1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. ‘Kendi yolumuz’ neresi?
‘Kendi yolumuz’ neresi?

‘Kendi yolumuz’ neresi?

Kıbrıslı Türk lider Eroğlu, Anastasiadis’in masaya dönmemesi halinde ‘herkes kendi yoluna gider’ dedi, YENİDÜZEN siyasetin farklı isimlerine sordu: ‘Kendi yolumuz’ neresi?

A+A-

 

• UBP Grup Vekili Faiz Sucuoğlu: “Masadan kaçarak değil masaya oturarak çözüm”
•  CTP Milletvekili Asım Akansoy: “Federal Kıbrıs dışındaki argümanlar bir hayal ürünüdür”
• DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy: “Daha ne kadar Kıbrıs meselesi ile yaşayacağız”
• CTP-BG Mağusa Milletvekili Erkut Şahali: “Derviş’in fikri neyse zikri de odur…”
• TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler: “Anastasiadis’in mutlaka ikna edilmesi gerekiyor”
• “Sanayi Odası Başkanı Çıralı: “Bir zaman sınırı koymak lazım.”
• Mağusa İnisiyatifi Sözcüsü Dağlı: “Eroğlu başından beri iki devletli bir çözümü destekliyor”
• KTAMS Başkanı Kaptan:  “Kendi yolumuz dediği gençlerin göz yoludur, adadan kaçmasıdır.”

 

UBP Grup Vekili Faiz Sucuoğlu: “Eroğlu, Anastasiadis’in masaya dönmesinde ısrarcıdır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Grup Vekili ve Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, Anastasiadis’in masaya dönmesinde ısrarlı olduğunu söyleyerek, Kıbrıslı Rum liderliğinin bazı tavizler vererek masaya gelirse müzakere sürecine katkı sağlanabileceği yönünde açıklama yaptı. Sucuoğlu, şunu söyledi: “Derviş Bey Anastasiadis’in masaya dönmesinde ısrarlı ve ısrarcıdır. Cumhurbaşkanlığı’na seçildi seçileli Anastasiadis’i masaya davet etmiştir. Ama Anastasiadis ilkten beri ekonomik sıkıntılar ve sağlık problemleri nedeniyle kaçak oynamıştır. Daha öncede yaşanılan bir olay için yani askeri gemilerin Güney Kıbrıs’ın yakınlarına gelmesini bahane göstererek masadan kalktı. Halbuki masadan kaçarak değil masaya oturarak bir çözüm bulunması gerekir. Masaya gelmek için bazı ön koşullar sundu. Anastasiadis masaya gelmek için kimi tavizler vermesi gerekecek.”
 

--------------------------------------

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Asım Akansoy: “Federal Kıbrıs dışındaki argümanlar bir hayal ürünüdür”

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Asım Akansoy , federal Kıbrıs dışındaki argümanların bir hayal ürünü olduğunu vurgulayarak, herkesin kendi yoluna gitme argümanın Kıbrıs Türklerin çıkarlarını gözetecek bir arayış olamadığını vurguladı. Akansoy, şunları ekledi:  “Şu anda elbet kriz ortamında olduğumuz bir gerçek. Kıbrıs Türk toplumunun toplumsal olarak uluslar arası süreçteki yolu elbette dünyaya bağlanmak ve bu da Federal Kıbrıs’tan geçer. Bundan dolayı farklı arayışa gitmek kabul edilebilir davranış değil. Federal Kıbrıs dışında bir alternatif herkesin kendi yoluna gitme argümanıdır, bu hayal ürünüdür ve gerçekten düşünülemez. Bunu uluslararası arena da asla kabul etmeyecektir. Kıbrıslı Türklerin çıkarlarını gözetecek bir arayış değil ve olamaz da… Eroğlu’nun vizyonu uzun yıllar Rauf Denktaş’ın görüşmelerde sürdürdüğü  ‘herkesin kendi yoluna gitme’ politikasına dönüştü. Kıbrıslı Türkler olarak dünyaya entegre olmak düşüncesiyle, toplumsal varlığımızı sağlamamız gerekiyor.”
 

---------------------------------------

CTP-BG Mağusa Milletvekili Erkut Şahali: “Derviş’in fikri neyse zikri de odur…”

‘Olacaksa olur olmazsa kendi yolumuza gideriz’ argümanın bir belirsizlik olduğunu söyleyen CTP-BG Mağusa Milletvekili Erkut Şahali, Eroğlu’nun göreve geldikten sonra BM’ye gönderdiği mektupta Talat ve Hristofyas’ın üzerinde uzlaştıkları noktalara sadık kalacağına dair verdiği sözün aksine hareket ettiğini vurguladı. Şahali, şunları aktardı: “Derviş’in fikri neyse zikri de odur. Siyasi geçmişine bakıldığı zaman ‘çözümsüzlük çözümdür’ noktasındaydı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Cumhurbaşkanı olarak yaptığı taahhütleri yerine getirmekte çok zorlanıyor. Çünkü Cumhurbaşkanı olduktan sonra BM’ye gönderdiği mektupta Talat ve Hristofyas’ın üzerinde uzlaştıkları noktalara sadık kalacağına söz vermişti. Ancak bu süreçte verdiği sözlere paralel hareket etmedi. O yakınlaşmanın dışındaki argümanlarla hareket etti. Zaten bugüne kadar görüşmelerde çarpıcı bir yakınlaşma sağlamadı ve müzakerelerde biz 4 buçuk yıl daha kaybetmiş olduk. Şu anda görüşmelerin durmuş olması, günün sonunda siyasette tekrar ettiği bir durumdur. Bu gerçek ‘Rumlarla çözüm olmaz’ argümanın uygulanmasına zemin hazırlıyor. Kendiside iyi biliyor ki Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar için gerçek anlamda bir çözüm, federal çözümdür. ‘Olacaksa olur olmazsa kendi yolumuza gideriz’ bir belirsizliktir, izolasyonların ve sorunların devamıdır. Bu nedenle müzakerelerin yeninden başlaması şarttır”

