1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Çalışma Dairesi bünyesine 14 teftiş memuru daha katıldı 
Çalışma Dairesi bünyesine 14 teftiş memuru daha katıldı 

Çalışma Dairesi bünyesine 14 teftiş memuru daha katıldı 

Çalışma Dairesi bünyesine 14 teftiş memuru daha katıldı, iş kazası, şikâyet değerlendirme, kaçak işçi ve inşaat teftişi alanlarındaki denetimler hız kazanacak.  

A+A-

Fehime ALASYA

Çalışma Dairesi bünyesine 14 teftiş memuru daha katıldı, iş kazası, şikâyet değerlendirme, kaçak işçi ve inşaat teftişi alanlarındaki denetimler artacak. Bakanlar Kurulu kararı ile ‘soruşturma memurluğu’ yetkisini alacak 14 personel, Çalışma Dairesi bünyesinde teftişlere başlayacak.

Bugüne dek daire bünyesinde görev alan 10 kadrolu müfettiş, 10 da denetim personeli ile toplam 20 kişiyle sahada olan Çalışma Dairesi, personeline kattığı 14 soruşturma memuru ile denetimleri arttırmaya hazırlanıyor.

1 aylık eğitimini tamamlayan yeni kadro, adanın çeşitli bölgelerine dağılarak göreve başlayacak.

Çalışma Dairesi Müdürü Ergenç Semerci, yeni memurlarla daha planlı ve programlı teftişler yapılacağını kaydetti.

2018 yılında yapılan denetimlerin bir önceki yılakıyasla arttığını anlatan Semerci, 2017 yılında aralık sonu itibariyle 2 bin 593, 2018 ayında eylül ayına dek ise 3 bin 290 genel teftiş yapıldığını belirtti.

1 Mayıs günü sadece marketler özelinde değil, tüm işyerlerine yönelik teftiş yaptıklarını anlatan Semerci, bu uygulamanın diğer özel günler ve resmi bayramlarda da uygulandığına dikkat çekti.

Dairedeki en büyük sıkıntının idari para cezalarının tahsili ve yetersiz personel olduğuna dikkat çeken

Semerci, artan denetimlerle birlikte işverenlere de korku salınacağını kaydetti.

“Aktif olarak soruşturma yapan 10 kadrolu müfettiş, 10 da denetim personeli memuru var. Müfettiş sayısı ve denetim personeli toplam 20 kişidir. Bunların yanında yeni istihdam edilmiş, kamu hizmeti komisyonu tarafından ataması yapılmış sözü geçen 14 de müfettiş var.”

 

Çalışma Dairesi Müdürü Ergenç Semerci:

"Daha planlı ve programlı teftişler yapılacak"

"Soruşturma memurluğu yetkisi verilen 14 personel alındı. Aktif olarak soruşturma yapan 10 kadrolu müfettiş, 10 da denetim personeli memuru var. Müfettiş sayısı ve denetim personeli toplam 20 kişidir. Bunların yanında yeni istihdam edilmiş, kamu hizmeti komisyonu tarafından ataması yapılmış sözü geçen 14 de müfettiş var. Bunların içinde iki kişi amir oldu çünkü o kadro boştu. Bundan sonra az sayı ile iş yoğunluğu çok olan bölgelerde yük hafifleyecek, teftiş sayısı daha çok artacak. İş kazası, şikâyet değerlendirme, kaçak işçi ve inşaat teftişi yapılacak.

Bakanlar kurulundan soruşturma memurluğu yetkisi aldıktan sonra, bu günlerde hemen görev bölgelerine gidip başlayacaklar.”  

“Denetimler artıyor”

“2017 yılında aralık sonu itibariyle 2 bin 593 genel teftiş yapıldı. Burada iş kazası, şikâyet, kaçak işti teftişleri bulunuyor. 2018 ayında eylül ayına dek ise bu rakam 3 bin 290.

Ayrıca 2017 de hiç inşaat teftişi yokken, 2018 yılında eylüle dek 187 inşaat denetlendi.

ALO 102 ihbar hattı her zaman şikayetler için açık bekliyor. 3 Nisan’da da teftiş yaptık, Girne'de 21 iş yeri, Lefkoşa'da 13, Mağusa'da 16, Güzelyurt’ta 21, İskele’de ise 10 işyeri denetimi yapıldı. 23 Nisan’da toplam 81 iş yeri teftişi yapıldı.”

“Cezaların tahsili sıkıntı”

“En büyük sıkıntımız idari para cezalarının tahsil edilememesi ve personel sıkıntısıdır.

İşverenler onlara kesilen para cezalarını ödemiyor. Bizse sadece 30 günlük süre sonunda vergiye dairesine havale ediyoruz o kadar. Sonrasını bilmiyoruz. Yetki ve sorumluluklarımız buna müsaade ediyor.

Bir diğer büyük sıkıntı ise personel sıkıntısıdır. Dairenin kadrosunda bulunan çalışma memuru kadrosu hemen hemen boştur. Bu sefer iş yürümüyor. Teşkilat yasasının yeniden revize edilmesi, personel sayılarının arttırılması gerekiyor. Daire kuruluş görevi esasları 2000 yılında yenilendi. Toplam 80 olan personel sayısı 200'e çıkarıldı. Fakat bu günümüzde çok yetersiz kaldı. Nüfus giderek artıyor, oteller, üniversiteler ve tüm kuruluşların sayısı arttı ama bizde sayı hala aynı...

Personel sayısı arttırılıp, bölge amirlikleri kurulmazsa bölge insanlarına giden hizmet yeterli olmaz. Tüm bölgelerin işleyişi artar. İskele, Lefke gibi bölgelerde amirliğimiz var ama altyapısı yok, personel yok. 2009 yılından beridir iş sağlığı yasası yürürlüktedir. İşverenler kendi sorumluluklarını zaten bugüne dek yapmalıydı. Teftişlerimiz istenilen oranda yapılamadı, bundan sonra arttırılacak. Daha planlı ve programlı teftişler yapılacak.”

“Yerli işgücü yasal hakkını aradığı için işverene cazip gelmiyor”

Özellikle turizm ve inşaat sektörü temsilcileri ara eleman sıkıntısı olduğu, buna bağlı üçüncü ülkelerden çalıştırmak için işgücü getirmek durumunda kaldıkları açıklamalar yapmaktadırlar. Fakat bana göre yerli işgücü yasal hakkını, iş yasasında yer alan maddeleri aradığı için işverene cazip gelmiyor. Hiçbir yerli iş gücü 1 Mayıs'ta çalışmak istemeyecek veya günde sekiz saatten fazla... İlk olarak hangi iş kollarında ara eleman sıkıntısı olduğu tespit edilmeli, bu sektörlere eleman yetiştirmek için eğitim bakanlığı ile istişareye geçişmelidir. Bu kurslar sonunda belge hak kazanan kişilerin istihdamı ve çeşitli teşvikleri olmalıdır. Bazı teşvikler zaten veriliyor.”



yeniduzen-satin-aliniz-20190502095227.jpg

Bu haber toplam 4948 defa okunmuştur