1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘ADSL’ 1.5 yılda 4. kez çöktü
‘ADSL’ 1.5 yılda 4. kez çöktü

‘ADSL’ 1.5 yılda 4. kez çöktü

Binlerce internet kullanıcısı ADLS sisteminin sürekli çökmesine isyan ediyor; Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Evram’a göre ‘Yeni Sistem’ şart!

A+A-

Meltem SONAY

ADSL’deki sıkıntının yaklaşık bir buçuk yıldır devam ettiğine işaret eden Telekomünikasyon Dairesi Müdür Remzi Evram, önceki günkü arıza ile birlikte son bir buçuk yılda da 4. sistem çökmesinin yaşandığını belirtti.
İlgili firmanın mevcut sistemi üretimden kaldırdığını, yedek parça bulmakta zorlanıldığını belirten Müdür Evram, “Gerektiğinde sağdan soldan yeden parça bulmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“22 bin abone var… Kapasite 16 bin”
“Sistemimiz eski” diyen Müdür Evram, mevcut sistemin aynı anda 16 bin kullanıcı kapasitesi olmasına karşın, 22 bin abone olduğunu belirtti.
Kapasitenin üzerinde abone sayısı olmasının normal olduğunu belirten Evram, aynı anda 16 bin kişi bağlanabildiğini, 22 bin abonenin tümünün aynı anda başlanmadığı için su anlamda sorun yaşanmadığını kaydetti.
Bir yıl kadar önce sistemin eski olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini bakanlığa ilettiklerini belirten Evram, Bakanlar Kurulu’ndan da 3-4 ay önce yeni sistem alımı ile ilgili karar çıktığını ifade etti.

“50 bin abone kapasiteli sistem alımı için karar üretildi”
50 bin abone kapasiteli yeni bir sistem alımı konusunda Bakanlar Kurulu’nun karar ürettiğini ifade eden Müdür Evram, böyle bir sitemin daha hızlı ve daha sağlıklı bir internet erişimini sağlayacağını kaydetti.
Telekomünikasyon Dairesi mühendislerinin Çin’e kursa gönderildiğini de belirten Remzi Evram, mühendislerin yaklaşık on gündür kursta olduğunu ifade etti.
“Şahsi tahminim 3 ay içerisinde yeni sistem kurulup devreye alınacaktır” diyen Evram, temennisinin de halkın bir daha sorunlarla kalmaması olduğunu belirtti.

“Bir daha bu sorunu yaşamayacağımızın garantisi yok”
Sistemin çok eski olduğunu yineleyen Müdür Evram, birçok parçanın üretimden kalktığı için yedek parça bulmakta zorlanıldığının altını çizdi. Arızanın önceki gün sabah 5 sıralarında meydana geldiğini belirten Evram, ilgili firmadan teknik yardım istendiğini, Türkiye ve Çin’den modemle girilerek müdahale edildiğini aktardı.
Sorunun saat 10 sıralarında düzelmeye başladığını, öğlen 1 gibi de tamamen sorunun giderildiğini belirten Evram, “Bir daha bu sorunu yaşamayacağımızın garantisi yok” dedi.

“Maliye Bakanlığı’nın adım atmasını bekliyoruz”
Bakanlar Kurulu’ndan yeni sistemin alınmasına ilişkin çıkan kararın ardından, Maliye Bakanlığı’nın bu konuda adım atmasının beklendiğini kaydeden Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Evram, “Maliye Bakanlığı’nın kısa sürede gerekli adımları atacağı kanısındayım” şeklinde konuştu.
Merkezi İhale Komisyonu gözetiminde ilgili alımın 3- 4 ay önce yapıldığını da belirten Müdür Evram, sadece hayata geçmesi aşamasının kaldığını ifade etti.

“Maliye’ye her ay 500 bin TL civarı ADSL geliri aktarıyoruz”
Maliye’nin 500 bin Dolar civarında bir kaynak aktarması gerektiğini belirten Evram, “Bu çok fazla bir miktar değil. Biz her ay Maliye’ye ADSL’le ilgili yaklaşık 500 bin TL gibi bir rakam aktarıyoruz. Sistem alındığında gelirlerimiz de artacak” şeklinde konuştu.
“Biz kurum değiliz, devlet dairesiyiz ve gelirlerimizin tümünü Maliye’ye yatırıyoruz” diyen Evram, ADSL gelirinin de aylık 500 bin TL civarında olduğunu ifade etti.

“Daire 2013 yılında 9 buçuk milyon TL kâr etti”
Telekomünikasyon Dairesi’nin zarar eden bir daire olmadığını altını çizen Müdür Remzi Evram, dairenin bilançolarında da 2013 yılı için yaklaşık 9 buçuk milyon TL kâr göründüğüne vurgu yaptı.
Telekomünikasyon Dairesi’nin ‘kurum’ olmaması nedeniyle gelirini Maliye Bakanlığı’na yatırmakla mükellef olduğunun altını çizen Müdür Evram, geçtiğimiz yıl Maliye’ye aktarılan toplam paranın da 53 milyon TL olduğunu açıkladı.
2014 Bütçesine yatırımlar için kaynak istediklerini ancak ‘sıfır kaynak’ verildiğini kaydeden Remzi Evram, bundan dolayı yatırım yapılamadığını, yatırım yapılamadığı zaman da verilen hizmette aksamalar olduğunu kaydetti.
2015 Bütçesi’nde Telekomünikasyon Dairesi’nde yatırım için pay ayrılması gerekliliğine işaret eden Müdür Evram, “Mevcut santrallerimiz de 25 yıllık, onlar da üretimden kalkmış durumda” dedi.
İlgili fabrikanın mevcut santralleri artık üretmediğinin altını çizen Müdür Evram, yatırım yapılmasını gerekliliğine vurgu yaptı.

‘GSM şirketlerine aylık ödenen 700-800 bin TL… Ara Bağlantı ücretlerindeki düşüş, 200-250 bin TL düşüş sağlayacak’
Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Evram, bir süre önce GSM şirketlerine ödenen ‘ara bağlantı ücretleri’nin düşürülmesinin daireye nasıl yansıdığına ilişkin soruya da yanıt verdi.
Ara bağlantı ücretlerinin de 1 Eylül 20141 tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla düşürüldüğünü belirten Evram, yansımanın henüz tam olarak görünmediğini belirtti.
Telekomünikasyon Dairesi’nin GSM şirketlerine aylık 700-800 bin TL ara bağlantıdan dolayı ödeme yaptığını belirten Evram, ara bağlantı ücretlerindeki düşüşün de bu ödemede ilk aşamada 200-250 bin TL’lik bir düşüş sağlayacağı öngörüsünü belirtti.

“Yeni sistemle abone sayısı da, gelir de %130 artabilir”

GSM şirketlerine ödenen aylık ara bağlantı ücretinin düşmesiyle, Telekomünikasyon Dairesi’nin gelirinin daha da artacağına işaret eden Evram, “Temennimiz yatırım yapıldığı takdirde, halkımıza daha iyi hizmet edebilmek ve kârımızın da daha da fazla artmasıdır” şeklinde konuştu.
ADSL sisteminin yenilenmesiyle, şu an çalışan 22 bin ADSL sayısının 50 bine çıkabileceğini ve abone sayısının % 130 oranında artmasının da ciddi bir gelir artışı sağlayacağını kaydeden Müdür Evram, mevcut sistemle devam edilemeyeceğini de yineledi.

Bu haber toplam 2054 defa okunmuştur