1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 8 ayda yüzlerce bulaşıcı hastalık tespiti
8 ayda yüzlerce bulaşıcı hastalık tespiti

8 ayda yüzlerce bulaşıcı hastalık tespiti

Sağlık Bakanlığı ülkedeki bulaşıcı hastalıkların seyrine ilişkin açıklama yaptı, uzmanlar bu tabloyu YENİDÜZEN’e değerlendirdi

A+A-

2018 yılının ilk 8 ayında Sağlık Bakanlığı’nda tespit edilen bulaşıcı hastalıklar:

-Diğer ülkelerden gelen 186 kişide Hepatit B, 86 kişide Hepatit C (HCV) ve 17 kişide ise HIV (aıds);

-TC vatandaşı 331 kişide Hepatit B, 26 kişide HCV, 5 kişide ise HIV;

-KKTC vatandaşı 1 kişide hepatit B, 5 kişide HCV, 5 kişide HIV, 11 kişide ise Sifilis

Sağlık Bakanlığı ülkedeki bulaşıcı hastalıkların seyrine ilişkin açıklama yaptı, uzmanlar bu tabloyu YENİDÜZEN’e değerlendirdi: “Önlem şart, toplumsal bilinç yetersiz”


Ülkede görülen Hepatit B, Hepatit C (HCV), HIV, Sifilis, brusella ve sıtma gibi bulaşıcı hastalık taşıyan kişi sayılarındaki son rakamlarda artış yaşanmadığı ortaya konulsa da uzmanlar, iyimser tabloya karşın hastalıkların yayılmaması için önlem alınması gerektiğini ifade etti.  

 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar: “Önlem şart, toplumsal bilinç yetersiz”

 

YDÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Kaya Süer: “Toplum bilinci için eğitim çok önemli”

 

Fehime ALASYA

Yılın ilk 8 ayında diğer ülkelerden gelen 186 kişide Hepatit B, 86 kişide Hepatit C (HCV) ve 17 kişide ise HIV; TC vatandaşı 331 kişide Hepatit B, 26 kişide HCV, 5 kişide ise HIV; KKTC vatandaşı 1 kişide hepatit B, 5 kişide HCV, 5 kişide HIV, 11 kişide ise Sifilis tespit edildiği Sağlık Bakanlığı kayıtlarına girdi.

Sağlık Bakanlığı  ülkedeki bulaşıcı hastalıkların seyrine ilişkin açıklama yaptı, uzmanlar bu tabloyu YENİDÜZEN’e değerlendirdi: “Önlem şart, toplumsal bilinç yetersiz”

2016, 2017 ve içinde bulunduğumuz yılın ilk sekiz ayının karşılaştırıldığı verilerde, bulaşıcı hastalıklarda herhangi bir artış gözlemlenmediği belirtilirken, uzmanlar, bulaşıcı hastalıkların seyrinde ele alınması gereken en önemli noktanın hastalıkların yayılmasını engellemek olduğuna dikkat çekti.

Ülkedeki önleyici tedbirlerin tamamen yetersiz oluşuna dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, buna paralel her zaman artışın yaşanabileceğini ifade etti, önlem alınabilecek çeşitli noktalara ilişkin görüş belirtti.

Bulaşıcı hastalıkların yayılmasının en büyük nedeni olarak ‘toplumsal bilincin yetersiz olmasını’ gösteren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, alınabilecek önlemlerle, hastalıkların seyrinde gerileme yaşanmasının mümkün olduğuna dikkat çekti.

Bayraktar, son yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından tutulan kayıtların önemine de dikkat çekerek, çalışmadan memnuniyet dile getirdi.

Gerek işçi gerekse öğrencilerin ülkeye gelmesiyle ilgili birtakım önemler alınarak bulaşıcı hastalıkların adaya girmesinin engellendiğine dikkat çeken YDÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Kaya Süer ise ada çerisinde ise bu hastalıkların yayılmamasına yönelik toplumsal bilinç ve eğitimin önemine değindi.

 


 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar:

 

“Önlem şart, toplumsal bilinç yetersiz”

 

nesil.gif

 

“Birkaç yıl sonra bu verilerde yer alan TC uyruklular, KKTC uyruğuna da geçebilir, bu anlamda verilerin de ne kadar sağlıklı olduğunun incelenmesi gerek, sürdürülebilir olması gerek.

Ülkede bulaşıcı hastalıklar halen daha devam etmektedir ve dünya ile uyumlu bir artış içerisindedir. Yeterli önlemler alınmıyor, tedavi performansları açısından ise ilaç eksiklikleri devam ettiği sürece elbette ki bu hastalıklar da bulaşmaya ve yayılmaya devam edecektir.

Bunun en büyük nedeni toplumsal bilincin yetersiz olmamsıdır. Ne okullarımızda ne de sivil toplumda bu hastalıkların önlenmesi için yeterli bilinci sağlayamadık. Bunun için de tüm bakanlıkların iş birliği yapması gerek. Özellikle eğitim bakanlığının bu konuda çok daha duyarlı olması beklenir ancak yıllardır müfredatında duran cinsel yolla bulaşılan hastalıklar ve cinsel eğitim derslerini gündeme koymamıştır. Bu anlamda sağlık bakanlığının yılda bir verdiği eğitim okullarda yetersizdir.

Ülkede önleyici tedbirler tamamen yetersizdir, bununla da mücadelede sayılı hekim mevcuttur, bunlardan biri olarak söyleyebilirim ki doğal olarak artış da her zaman devam edecek.

