1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Aşk, barış ve dostluğun kitabı
Aşk, barış ve dostluğun kitabı

Aşk, barış ve dostluğun kitabı

2008 yılından itibaren “Meleğin Günlüğü” adı altında bir proje başlatan Kypriaonus Nicolaidis, 364 sayfalık günlüğün, dünyanın çeşitli ülkelerindeki sanatçılarla buluşma hikayesini bizlerle paylaştı.

A+A-

Ülkede ve dünyada yaşanan onca politik ve militarist sorunla meşgul olduğumuz bu günlerde, Kıbrıs’ın Güneyi’nde, Kypriaonus Nicolaidis ile bir söyleşi yapma fırsatı bulduk.

Tanju KONURALP

Konu ne siyaset, ne Kıbrıs sorunu, ne de petroldü. Konu hepimizin ihtiyaç ve özlem duyduğu aşk, dostluk ve barış oldu. Aslen Libya – Bingazili olan Nicolaidis, 1969 doğumlu bir Kıbrıslı. Ailesi Libya’dan Yunanistan’a göç etmiş olan Nicolaidis’in, biri erkek olmak üzere üç kardeşi bulunuyor. Ailesi aslen Baf ve İskele’den olan Nicolaidis “Meleğin Günlüğü” projesine başlamadan önceki son işi ise Londra’daki bir otelde resepsiyonistlik olmuş…
 

“Paylaşabilmenin değerini anladım”
2004 yılında kendisine bir tanıdığı tarafından verilen bir hediyenin, aklına bu projeyi getirdiğini dile getiren Nicolaidis, hediyeyi özel bir meleğin yer aldığı portre olarak tanımladı. Portrenin özelliğinin ise yıllar boyunca, elden ele dolaşması olduğunu belirten Nicolaidis, sonunda bu portrenin kendisine hediye edilmesi ile “Meleğin Günlüğü” projesine başlama kararı aldığı ifade etti. Hiçbir şekilde paranın söz konusu olmadığını kaydeden Nicolaidis, projenin ilk adımını ise yetenekli bir ustanın elinden çıkan, 364 sayfalık deri kaplama özel günlüğün yapılması olarak belirtti.
 

“Kitap, 2008 yılından beri geziyor”
2008 yılından itibaren dünyayı gezmeye başlayan kitabın neden 364 sayfadan oluştuğunu açıklayan Nicolaidis, bunun bir yılın sonundan bir önceki gün olduğunu vurguluyor. Nicolaidis , konunun sanat ile bağdaştırılması durumunda, bir sanatçının sanatını 1 saatte de icra edebileceğini veya yıllar boyunca sürecek bir şekilde çalışabileceğine işaret ediyor. Dolayısı ile zaman kavramının herhangi bir başı veya sonu olmaması mesajını vermek amacı ile Nicolaidis, kitabın 364 sayfadan olmasını tercih ettiğini dile getiriyor.
“Doğru bağları kurduğumuz kişilerle, kitabın doğru inanlara ulaşmasını ağlıyoruz”
Kendince esas dileğinin, dünyanın çeşitli yerlerini gezerek günlük tutmak olduğunu ancak; bunun yerine bu fikri ürettiğini açıklayan Nicolaidis, böylelikle kitabın dünyayı dolaşması yönünde bir hareket başlattığını ifade ediyor. Rastgele tanıştığı kişiler ile özellikle aşk, sanat ve barış konularında sohbetler gerçekleştiren Nicolaidis, hissettiği güven karşısında kitabı bu kişilere veriyor. Kişiler ise aynı yöntemle farklı kişilere kitabı vererek;  “Meleğin Günlüğü” projesinin, doksandan fazla kişiye ulaşmasını ve onlarca ülke gezmesini sağlıyor. Böylelikle farklı din, dil, ırk ve etnik gruplardan oluşan birçok insan, aşk, dostluk ve barış konusunda, tek bir melek halini alıyor.
 

“Konu Din değil! Barış, aşk ve dostluk”
İçerisinde Melek kelimesinin yer alması sebebi ile insanların konuyu Din’e bağlayabileceklerini ifade eden Nicolaidis, kesinlikle böyle bir düşüncenin yanlış olacağının altını çizdi. Buradaki mesajın, birbiri ile direk alakası olan aşk, dostluk ve barıştan ibaret olduğuna işaret eden Nicolaidis, tüm bu unsurların ise sanat ruhuna sahip kişilerde ön plana çıkabildiğine ve bu nedenle kitabın, bu yöndeki kişilere ulaştığına dikkat çekiyor. Dinin ele alınması konusunda ise aynı mesajın verildiğinin altını çizen Nicolaidis, kitap içerisinde yer alan tüm sanatsal çalışmaların; aslında bir şekilde global mesajlar içerdiğini ve hepsinin temelinde de barış, aşk ve dostluğun yer aldığına dikkat çekerken; bunun da bir nevi din olarak kabul edilebileceğinin altını çiziyor.

Bu haber toplam 3915 defa okunmuştur