1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 35 ay görevden uzaklaştırma
35 ay görevden uzaklaştırma

35 ay görevden uzaklaştırma

Kamu Hizmeti Komisyonu, Mağusa Devlet Hastanesi II.Derece Tıp Laboratuarı Teknisyeni Zühal Raif’i hakkındaki 7 disiplin davasından da suçlu buldu:

A+A-

Kamu Hizmeti Komisyonu, Mağusa Devlet Hastanesi’nde II.Derece Tıp Laboratuarı Teknisyeni Zühal Raif’in çalışma saatlerinde görev yerine gelmemek suretiyle ‘Kamu Sağlık Çalışanları çalışma saatinde görev yerinde bulunurlar’ yasal ödevini yerine getirmediğini tespit etti

Kamu görevlisi Zühal Raif’in mesai saatlerine uyumda düzensizlik gösterdiği veya hiç gelmediği kararda yer alırken, ‘İtham edilen kişi sağlık sorunu olması nedeniyle bu durumun ortaya çıktığını gerekçe olarak gösterilmektedir. Kamu Sağlık Çalışanlarının ‘Hastalık İzinleri’ yasanın 106. maddesinde düzenlenmiştir. Bu düzenleme dışında sağlık sorunları nedeniyle mesai saatlerine uymama gerekçesi HUKUKEN geçerli değildir’ denildi

DEFALARCA İKAZ, KINAMA, UYARMA CEZALARI… Öte yandan söz konusu kamu görevlisinin dosyaları ile ilgili inceleme yapan Kamu Hizmeti Komisyonu, Raif’in geçmişte de dönemin sağlık bakanları tarafından 1 kez İKAZ YAZISI, 3 kez UYARMA CEZASI, 1 kez de KINAMA CEZASI aldığını belirledi. 

34 KEZ MAAŞ KESİNTİSİ… Bununla birlikte kamu görevlisi Zühal Raif’in maaşından gerek ‘disiplinsizlik’ gerekse Kamu Sağlık Çalışanları Yasası uyarınca 1993 yılından başlayarak, 2015 yılına kadar bazı yıllar içerisinde birçok kez olmak üzere toplamda 34 KEZ de MAAŞ KESİNTİSİ yapıldığı ortaya çıktı.

Ayşe GÜLER
Mağusa Devlet Hastanesi’nde II.Derece Tıp Laboratuarı Teknisyeni  olarak çalışan Zühal Raif, Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından hakkındaki 7 disiplin davasından suçlu bulunarak, 35 ay kamu görevinden geçici olarak uzaklaştırıldı. 
Kamu Hizmeti Komisyonu, Zühal Raif’in ‘Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın 14. 93. ve 97. maddelerine aykırı yasada öngörülen ödev ve yükümlülüklerini’ getirmemesi ile ilgili 7 davada da çalışma saatlerinde görev yerine gelmemek suretiyle ‘Kamu Sağlık Çalışanları çalışma saatinde görev yerinde bulunurlar’ yasal ödevini yerine getirmediğini tespit etti.
Söz konusu kamu görevlisinin dosyaları ile ilgili inceleme yapan Kamu Hizmeti Komisyonu, Raif’in geçmişte de dönemin sağlık bakanları tarafından 1 kez İKAZ YAZISI, 3 kez UYARMA CEZASI, 1 kez de KINAMA CEZASI aldığını belirledi. 
Bununla birlikte kamu görevlisi Zühal Raif’in maaşından gerek ‘disiplinsizlik’ gerekse Kamu Sağlık Çalışanları Yasası uyarınca 1993 yılından başlayarak, 2015 yılına kadar bazı yıllar içerisinde birçok kez olmak üzere toplamda 34 KEZ de MAAŞ KESİNTİSİ yapıldığı ortaya çıktı.
Karar, Komisyon Başkanı Kamil Kayral, Üye Gürsel Selengin ve Üye Nilgün Şefik tarafından
verildi.

6 emare sunuldu…
Kamu görevlisi Zühal Raif ile ilgili disiplin duruşmasında Sağlık Bakanlığı adına Savcı Cemaliye Usanmaz Yüksel, suçlarla ilgili 6 emare sundu.
Aleyhinde disiplin davası açılan Zühal Raif’in de gerek yazılı gerekse duruşma esnasında yaptığı sözlü savunmasında yaptığı iddialar Komisyon tarafından verilen kararda yer aldı.
Komisyon, kamu görevlisi Raif’in yaptığı savunmada; ‘göreve karşı kayıtsızlık ve düzensizlik göstermediği, görevinde işiyle ilgili başka çalışanlar hata yapmış olmasına rağmen kendisinin hata yapmadığı ve hatta diğer çalışanların hatalarını düzelttiği, işleri bitirmek için mesai saatinden sonra da çalıştığı, sağlık nedenlerinden ötürü işe geç geldiği, görev başında laboratuarda olmasına rağmen maaşından kesinti yapıldığı’ iddialarında bulunduğu aktarıldı.


