1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Hükümet-Cumhurbaşkanlığı arasında yeni kriz
Hükümet-Cumhurbaşkanlığı arasında yeni kriz

Hükümet-Cumhurbaşkanlığı arasında yeni kriz

UBP-DP Azınlık Hükümeti ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında tartışma yaratan "Gezici Büyükelçi" konusunda yeni bir gelişme oldu ve hükümet, Akıncı tarafından 3 ay önce görevden alınan Hüseyin Macit Yusuf'u yeniden "Gezici Büyükelçi" olarak atadı.

A+A-

• Mart ayında Akıncı'nın görevden aldığı Macit Yusuf'un yeniden bu göreve atanması hükümetin Cumhurbaşkanı ile inatlaşması şeklinde yorumlanıyor.

• Atanması ve görevden alınmasıyla ilgili hukuki bir karışıklığın da yaşandığı "Gezici Büyükelçi" konusunda hükümetin aldığı “atama kararı” sonrasında Cumhurbaşkanı'nın yeni hamlesi de merak konusu oldu.

• Bazı kaynaklar Akıncı'nın Mart ayında yaptığı gibi Hüseyin Macit Yusuf'u yeniden görevden alacağını belirtiyor. Kimi kaynaklar ise Cumhurbaşkanı tarafından atanabileceğini, ya da atamasında Cumhurbaşkanı'nın onayının gerektiğine dikkat çekiyor ancak hükümetin son aldığı kararda Cumhurbaşkanlığı onayı yok.


YENİDÜZEN (Özel)

UBP-DP Azınlık Hükümeti ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında tartışma yaratan "Gezici Büyükelçi" konusunda yeni bir gelişme oldu ve hükümet, Akıncı tarafından 3 ay önce görevden alınan Hüseyin Macit Yusuf'u yeniden "Gezici Büyükelçi" olarak atadı.

Mart ayında Akıncı'nın görevden aldığı Macit Yusuf'un yeniden bu göreve atanması hükümetin Cumhurbaşkanı ile inatlaşması şeklinde yorumlanıyor.

Atanması ve görevden alınmasıyla ilgili hukuki bir karışıklığın da yaşandığı "Gezici Büyükelçi" konusunda hükümetin aldığı atama kararı sonrasında Cumhurbaşkanı'nın yeni hamlesi de merak konusu oldu. Bazı kaynaklar Akıncı'nın Mart ayında yaptığı gibi Hüseyin Macit Yusuf'u yeniden görevden alacağını belirtiyor.

Konuyla ilgili olarak dün KIBRIS Gazetesi'nde yayınlanan haberde Cumhurbaşkanı Akıncı'nın, üç ay önce görevinden alınan Hüseyin Macit Yusuf’un Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu tarafından yeniden Gezici Büyükelçi atanması konusunda tavrının net olduğunu açıkladığına dikkat çekilmişti.

Yusuf, 22 Mayıs 2003 yılında Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından Gezici Elçi olarak atanmış ve 31 Mart 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından görevinden alınmıştı.

Akıncı “Tavrım daha önceden de biliniyor” demişti

Cumhurbaşkanı Akıncı, konuyla ilgili soru üzerine, mevcut mevzuatın Cumhurbaşkanı’nın onayını gerektirdiğini belirterek, “Benim onayıma sunulmuş bir durum söz konusu değil. Bunu basında gördüm. O konuda tavrım nettir. Tavrım daha önceden de biliniyor” yanıtını verdi.

Hukuk Dairesi’nden görüş alınarak görevden alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, yasada yeri olmadığı gerekçesiyle Hukuk Dairesi’nden de görüş alarak, Hüseyin Macit Yusuf’u görevden almıştı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Dışişleri Bakanlığı’na ve Hüseyin Macit Yusuf’a gönderdiği yazıyla, görevden alınma olayını bildirmişti. Akıncı, gönderdiği yazıda, 19/1983 sayılı Dışişleri Dairesi Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Yasası’nda gezici büyükelçilerin atanması ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamasına rağmen, 22 Mayıs 2003 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ın, Dışişleri ve Savunma Bakanlığı’na yazdığı yazıyla Gezici Büyükelçilik görevine
atandığı belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 15/2013 sayılı Dışişleri Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasası’nın geçici 3’üncü maddesi ile ilgili Hukuk Dairesi görüşü doğrultusunda, Hüseyin Macit Yusuf’u 31 Mart 2016’da görevden almıştı.

Gezici Elçilerin atanmaları, görevden alınmaları ve çalışmaları:

15/2013 sayılı Dışişleri Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasası’nın Gezici Büyükelçi, Fahri Temsilci, Fahri Başkonsolos ve Fahri Konsolos ilgili 24 ve 25’inci maddeleri şu şekilde düzenlendi:

• “Madde 24. Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulu’nun Kararı ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile ihtiyaç olması halinde muteber Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve yabancı ülke yurttaşları gönüllü olarak görev yapmak üzere Gezici Büyükelçi, Fahri Temsilci, Fahri Başkonsolos ve Fahri Konsolos olarak atanır ve gerekli hallerde aynı yöntemle görevden alınırlar Madde25. Gezici Büyükelçi, Fahri Temsilci, Fahri Başkonsolos ve Fahri Konsoloslar esasen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin menfaatlerini korumak, geliştirmek ve tanıtımına katkıda bulunmak üzere kendilerine verilen yetki belgesi çerçevesinde Bakanlığın onayı ve talimatları uyarınca gönüllülük esasına göre görev yaparlar ve faaliyetlerini yürütürler. Kendilerine herhangi bir ödenek, maddi menfaat veya kaynak sağlanmaz”

Statüler geçici 3’üncü madde ile düzenlendi

Gezici Büyükelçi, Fahri Temsilci, Fahri Başkonsolos ve Fahri Konsolosların statüsünü düzenleyen geçici 3’üncü maddede ise “Bu Yasa’nın yürürlüğe girdiği tarihten önce atanan Gezici Büyükelçi, Fahri Temsilci, Fahri Başkonsolos ve Fahri Konsoloslar bu Yasanın 24’üncü ve 25’inci maddeler, tahtında görev yaparlar. Ancak bu Yasanın 24’üncü madde kurallarına bakılmaksızın atandıkları yöntemle görevden alınırlar” ifadeleri yer alıyor.

Bu haber toplam 2773 defa okunmuştur