinya Kapısı açılması bence oldukça önemlidir. Bence Cumhurbaşkanı’nın bu yönde girişimde bulunmasını istiyoruz ve Kıbrıslı Rum liderle birlikte bu kapının açılmasıyla birlikte en azından çözüme kadar olan sürede, olumlu, veriöli ve sağlıklı bir adım atılır diye düşünüyorum. Bunlar Kıbrıs sorunun önüne geçecek adımlar değildir. Toplumun çeşitli kesimlerinde çözüm adına bu tür girişimlerin gereksiz olduğu yönünde eğilimler de vardır. Bu tamamen katılmadığım bir görüştür. Geçmişte kalmış bir görüştür. Bütünlüklü çözüm süreci elbette devam edecektir, elbette bu konuda çaba sarf edilecektir ama bu süre zarfında özellikle toplumların güvenini tesis edecek girişimlere de mutlaka ihtiyaç vardır. Bu nedenle Derinya Kapısı’nın açılmasına çok önem veriyorum ve değerli buluyorum”

UBP Mağusa İlçe Başkanı Resmiye Canaltay:

“Biz UBP Mağusa İlçesi olarak katıldık. Derinya Kapısı’nın açılmasına büyük duyarlılık göstererek açılmasına önem gösteriyoruz. Tabi ki tüm sınır kapıların açılması, karşılıklı ticaretin gelişmesi için çok önemlidir. Bizim ayrıca üzerinde durduğumuz bir konu ise Mağusa esnafının kendini geliştirip Güney’den gelenlerin alışveriş yapmasıdır. Yoksa kendimizi geliştirmezsek Lokmacı Barikatı’nda olduğu gibi Lefkoşa esnafının durumuna düşeriz ve hiçbir fayda sağlamayız. Bu nedenle kapılar açılırken, en önemli olayın da esnafın güçlendirilmesi  ve rekabet edilebilirliğinin gelişmesidir. Umarım ki kapılar açıldıkça esnafımız da kendini daha uygun bir şekilde güncelleyerek rekabet edebilir konuma gelecektir. Hükümet yetkilileri de Mağusa esnafının işletme vergilerinde gerek indirim gerekse aldıkları kredilerde faiz oranlarının sıfıra düşürülerek, esnafın rahat nefes almasını sağlar. Çünkü döviz kurlarıyla birlikte de esnaf aslında tüm halk borç içinde kısılmıştır. Bu nedenle Mağusa esnafının güçlendirilip rekabet etmesi en büyük arzumuzdur. Aksi takdirde ‘kapılar açıldı ama hiçbir şey olmadı’ seslerini duyacağız. Bugün siyasiler ve her bölgeden gelen halk büyük bir duyarlılık gösterdi. Hükümetin iki ortağının burada olması çok hoş oldu. Aslında kendi kendilerini protesto ederek, kendi kendilerini motive ediyorlar gibi bir durum oldu. Bu da çok güzel bir şey… Dilerim bugünden sonra kapıların hepsi açılır ve Kuzey Kıbrıs’ta bir adım atarak herkes elini taşın altına artık koyar. Diğer kapılar Derviş Eroğlu’nun hükümeti döneminde açılmıştı. Biz UBP olarak kapıların açılmasına her zaman ‘evet’ dedik. Hatta Yılmaz Parlan da seçim zamanı bir gezide, Derinya Kapısı’nın açılması konusunda da Eroğlu’nun her şeyi yapacağından bahsetmişti. Bu nedenle biz UBP olartak Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı döneminde Derinya Kapısı’nın açılmasını istemiştik. Fakat karşı taraf, bir de doğruyu söylemek gerekirse Hükümetin bu kapılara personel alımında, bütçedenin yetersiz olduğu duyumlarını alırdık. Umarım artık bu otomatik geçişlerle personelleri etrafa kaydırarak kapılar açılır”

Sevda Yılmaz- Filiz Özen:

“Derinya Kapısı’nın açılması için geldik. Kapılar açılmasını herkes istiyor. Derinya Kapısı’nın açılması için bugün halk burada toplandı. Kapılar açılsın ki karşılıklı gidiş gelişler sağlansın”

Günay Olkan:

“Derinya Kapısı yavaş yavaş Kıbrıs’ta barışı sağlayacak adımlardan biridir. Daha fazla kapı açılsın… Açılsın ki sınır kalmasın. Adamıza barış gelsin. Bunun için mücadele edeceğiz, mücadele etmeye geldik”

Cihan Tunceli:

“Küçük bir yerde yaşarız. Hepimiz kardeş gibiyiz. Ne gerek var sınırlara… Ne gerek var insanların birbirinden ayırmaya… Gerekirse tüm sınırlar kalksın. Hepimiz Kıbrıs çocuğuyuz…”

Hüseyin Aranır:

“Derinya Kapısı’nın açılması Mağusa’nın birleşmesi için önemli bir adımdır. Yalnızca Derinya Kapısı’nın açılması önemli değildir. Maraş’ın da birlikte açılması hem barışa hem çözüme katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu tarz güven artıcı önlemler iki toplumun birlikte daha fazla kaynaşmasını da katkı sağlayacaktır”

Bu haber toplam 2585 defa okunmuştur