“Sağlık sorunları nedeniyle mesai saatlerine uymama gerekçesi hukuken geçerli değil”
Konuyla ilgili tüm bulguları değerlendiren Kamu Hizmeti Komisyonu, kamu görevlisi Zühal Raif’in mesai saatlerine uyumda düzensizlik gösterdiği veya hiç gelmediğinin anlaşıldığına vurgu yapıldı.
Bununla birlikte Raif’in ‘sağlık sorunu olması nedeniyle’ bu durumun ortaya çıktığını gerekçe olarak gösterdiği belirtilirken, ‘İtham edilen kişi sağlık sorunu olması nedeniyle bu durumun ortaya çıktığını gerekçe olarak gösterilmektedir. Kamu Sağlık Çalışanlarının ‘Hastalık İzinleri’ yasanın 106. maddesinde düzenlenmiştir. Bu düzenleme dışında sağlık sorunları nedeniyle mesai saatlerine uymama gerekçesi HUKUKEN geçerli değildir’ denildi.

“Kamu görevlisi iş durumuna göre kendi mesai saatlerini belirleyemez!”
Öte yandan Kamu Hizmeti Komisyonu Raif’in sağlık sorunlarından dolayı işe geç gelse bile mesai saatinden sonra da çalışarak, tüm işleri bitirmeden ayrılmadığı iddiasıyla ilgili de bir kamu görevlisinin iş durumuna göre kendi mesai saatlerini belirlemesinin söz konusu olmadığına dikkat çekti.
Kararda, “Devletin kurumları ve bu kurumları idare eden yöneticiler yasa kuralları çerçevesinde işlerin yürütülmesini sağlamakla yükümlüdürler ve gerektiği zamanda ek mesai ücreti vererek işleri yürütürler” denilerek, kamu görevlisinin kendi kararları ile ek mesai yapmaları veya yapmamalarının söz konusu olmadığına vurgu yapıldı.

Geçmişteki dosyaları da kabarık: İKAZ, KINAMA VE UYARMA CEZALARI!
Komisyon aleyhine getirilen 7 davadan da suçlu bulunan Zühal Raif’e ceza takdir ederken, söz konusu kişinin dosyalarını da incelemeye aldı.
Yapılan inceleme sonucunda Kamu Hizmeti Komisyonu, Zühal Raif’in dönemin Sağlık Bakanı Ergin Abdullah İlktaç tarafından ‘Başvuruda bulunan hastaların tetkiklerinin yapılmadığı veya geç yapıldığı, zaman zaman alınan kanların kaybolduğu ve hastalara karşı kusurlu davranışlarda bulunulduğu’ nedeniyle 19 Eylül 1994 tarihinde verilen ikaz yazısı, eski Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dt Eşref Vaiz tarafından ‘özürsüz veya izinsiz geç geldiği ve görevden erken ayrıldığı nedeniyle 27 Mayıs 2005 tarihli yazılı ile verilen uyarma cezası, eski Sağlık Bakanı Dr Ahmet Kaşif tarafından ‘Göreve karşı kayıtsızlık ve görevde düzensizlik göstermek ve sözlü veya yazılı uyarılara karşın göreve özürsüz veya izinsiz geç gelmek veya görevden erken ayrılmak’ nedeniyle 23 Aralık 2010 tarihli uyarma cezası olduğunu belirledi.
Bunun yanı sıra yapılan incelemede Raif aleyhinde eski Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif tarafından bir önceki suç nedeniyle bu kez 17 Ağustos 2011 yılında yeniden uyarma cezası aldığı, eski Sağlık Bakanı Dr Ahmet Gülle tarafından da ‘defalarca sözlü ve yazılı uyarılara rağmen özürsüz ve izinsiz olarak uyarılmasına rağmen özürsüz ve izinsiz olarak göreve gelmemeye veya geç gelip erken ayrılmaya, görevi savsaklamak ve zamanında yerine getirmemek’ nedeniyle 7 Ekim 2013 tarihinde kınama cezası aldığı da ortaya çıktı.

Maaş kesintisi 1993’ten başladı, 2015’e kadar devam etti
Kamu Hizmeti Komisyonu Zühal Raif’in gerek ‘disiplinsizlik nedeniyle’ maaş kesintisi, gerekse Kamu Sağlık Çalışanları Yasası uyarınca maaş kesintisi yapılan ve dosyasında yer alan yazıları da yıllar itibariyle tespit etti.
Yazıların 1993 yılından, 2015 yılına kadar ara ara ancak birçok kez yapılması dikkat çekti.
Tespit edilen yazılar ve yılları şöyle: 1993’te 2 yazı, 1994’te 1 yazı, 1995’te 1 yazı, 1996’da 2 yazı, 1997’de 1 yazı, 1998’te 1 yazı, 2000’de 1 yazı, 2003’te 1 yazı, 2005’te 1 yazı, 2007’de 1 yazı, 2008’de 3 yazı, 2009’da 6 yazı, 2010’da 6 yazı, 2013’te 4 yazı, 2014’te 1 yazı, 20015’te 2 yazı”

Bu haber toplam 6277 defa okunmuştur