1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. FEMA’dan HAberler
FEMA’dan HAberler

FEMA’dan HAberler

FEMA’dan HAberler

A+A-

Feminist Atölye (FEMA)
info@feministatolye.org

 

Homofobi ve Transfobi Karşıtı Avukat Ağı Tarafından Düzenlenen Çalıştay’a Katılıyoruz!

Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığına Karşı Avukat Ağı’nın son çalıştayı, 21-22 Eylül 2013 tarihinde Ankara’da gerçekleşecek. Çalıştay kapsamında, uluslararası sözleşmelerin iç hukukta uygulanması, AİHM içtihatları, Türkiye’den dava örnekleri ve bu davalarda karşılaşılan sorunlar incelenecek ve vaka analizleri yapılacak.
Neden Avukat Ağı?
Kaos GL Derneği, 2007 yılından itibaren lezbiyen, gey, biseksüel ve translara (LGBT) yönelik insan hakları ihlallerini düzenli olarak izliyor ve raporlaştırmaya çalışıyor. İşkence, kötü muamele, yaşam hakkı, mahremiyet hakkı gibi temel haklar alanında izleme yaparken bir yandan da yargı sürecini izliyor. Bu izleme ve raporlama sırasında sıkça sorulan soruların başında “adalet” tanımı geliyor; çünkü LGBT’lere yönelik insan hakları ihlalleri genellikle cezasız kalıyor.
LGBT’ler hem deşifre olacakları, hem de adaletin tecelli etmeyeceği düşüncesiyle yargıya başvurmuyorlar. Yargıya başvuran LGBT’ler ise daha işin başında yargı sürecinde cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa uğrayacaklarını ve adaletin hiçbir zaman gerçekleşmeyeceği bilgisini zihinlerinin bir köşesinde tutmak zorunda kalıyorlar. Aslında mağdur olmayı göze alarak yargı sürecini başlatıyorlar.
Bu alanda yaşanan sıkıntılardan bir diğeri ise, homofobi ve transfobi konusunda duyarlı avukatların sayısının az olması ve bu alanda çalışan avukatlar arasında bilgi ve deneyimlerini paylaşabilecekleri bir ağın olmaması. Bütün bu süreçler LGBT’lerin adalete erişimini zorlaştırıyor.
Kaos GL Derneği, Homofobi ve Transfobi Karşıtı Avukat Ağı ile bu alanda çalışmak isteyen avukatların bilgi ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşabilecekleri bir ağ kurmayı hedefliyor.
Feminist Atölye ataerkil sistemin ürettiği erkeklik kurguları neticesinde ötekileştirilen LGBT bireylerin insan haklarına erişimini önemseyen ve bu alanda oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için mücadele eden bir örgüttür. Bu bağlamda gerek toplumsal koşullar gerekse yasal düzenlemelerin insan hak ve özgürlüklerine uygun hale getirilmesi için her türlü çalışma içerisinde yer almak önemli ve gereklidir. Özellikle Kıbrıs’ın kuzeyinde yürürlükte olan ve çağdışı diye tanımlanabilen Ceza Yasası’nın ivedi bir şekilde gözden geçirilmesi için bu çalıştay neticesinde elde edeceğimiz veriler, yasal değişikliklerin sağlanmasındaki yol haritasını çizmemize yardımcı olacaktır.
Ankara’da gerçekleştirilecek çalıştayın programında:
1.Temel Kavramlar-LGBT Hakları İnsan Haklarının Neresinde Duruyor
2.İfade Özgürlüğü ve Avrupa İnsan Hakları Hukukunda LGBT Eşitliği
3.AB Hukukunda İnsan Hakları ve LGBT Hakları Yaklaşımı
4.Türkiye’de Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Nefret Suçları
5.Türkiye’de Sığınma Prosedürü-Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun getirdikleri
6.Çalışma Hayatında Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığı
7.Trans Cinsiyet Geçiş Süreci (MK 40)
8.Erkekler Arası Eşcinsel İlişkiyi Cezalandıran Avrupa’daki tek Coğrafya-X vs Türkiye Davası
9.Kaos GL Pornografi Sayısının Toplatılması-LAMBDA İstanbul Kapatılma Davası
10.Ahmet Yıldız Davası-Halil İbrahim Dinçdağ Davası
11.Ev mühürlenmeleri-Avcılar Dosyası
12.Pembe Hayat Aktivisti Trans Bireyler-Görevi Yaptırmamak için Direnme, Kamu Malına Zarar, Hakaret Dosyası konuları tartışılacaktır.

