1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD’den Güney Kıbrıs’a ‘soğukkanlılık’ çağrısı
ABD’den Güney Kıbrıs’a  ‘soğukkanlılık’ çağrısı

ABD’den Güney Kıbrıs’a ‘soğukkanlılık’ çağrısı

ABD, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sismik araştırmalarda bulunma kararlılığı üzerine vereceği tepki ve karşılıkları tasarlayan Kıbrıs Rum Yönetimi’ne soğukkanlılık çağrısında bulundu.

A+A-

ABD, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sismik araştırmalarda bulunma kararlılığı üzerine vereceği tepki ve karşılıkları tasarlayan Kıbrıs Rum Yönetimi’ne soğukkanlılık çağrısında bulundu.

Fileleftheros Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hareketinin “olumsuz ortam yarattığı” görüşünü ortaya koyan ABD’nin Kıbrıs Rum Yönetimi’ne, gelişmeleri soğukkanlılıkla karşılamaya çağırdığını vurguladı.
Gazete edindiği bilgilere dayanarak ABD’nin sadece ENI’nin 9’uncu parselde sondaj yapan matkabıyla ilgileniyor göründüğünü, çünkü müdahalesinin sondaj matkabının etkilenmeyeceğinin teyit edilmesiyle tükendiğine dikkat çekti.

ENI 9’uncu parseldeki sondajına planladığı gibi devam ediyor

Politis “Sondaj Normal Şekilde Devam Ediyor Ancak ENI Türklerden Hoşnutsuz... Tek Sorun İkmal” başlıklı haberinde Kıbrıs Rum hükümet kaynaklarına dayanarak, Saipem 1000 isimli sondaj gemisinin 9’uncu parseldeki “Onasagora” yatağındaki çalışmalarına planlandığı gibi devam ettiğini ancak Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin Larnaka Limanı “Onasagora” yatağı arasındaki bölgede olması halinde destek hizmetleri almakta zorlanacağına dikkat çekti.
Gazete Türkiye tarafından Cuma günü yayınlanan ve sismolojik araştırmalar yapacağından Limasol ile Larnaka’nın güneyinde (ENI-KoGas’ın şu anda arama yaptığı) büyük bir deniz şeridini 20 Ekim-30 Aralık dönemi için kapattığını açıkladığı NAVTEX’in şu ana kadar çalışmaları etkilemediğini yazdı, özetle şu bilgileri verdi:
“İtalyan şirketinin Türk meydan okumasını yönetme yöntemiyle ilgili bilgiler net değil. Türk NAVTEX’inin yayınlandığı Perşembe gecesinden beri ENI veya KoGas’dan herhangi resmi bir tepki gelmedi.
Yetkili kaynaklar İtalyanların bu gelişmeden öfkelendiğine ve hoşnutsuzluklarını belirtmek için dikkatli hareket etmekte olduğuna işaret etti. Ancak gazetemizin edindiği başka bilgiler İtalyan şirketinin etkilenmediği ve Türklerin yaptığı ilanlarından da 2, 3 ve 9 numaralı parsellerle ilgi niyetlerini muhtemel gerçekleştirmesinden pratikte etkilenmeyeceği yolunda.
Yayınlanan NAVTEX, ENI-KoGas’ın ruhsat sahibi olduğu ve halen önümüzdeki 12-18 aylık sondaj planlarını yaptığı 2 ve 3 numaralı parselleri etkileyecek. Barbaros’un araştırma döneminin sona ereceği Aralık ayı sonuna kadar ENI tarafından başka sondaj başlatılması öngörülmüyor.
9 numaralı parsel kısıtlı ölçüde etkileniyor, Türkler tarafından kapatılan bölgeye bu parselin çok küçük bir bölümü giriyor. Türk NAVTEX’i tam olarak uygulamaya sokulsa dahi Onasagora yatağındaki sondaj etkilenmeyecek çünkü Türkler tarafından belirlenen bölgenin güney sınırından oldukça uzaktadır.”
Fileleftheros haberi “Kıbrıs’ın 170 Kilometre Güney Bölgesi... Kağıt Üzerinde İncelenmiş Türk Meydan Okuması” başlıklı haberinde, Türkiye tarafından Cuma günü yayınlanan NAVTEX’in içerik ve kapsamına yer verdi ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin, 20 gün boyunca 4, 5, 6, 10, 11 ve 12 numaralı parsellerin etrafında dolaşan Bilim2 isimli araştırma gemisinin 2011’de uyguladığı senaryoyu canlandıracağını yazdı.
(tak)

Bu haber toplam 1825 defa okunmuştur