1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Kocas: Askerin çekilme tarihi için koşul istedik
Kocas: Askerin çekilme tarihi için koşul istedik

Kocas: Askerin çekilme tarihi için koşul istedik

Kocas, “Eğer bir kimse Türk askerinin varlığı olmaksızın Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara hizmete edecek bir çözümün bulunmasına yardım ediyorsa, bu neden Kıbrıs sorununun çözümünü engellediği şeklinde addediliyor”

A+A-

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, Yunan tarafının, referandumun ardından Türk ordusunun çekilmesine somut tarih veren bir koşul olması gerektiği konusunda ısrarlı olduğunu belirtti.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, “Alpha” radyo kanalına yaptığı açıklamalara geniş bir şekilde yer verdiler.

Habere göre Kocas açıklamasında ayrıca garantiler ve Türk ordusunun çekilmesi konusunda Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ile bir farklılığın bulunmadığını dile getirdi.

Yunanistan tarafından “Kıbrıs-Yunanistan ve Türkiye arasında dostluk anlaşması” yapılması önerisinin de yapıldığını anımsatan Kocas, açıklamalarında “istifa etmesi konusu” ile Başbakan Aleksis Tsipras ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ile ilişkilerinde kriz yaşadığı şeklindeki bilgilerden de bahsetti.

Kocas, bu konuda sorun çıkarmaya çalışanların, Ocak 2015’te Dışişleri Bakanlığı görevini devraldığı zaman kendisine cephe alanlarla “aynı dinamikler” olduğuna dikkati çekti.

Kocas, bu dinamiklerin ülke içerisinde ve dışında bulunduğunu ayrıca çok boyutlu dış politikadan rahatsız olduklarını belirtti.

Kocas, “Eğer bir kimse Türk askerinin varlığı olmaksızın Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara hizmete edecek bir çözümün bulunmasına yardım ediyorsa, bu neden Kıbrıs sorununun çözümünü engellediği şeklinde addediliyor” sorusunu da sordu.

Kocas sözlerinin devamında “bazı kişiler, tabii çözümü teslim etme ve askerin kalması olarak kast ediyorsa bunu dobra dobra söylesin” şeklinde konuştu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın ve kendisinin garantilere ve bunun neden kalkması gerektiğine ilişkin bir taslak hazırladığını anımsatan Kocas, kendisinin ayrıca “temelinde müdahale haklarını öngörmeyen” Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan arasında bir dostluk anlaşmasının imzalanmasını önerdiğini de hatırlattı.

Garantiler konusunu Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar ile garantör dinamiklerin konuşacağını belirten Kocas, bazı kişileri rahatsız eden noktanın, Yunanistan’ın, Türkiye’nin Kıbrıs’ta garantörlük ve müdahale hakkına sahip olduğunu söyleyen tezi desteklememesi olduğunu ifade etti.

Kocas, Yunanistan’ın verdiği taslağın anlaşma ve referandum sonrasında Türk ordusunun çekilmesi sürecini belirlediğini, kendilerinin aynı zamanda, zaman diliminin kısa olmasında ve referandum sonrasında askerin çekilmesine somut bir tarih verecek koşul olması gerektiği konusunda ısrarlı olduklarını belirtti.

Kocas bir başka soru üzerine, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in, garantiler ve “Türk ordusuna ilişkin, Yunanistan Başbakanı veya kendi açıklamalarından farklı bir açıklamasının bulunmadığını, Kıbrıs sorununun tanımının, “Kıbrıs topraklarında işgalin kalmasının uluslararası hukuku ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmesi olduğunu” savundu ve Kıbrıs sorununun özünün bu olduğunu ileri sürdü.

Fileleftheros gazetesine göre TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanının, “KKTC’nin Türkiye’ye ilhak edilmesine ilişkin söyleminin” sorulması üzerine Kocas, bu açıklamanın “herhangi bir çözümü onaylaması için Kıbrıslı Rumları korkutma ihtimalinin” söz konusu olduğunu belirtti.

Çözümün yegane ve tek, Kıbrıs’ın egemenliği ve bağımsızlığı olduğunu savunan Kocas, “Kıbrıslı Türklere, bu sizin vatanınız ve Ada’nız, çocukları için beklentilerinin olabileceği ve hayat kurabilecekleri şeklinde güvenlik hissi vermek istiyorum buna paralel olarak Kıbrıslı Rumlar da güvenli hissetmeli, evlerinin penceresini açtıklarında karşılarında Türk bayrakları ve ordusunu görmemeleri gerekir” şeklinde konuştu.

BM’nin tutumundan da bahseden Kocas, BM’nin, Ankara’nın değil, kendi çizgisini savunması gerektiğini de ifade etti.

(tak)

Bu haber toplam 1122 defa okunmuştur