1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Değirmenlik Belediyesi’nden açıklama geldi
Değirmenlik Belediyesi’nden açıklama geldi

Değirmenlik Belediyesi’nden açıklama geldi

Değirmenlik Belediyesi Sağlık Şubesi ekipleri, bölgede LSD hastalığı ile ilgili panik yaratacak bir durum olmadığını, ancak tüm önlemlerin de alınması gerektiğinin altını çizdi.

A+A-

Büyükbaş hayvanlarda tespiti ilk kez yapılan Yumrulu Deri Hastalığı (LSD) virüsü ile ilgili olarak, Değirmenlik Belediyesi Sağlık Şubesi ekipleri, belediye sınırları içerisinde bulunan mandıraları kontrol ederek gereken ilaçlamaları yaptı, ilgili hayvancıları bilgilendirdi.
Değirmenlik Belediyesi Sağlık Şubesi Sorumlusu, Veteriner Hekim Şifa Berkan, LSD hastalığı ile ilgili yaptığı incelemeleri sonrasındaki açıklamasında, Değirmenlik Belediyesi sınırları içerisinde yer alan tüm mandıraların, hastalığın taşıyıcısı sinekler bakımından kontrol edildiğini belirterek, tüm mandıraların rutin olarak ilaçlandığını ve ilaçlanmaya da devam edileceğini ifade etti. Berkan, ortada panik yapılması gereken bir durumun olmadığının ama önlem alınmasının da şart olduğunun altını çizdi.
Şifa Berkan, hastalığın insanlar için herhangi bir tehlike arz etmediğini söyleyerek, LSD hastalığına sadece sığırlarda rastlanılabileceğini ve kendi sorumlulukları altında bulunan Değirmenlik Belediyesi sınırları içerisindeki mandıralarda bu hastalıkla karşılaşılmadığını vurguladı. Sağlık Şubesi ekipleri ile mandıraları gezen Berkan, LSD hastalığı ile ilgili endişe taşıyan hayvancıları da bilgilendirerek, hayvancılara almaları gereken önlemleri anlattı.
Veteriner Hekim Şifa Berkan LSD hastalığı ile ilgili şunları kaydetti:

Hastalık sadece sığırlarda görülür
“LSD hastalığı en basit tanımı ile bu hastalık sığırların çiçek hastalığıdır. Hastalık deride, özellikle baş, boyun ve bacaklarda, 7 cm kadar büyüyebilen nodüller ile karakterizedir.
Bu hastalık sadece sığırlarda görülür. Ayrıca hastalığın bugüne kadar koyunlarda veya insanlarda görüldüğüne dair de bir bulgusu yoktur. Yani, Küçükbaş hayvan üreticileri ve vatandaşlarımız bu konuda rahat olabilirler.
Öncelikle hayvancıların hayvanlarını çok iyi gözlemlemeleri gerekir.
LSD hayvanlarda normal bir hastalık belirtisi gibi başladığından, yani etken alındıktan sonra; yüksek ateş, burun akıntısı gibi birçok hastalıkta karışılaşılabilen bulgular gösterdiğinden dolayı, hayvancıların şüphelendikleri anda mutlaka en yakın veterinere ya da Veteriner Dairesi’ne danışmaları gereklidir.  
Delici ve emici ağız organeline sahip insektler (sivrisinek, küp düşen, bazı karasinek türleri hatta keneler) ile bu hastalık yayılır. Ayrıca yalayıcı ağız organeline sahip ev karasinekleri gibi insektler de hastalığın bulaşmasında rol oynayabilirler. Bu nedenle de mandıralardaki sineklerle ciddi şekilde mücadele edilmesi gerekir.
Ve en önemlisi de hastalığın görülmesi ile birlikte alınan karantina ve kontrol tedbirlerine mutlak suretle uyulması gerekir. Basitçe bu şu demektir, özellikle bu süreçte hayvanları bir bölgeden çıkarıp diğer bir bölgeye sokmak yanlıştır. Hayvancılarımız, lütfen buna gerçekten dikkat etsin yoksa sinekten çok hastalığı kendileri yaymış olurlar. Bu konuda bir de şu var; bulgusu yoksa bile hayvan etkeni almış hale hazırda taşıyor olabilir. Bu yüzden hayvancı, sağlıklıdır kararını bakıp verip, hayvanı taşıyamaz.
Sineklerin çoğalmaması ve yayılmaması için mandıralarda neler yapmalıyız?
Günümüzde ve gündemimizde hep kimyasal ilaçlarla mücadele konuşulmakta ve talep edilmektedir. Bizler yıllardır hayvancılarımıza bunu anlatmaya çalışıyoruz. Sivrisineklerin üremek için durgun sulara (ağzı açık kaplara veya su yalaklarında bekletilen durgun sulara), diğer sinek türlerinin ise organik atıklara (evsel organik atıklara, dışkı, gübre ve ölü hayvanların atıklarına)  ihtiyacı vardır. Bu nedenle basit gibi görünen ama etkili çevre şartlarının düzeltilmesi de bir mücadele şeklini oluşturur ki buna fiziksel mücadele denir. Aşağıda açıkladığımız bu mücadeleyi uyguladığımız zaman sadece LSD değil tifo, leishmania, sıtma hastalığı gibi sineklerle yayılıp bulaştırılan birçok hastalıklar da önlenmiş ve/veya azaltılmış olunur.”

Bu haber toplam 1498 defa okunmuştur