Kaynak

***

Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) Eğitici Eğitimine Katılıyoruz!

Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği’nin 1994 -1996 yıllarında Ankara, İstanbul, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yürüttüğü “Türkiye’de kadının insan hakları” ve “aile içi şiddet” konulu saha araştırmaları iki gerçeği çok çarpıcı bir biçimde ortaya koymuştu: Kadınlar yasal haklarını bilmiyorlardı ve kullanmıyorlardı. Bağımsız yerel kadın örgütlenmelerinin sayısı son derece kısıtlıydı. Bu araştırmaların sonuçları ve saptanan ihtiyaçlar doğrultusunda Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği 1995 yılında Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı’nı (KİHEP) geliştirdi ve bugüne kadar birçok KİHEP Eğitici Eğitimi verdi.
Kadının İnsan Hakları–Yeni Çözümler Derneği (KİH-YÇ), Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı’nın (KİHEP) 8. Eğitici Eğitimi’ni, Van Kadın Derneği (VAKAD) ve İzmir Kadın Dayanışma Derneği ortaklığında, 23 Eylül - 4 Ekim 2013 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Yaklaşık 20 yıldır yürütülen KİHEP grup çalışmalarında, yıllar içinde sayıları 166’ya varan KİHEP eğiticisinin özverili çalışmaları sayesinde Türkiye’nin 51 ilinde ve Kıbrıs’ta 10 binin üzerinde kadına ulaşılmıştır.
KİH-YÇ Derneği ile birlikte yaygın ve güçlü bir kadının insan hakları iletişim ve eylem ağı oluşturan KİHEP eğiticileri ve katılımcıları, kadın sorunlarına feminist bakış açısıyla yaklaşarak kadın hareketi gündemini takip ediyor ve katkı sunuyor, taleplerini dile getiriyor ve bunlar için örgütleniyorlar.
Küçük grup çalışmalarına dayalı katılımcı yöntemlere bağlı kalınarak geliştirilen KİHEP iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, 15-20 katılımcı ile on gün süren bir eğitici eğitimi yer alıyor. İkinci aşamada ise, eğitici eğitimini tamamlamış olan grup yönlendiricileri kendi (yerel) gruplarını oluşturuyorlar ve Kadının İnsan Hakları’nın süpervizyonuyla 4 ay boyunca haftada bir 3-4 saatlik eğitim veriyorlar.
Eğitim programı, çeşitli konularda 15 grup çalışmasını içeriyor:
1.Tanışma, Kadının İnsan Hakları Eğitim Programının Tanıtımı ve İhtiyaç Saptaması
2. Kadının İnsan Hakları
3. Anayasal Haklar ve Medeni Haklar
4. Kadına Karşı Şiddet ve Aile İçi Şiddet
5. Şiddete Karşı Stratejiler
6. Kadının Ekonomik Hakları - Bölüm I
7. Kadının Ekonomik Hakları - Bölüm II
8. İletişim - Bölüm I
9. İletişim - Bölüm II
10. Toplumsal Cinsiyet Rollerine Duyarlı Çocuk Eğitimi ve Çocuk Hakları
11. Kadın ve Cinsellik - Bölüm I
12. Kadın ve Cinsellik - Bölüm II
13. Kadın ve Doğurganlık Hakları
14. Kadın ve Siyaset
15. Feminizm ve Kadın Hareketi
16. Kadın Örgütlenmesi
KİHEP, bütünsel bir kadının insan hakları anlayışı ve tamamen katılımcı bir yaklaşımla, kadınların kendi tecrübelerinden yola çıkarak günlük hayatlarını şekillendiren uygulamalar ve yazılı yasalar karşısında eleştirel bir bilinç oluşturmalarına imkan veriyor. Kadınların güçlü bireyler olarak, hem kişisel hem de toplumsal düzeyde kendi stratejilerini üretmeleri için gerekli donanımı sağlayan bir araç olarak tasarlanan program, kadınların yaşadığı bilinçlenmeyi ve kadının insan hakları konusunda edindikleri bilgiyi eyleme ve örgütlenmeye dönüştürebilmelerini sağlıyor.


Kaynak

Bu haber toplam 1746 defa okunmuştur
Gaile 232. Sayısı

Gaile 232. Sayısı