1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Türkiye’nin ‘mektubu’nda neler var?
Türkiye’nin ‘mektubu’nda neler var?

Türkiye’nin ‘mektubu’nda neler var?

Fileleftheros: “Ankara yazılı cevap verdi... Türk tezlerinin özü, müşterek yönetim ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortadan kalkması.”

A+A-

Kıbrıs’ta tıkanan ‘müzakere’ sürecinde, Kıbrıslı Türk liderliği adeta devre dışı kaldı. Türkiye’nin Yunanistan aracılığı ile ‘Kıbrıs Rum liderliği’ne yazılı yanıt verdiği iddia edildi.

Türkiye’nin ‘mektubu’nda neler var?

1- “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal zenginliklerinin ortak yönetimi”
2-  “Enerji başlığının toplumlararası görüşme prosedüründe yer alması.”
3-  “Uzun süreli verimsiz bir tartışma yerine ‘enerji’ başlığı dahil müzakerelerin bir takvime bağlanması.”
4-  “Enerji başlığının Türkiye ve Yunanistan tarafından görüşülmesi, ayrıca bu başlıkta ‘ortak komisyon’ kurulması.”

-----------------------

Türkiye’nin, Yunanistan aracılığıyla tezlerini yazılı ileten Kıbrıs Rum liderliğine yine aynı yolla yazılı cevap verdiği iddia edildi.

Kıbrıs’ın güneyinde yayınlanan, adanın en yüksek tirajlı gazetesi Fileleftheros, “Ankara’nın yazılı yanıtı”nı manşetine taşıdı.

TC Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu tarafından çalışılan tezlerin “Türk hareket çerçevesini belirlediğini” yazan gazete, doğal gazın ortak yönetiminin öne çıktığını vurguladı.

Mektupta neler var?

1- “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal zenginliklerinin ortak yönetimi”
2- Enerji başlığının toplumlararası diyalog prosedüründe yer alması.
3- Uzun süreli verimsiz bir tartışma yerine ‘enerji’ başlığı dahil müzakerelerin bir takvime bağlanması.
4-  ‘Enerji’ başlığının toplumlararası görüşme prosedürüne girmemesi halinde Türkiye ve Yunanistan tarafından görüşülmesi, ‘doğal zenginliğin değerlendirilmesi’ için ortak komisyon kurulması.

“Ortak konferans” ile çözüm

Fileleftheros gazetesi, Türk tarafının “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni fonksiyonsuz gördüğü yorumunu yaparken, dörtlü konferans düşüncesini de öne çıkardı.
Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik “dörtlü konferans” formülünü Brüksel’de Yunanistan’a ilettiği iddia edildi.

Gözler BM Raporu’nda

Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs Sorunuyla İlgili Paragraf Anahtar” başlıklı haberinde ise BM Güvenlik Konseyi’ne 10 Ocak’ta sunulacak rapora dikkat çekti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne 10 Ocak tarihinde sunulacak raporun Kıbrıs’a ilişkin ‘önemli bir paragraf’ içermesi de bekleniyor.
Rapor, Barış Gücü’nün “iyi niyet misyonu”nu içerecek.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri ve Kıbrıs Rum liderliğinin müzakereleri askıya alması hakkındaki Birleşmiş Milletler’in yaklaşımı, rapora yansıyacak ‘paragraf’ ile süreç için ‘anahtar’ rol oynayacak.

Bu haber toplam 2119 defa okunmuştur