1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. YENİDÜZEN esnafa erken seçimi sordu
YENİDÜZEN esnafa erken seçimi sordu

YENİDÜZEN esnafa erken seçimi sordu

YENİDÜZEN erken seçim öncesi Lefkoşa’da Büyük Han ve Sarayönü esnafını dinledi: 'Ekonomi bizi yaktı'

A+A-

 

Derman PAÇA

Büyük Han ve Sarayönü bölgesinin  ‘demirbaş’ı olarak yıllarca esnaf olarak çalışan ve halkın sevgisini kazanan bazı dükkân sahipleri “ekonomik sıkıntı” yaşadıklarını dile getirdi.
Esnaf kazançlarının azalma sebebinin “Aynı iş kolundan birçok dükkânın açılmasından dolayı pasta bölündü” diyerek açıkladı. Aynı iş kolundan olan dükkânların aralarında belli mesafe olması gerekirken bu yasaya uyulmağını söyleyen esnaf hükümetin bu işe el atmasını istedi. Özellikle Kıbrıslı Türklerin güneyden alışveriş yapmasından şikâyetçi olan esnafçılar yeni gelecek olan hükümetin “bu duruma biran önce bir çare bulması gerektiğini” yoksa durumlarının daha da kötüye gideceğini aktardı.

ESNAF NE DEDİ?  ESNAF NE DEDİ?  ESNAF NE DEDİ?

Rifat Ağanın Yeri / Rifat Bağıbal:

Yirmi senedir döner işiyle uğraşmaktayım. Yaz dönemi herkesin tatile gitmesiyle satışlarımız düştü. Yaşanan ekonomik krizde satışlarımızı etkiledi. Eskiden ben varken bu civarda kimse yoktu. Şimdi ise ipini koparan buraya gelip döner dükkânı açıyor. 300-400m uzakta açmaları gerekirken gelip arkama, önüme dükkân açtılar. Hükümetin artık bu işe el atması gerek. Kahveci diye açıp sonradan restoran oluyor. Son altı yıldır satışlar daha da düştü. Yaklaşan erken seçimlere gitmeyecek olan vatandaş sayısının yüksek olacağını fakat sandığa gitmemenin bir çözüm yolu olmadığını düşünüyorum. Erken seçimlerde CTP-BG ve UBP’ nin yarışacağını umuyorum.

Kaptan Büfe / Mustafa Tünay Kaptan:

45 senedir büfecilik işiyle uğraşmaktayım. Geçinecek derecede kazanıyoruz. Tabi yaklaşık üç senedir işler eskisi gibi değil. Sebebi ise aynı iş kolundan birçok dükkânın açılmasından dolayı pasta bölündü. Herkesinde kazancı düştü. Yaşanan ekonomik krizden dolayı da insanlar harcamalarını kısıtlamaya başladılar. Ne yazık ki gelir giderlerde dengeli değil. CTP üyesi olarak kurulduğu günden beri CTP’ ye destek veriyorum ve destek vermeye de devam edeceğim. Yaklaşan erken seçimlerde CTP-BG’nin birinci parti çıkacağından  %100’de yüz eminim.  Halk bize ikinci bir şansı verirse bu sefer başaracağımıza inanıyorum. Geçmiş dönemde yaptığımız ufak tefek hatalar ki ben bunları hata değil tecrübesizlik olarak görüyorum, ikinci bir defa bunlar yaşanmayacak.  Özkan Yorgancıoğlu’ nun her zaman yanındayım ve Özkan Bey’i başbakan olarak görmek istiyorum. 28’inde neden 28 olmasın ve CTP tek başına iktidara gelmesin ki?

Börekçi Türkan / Türkan Özkeser:

63’ten beri eşimle birlikte surlar içi bölgesinde hamur ile ilgili olan her şeyi yapıp satmaktayız. İşini temiz ve dürüst yaptıktan sonra kazanç sağlamak mümkün. Son zamanlarda işlerimiz düştü. Yinede çok şükür olsun geçiniyoruz. Eski araba vitesinde hayır yok, frenlerinde hayır kalmadı. Böyle bir araba yolda gider mi? Bir ileri bir geri gitmeye çalışır. Biri gider biri gelir, hiç biride bir şey yapmaz. Seçimlerde kim kazanırsa kazansın bize bir faydası yok. Artık gençlere yol açılması gerektiğini düşünüyorum. Eski Morris marka arabamı emekliye çıkardım. Eski milletvekilleri de emekliye çıksın. Biraz da gençlik mücadele etsin.

Kıbrıs Ekmek Kadayıfı / Tanju Müezzinoğlu:

46 yıldır arasta bölgesinde esnafçılık yapmaktayım.  Eskiden çarıkçılık yapardım. On senedir de tatlı işiyle uğraşmaktayım. Sulu muhallebi, ekmek kadayıfı, harnup tozu ve taze sıkılmış portakal suyu gibi ürünler satarak geçimimi sağlıyorum. Birinci hedefim ülkemize gelen turistlerimize kültürümüzü tanıtmaya çalışmak. Kazan benim için ikinci plandadır. Özellikle yaz aylarında sıcaklardan dolayı tatlı çok tüketilmediği için satışlarımız azalıyor. Bölgemizin kalkına bilmesi için Kumarcılar Hanının bitmesi lazım. O da zaten son yapım aşamasında. Çok yakında Konak Eczanesinin yanından Bandabulya’ya kadar olan bölge, kapatılıp yol düzenlemesi yapılacak. Parke dizilerek, yol araçlara kapatılacak. Buradaki esnafta böyle olmasını istiyor. Yaklaşan erken seçimlerde toplumumuz için en hayırlı olanın seçilmesini canı gönülden istiyorum. CTP’ye karşıyım fakat CTP’nin içinde de sevdiğim insanlar var. Ben UBP’liyim. Toplum politikacılardan nefret etti. Kendi çıkar ve menfaatleri için partisini terk eden ve arkadan hançerleyen bu hainlere sekiz milletvekiline halk gerekli cevabı verecek. Şahsi çıkar ve koltuk sevdası için yeniden aday olan bu milletvekilleri hiç yüzleri kızarmadan başka listeden aday çıkıyorlar. Üstüne üstük bu halktan oy istiyorlar.

Bereket Fırın / İlker Değer:

Elli senedir arasta bölgesinde fırıncılık işiyle uğraşmaktayım. Ekonomik krizin etkisiyle satışlarımız düştü. Özellikle sınır kapılarının açılması ve vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğunun alışveriş için güney kesimini tercih etmesi işlerimizi etkiledi. Geçmiş yıllarda otobüsler bu bölgeden kalkıyordu. Otobüs terminalinin taşınması her geçen yıl kazancımızın daha da azalmasına sebep oldu. Seçimlere iki gün kaldı. Artık bu saatten sonra bir şey söyleyecek değilim. Zaten ne çarşı esnafında ne vatandaşta ne de siyasetçilerde eski seçim coşkusu yok. Eskisi kadarda vatandaş siyaset konuşmuyor. Yeni gelecek olan hükümetten beklentim, biz esnafı ve tüccarları bir araya toplayıp güney kesimine giden vatandaş sayısını nasıl azaltır ve arasta çarşısını nasıl canlandırırız adına fikirler sunulup tedbir alınması gerekli.

Bu haber toplam 3072 defa okunmuştur