---------------------------------------
 

DP-UG Lefkoşa Milletvekili ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy: “Kıbrıs meselesi diye bir şeyin kalmasını istemediğini söylüyor”

DP-UG Lefkoşa Milletvekili ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Eroğlu’nun, Rum lider Anastasiadis bu şekilde devam ederse ‘Kıbrıs meselesi diye bir mesele kalmayacağını’ vurgulamak istediğini söyledi. Taçoy, şunları dedi:
“Kendim yolumuza gideriz açıklamasının yorumunu Sayın Eroğlu daha iyi bilir. Ama bence bu kadar zaman Kıbrıs Türkünün iyi niyetli çabaları istismar ediliyor. Çözüm için tüm çabalara ortaya kondu. Herkesin kendi yoluna gideceği açıklaması, Anastasiadis’e bir mesajdır. Dışişleri Bakanı Özdil Nami de aynısını söylüyor. Daha ne kadar Kıbrıs meselesi ile yaşayacağız.”
 

----------------------------------------

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler: “Anastasiadis’in ikna edilmesi gerekiyor”

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler ise Anastasiadis’in ikna edilmesi gerektiğini söyledi. Çeler, “Eroğlu’na sorsanız daha doğru olur. Biz TDP olarak görüşümüzü söyledik. Biz müzakere masasına dönülmesi gerektiğini, Anastasiadis’in ikna edilmesi gerektiğini söyledik” dedi.

---------------------------------------

K.T Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı: “Eroğlu bir yerde haklı, bir zaman sınırı konulmalı”

K.T Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı görüşmelere bir zaman sınırı olması gerektiğini söyleyerek, Eroğlu’nun bir noktada haklı olduğunu dile getirdi. Çıralı şunları belirtti: “ Eroğlu ne demek istedi kestiremem ama müzakere neticeye ulaşmayacaksa Türk toplumu daha ne kadar bekleyecek. Bir yerde haklı Eroğlu... Bir zaman sınırı koymak lazım. Bir uzlaşı olmayacaksa iki toplumunda kendi yoluna gitmesi gerekiyor. Ama Eroğlu tam olarak ne kastetti bilmiyorum. 40 yıldır bir sonuç alamıyoruz, bekliyoruz. Bu gidişle kendi yolumuza gideceğiz her halde.”

--------------------------------------

Mağusa İnsiyatifi Sözcüsü Okan Dağlı:“Eroğlu başından beri iki devletli bir çözümü destekliyor”

Kıbrıslı Türk lider Eroğlu’nun en başından beri iki devletli çözümü desteklediğini söyleyen Mağusa İnsiyatifi Sözcüsü Okan Dağlı, dünya gerçeğinde bunun mümkün olmadığını vurguladı. Dağlı, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Eroğlu başından beri iki devletli bir çözümü destekliyor. Bu amaçla politikanın içinde yer alıyor. Ama böyle bir durum mümkün değil. BM’in öngördüğü şekilde devam ediyor her şey. Kıbrıs için federal bir durum öngörülüyor. Kıbrıs’ta federal bir sonuca varılana kadarda bu böyle devam edecek.”

-----------------------------------

Dev-İş Dış ilişkiler Sekreteri Koral Aşam: “Kafasındaki, iki devletli statükoyu devam ettirmek”

Dev-İş Dış ilişkiler Sekreteri Koral Aşam, Eroğlu’nun her zaman iki devletlilik istediğini hatırlatarak, “Her zaman kafasında olanı söylüyor. Her zaman iki devletlilik istiyordu ne kadar Birleşmiş Milletlere kabul ettiğini söylese de kafasındaki şuan ki iki devletli statükoyu devam ettirmek” şeklinde konuştu.  

------------------------------------

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan: “Eroğlu halkın değil kendi çıkarlarını gözetiyor”

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan şu değerlendirmeyi yaptı:
“Eroğlu halkın isteği doğrultusunda değil sadece kendisi ve çevresindeki yardakçılarının talepleri üzerinden siyaset yapıyor. Kendini vatansever gösteren ama aslında sadece kendi çıkarlarını ve menfaatlerini ön planda tutan kişiler, federal çözümü ve barışı istemiyor. Önemli olan kendi birikimleri ve gelecekleri… Kendi yolumuz dedikleri de göç yoludur, daha fazla gencin göç etmesidir. ‘Gelen Türk Giden Türk’ mantığıyla hareket eden Eroğlu, Kıbrıs üzerinde egemenlerin oyunlarına çanak tutuyor. Öncelikle kendi içimizdeki çözüm yanlıların farklılıkları bir kenara bırakarak, Kıbrıs’ta çözüme odaklanmalı, yeniden yollara düşmeli ve Saray’ın kapısına dayanmalıdır.”

Bu haber toplam 3038 defa okunmuştur