1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Metroloji' Yasası 1 Haziran’da yürürlükte
Metroloji Yasası 1 Haziran’da yürürlükte

'Metroloji' Yasası 1 Haziran’da yürürlükte

Ticaret Dairesi Müdürlüğü’nde yasayla ilgili eğitim verildi

A+A-

 

 

Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında çıkarılan, Ticaret Dairesi tarafından yürütülecek ve 1 Haziran’da yürürlüğe girecek olan “Metroloji (Ölçü ve Ölçü Aletleri) Yasası” için eğitim verildi.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’na bağlı Ticaret Dairesi Müdürlüğü’nde yer alan eğitim semineri, Bakanlık ve Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen uzmanların işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı Ticaret Dairesi Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre eğitim seminerine, Ticaret Dairesi’nin merkez ve bölgelerde bulunan (Güzelyurt, Girne ve Gazimağusa ) personeli ile Bakanlık personeli katıldı.

Arter: “Amaç dairenin merkez ve şubelerinde çalışan personel ve Bakanlık personeline yasa hakkında bilgilendirme yapmak”
Seminerde, AB’de metroloji konusundaki tarihsel gelişimle birlikte günümüz şartlarındaki uygulamalar ve Metroloji Yasası hakkında bilgiler veridi.
Eğitim Semineri’nin açılışında konuşma yapan Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Genel Koordinatörü İsmail Arter amaçlarının söz konusu yasa yürürlüğe girmeden önce dairenin merkez ve şubelerinde çalışan personel ve Bakanlık personeline yasa hakkında bilgilendirme yapmak olduğunu kaydetti.

“Yasa pek çok devlet birimini ve sivil toplum örgütünü ilgilendiriyor”
Arter, “Metroloji (Ölçü ve Ölçü Aletleri) Yasası, Dairemizle birlikte Gümrük ve Rüsumat Dairesi’ni, Belediyeleri, Tarım Bakanlığı Akaryakıt Birimini ve sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarını da ilgilendiren konuları da içermektedir” dedi.
Haziran’dan önce yeniden ilgili Bakanlık, sivil toplum örgütleri ve Ticaret Dairesi personellerine eğitim ve bilgilendirme seminerlerinin yapılmasının hedeflendiğini kaydeden Arter, eğitim semineri sonunda katılımcılara sertifika takdiminin de yapılacağını söyledi. İsmail Arter yasayla ilgili donanımlı personelin hazır hale getirilmesinin amaçlandığını da belirtti.

“9 adet tüzüğün daha hazırlanması hedefleniyor”
Arter, söz konusu yasa yürürlüğe girmeden önce, ‘Ölçü Aletleri Tüzüğü, Otomatik Olmayan Ölçü Aletleri Tüzüğü ve Uluslararası Birimler Sistemi Tüzüğü’nün Bakanlar Kuruluna sunularak yürürlüğe girmesi, bilahare bu yasa ile ilgili olarak 9 adet tüzüğün daha hazırlanmasının hedeflendiğini de dile getirdi.

“Tüketicinin hak ve menfaatleri korunacak”
Arter; yasayla tüketicinin hak ve menfaatlerini korumak, aletlerin ulusal ve uluslararası standartlar ile Avrupa Birliği teknik düzenlemelerine uygun olarak imalatını, ithalatını, ihracatını ve kullanılmasını sağlamak, tüketicinin bilgisi olmadan dolumu yapılan ambalajlı mamullerin net miktarlarının müsaade edilen hata payları dahilinde tüketiciye arzını sağlamanın amaçlandığını da kaydetti.
Arter, “yasa kapsamına giren ölçü ve ölçü aletlerinin piyasaya arzı veya dağıtımı aşamasında veya ölçü aleti piyasada iken ilgili teknik düzenlemelere uygun olarak üretilip üretilmediğinin, doğru ve ayarlı olarak kullanılıp kullanılmadığının, güvenli olup olmadığının belirlenmesi büyük önem arz etmektedir” diye konuştu. (TAK)

Bu haber toplam 1297 defa okunmuştur