Takip ve tedavide gerekli ilaçların temininin seri olarak sağlanması gerek. Hastaların kontrol ve takiplerini otomasyon sistemine en erken sürede aktarılması gerek. Bu çalışmalar çok yavaş ilerliyor. Bu hastaların daha sert bir takibi içinde olması gerekir. Bunların yanında hastaların damgalanmaktan korkmalarını ortadan kaldırılması için toplumsal bilincin artması gerek.”

 

“Yetişkinlere aşı uygulamasıyla da önlem alınmalı”

“Özellikle ülkede seks turizminin arttığını düşünecek olursak bu anlamda insanların düzenli olarak bu hastalıklar yönünde taranması gerektiği öğretilmeli ve ikna edilmeli.

Gece kulüplerinde daha sıkı denetimler yapılmalı, bu anlamda daha sıkı devlet, hükümet politikası gerek.

Hepatit B gibi aşı ile önlenebilir olanların ortadan kaldırılması için yetişkinlere de aşı uygulaması yapılıp önlem alınması gerekir.”

 

“İstatistikî bilgi tutma verisi sevindirici”

Bu konuya baktığım zaman sevindirici veya daha iyiye giden bir nokta olarak sadece Sağlık Bakanlığının istatistikî bilgi tutma verisinin son 3 veya 4 yılda arttığını söyleyebilirim. Şu an bu verilerle konuşabiliyoruz, bir önceki yılla olan verilerle karşılaştırabiliyoruz. Bu anlamda oradaki ekibe teşekkür ederiz.”

 


 

YDÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Kaya Süer: 

 

“Toplum bilinci için eğitim çok önemli”

 

kaya.gif

 

“Türkiye’de çocuklarına aşı yaptırmayan bir grup söz konusu ama bu ülkemizde söz konusu değil. Şarbon vakalarında TC de artış var. Kıbrıs’ta ise kızamıkla ilgili bir vaka çıktı ama salgın halinde devam etmedi. Buna paralele son güncel raporlar ortaya kondu. Yıllık dağılım oranları, matematiksel çalışmalar yapıldı.

Dönem itibariyle TC’den ve farklı ülkelerden öğrenciler adaya gelecektir. Gelen öğrencilerin kuluçka döneminde olan hastalıkları olabilir. Kişilerin geldiği ülkelere göre birtakım tedbirler alınıyor.

Değişik ülkelerden gelen öğrencilerin ülkesinde salgın durumu varsa adaya alınırken birtakım uygulamalar var. Bunlar hastalıkların ülkeye girmesinde önlem amaçlı uygulanıyor, giriş sırasında birtakım uygulamalara tutuluyorlar.

Gerek öğrenciler, gerekse çalışmak için gelen işçilerin birtakım testleri yapılıyor, bunlar da önlenebiliyor.”

 

“Eğitim oldukça önemli”

“Yayılmaması için ise de önlem alınmalı, KKTC vatandaşı olmayan kişiler bulaşıcı hastalığının türüne göre ya ülkede tedavi ediliyor ya da sınır dışı ediliyor. Hepatit B, C ve HIV ile ilgili geçmişe bakıldığında ilaçlar çok fazla yoktu fakat günümüzde bu tedaviler yapılıyor. Tıp ilerledikçe çözümler de artıyor.

İlaçlarla birçok hasta kontrol altında.

Bulaşıcı hastalıklara karşı toplumun bilinçli olması lazım, bu bağlamda da eğitim oldukça önemli.

Üniversite öğrencilerine bulaşıcı hastalıklara ilişkin yaptığımız anket uygulamasında gördük ki Afrika kökenli öğrenciler Orta Doğu öğrencilerine göre daha bilgili olduğun gördük. İncelememizde orada eğitimin daha yaygın olduğunu gördük, bu bağlamda eğitimin de çok ama çok önemli olduğunu söylemeliyiz.” 

 


 

Son 2 yılın rakamları, benzer…

 

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bulaşıcı hastalık taşıyan kişi sayılarındaki güncel rakamlar ortaya konuldu, bu rakamlar geçtiğimiz iki yıl ile karşılaştırıldı:

İhbarı Zorunlu Hastalıklar İstatistikleri’ne göre 1 Ocak 2016 -31 Aralık 2016 tarihleri arasında TC dışı diğer ülke vatandaşlarında 308 kişide Hepatit B, 82 kişide HCV, 28 kişide HIV, 1 kişide brusella, 3 kişide sıtma tespit edildi. Bu rakamlar 2017 yılında da artmayarak aynı oranda seyretti.

1 Ocak 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında TC vatandaşlarında ise 650 kişide hepatit B, 32 kişide HCV, 7 kişide HIV tespit edildi. Bu sayılar 1 Ocak 2017-31 Aralık 2017 tarihleri arasında da benzer olup artmadı. Ağustos 2018’e kadarki süreçte ise 331 kişide Hepatit B, 26 kişide HCV, 5 kişide ise HIV tespit edildi. KKTC vatandaşlarında ise aynı tarihlerde 10 kişide hepatit B, 2 kişide hepatit C, 1 kişide HIV tesbit edildi. Bu sayılar 1 Ocak 2017-31 Aralık 2017 tarihleri arasında da benzer olup artmadı. Bu yılın ilk sekiz ayında ise, 4 kişide Hepatit B görüldü.

Konsomatrisler farklı grupta

Haberde yer alan verilerde; 1 Ocak 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında konsomatrislerde 14 kişide Hepatit B, 8 kişide HCV 4 kişide HIV, 29 kişide sifiliz, 4 kişide genital verrü tespit edildiği açıklanırken, bu sayıların da bir sonraki yılla benzer olup artmadığı ifade edildi.

2018 Ağustos verilerine göre ise 1 kişide Hepatit B, 5 kişide HCV, 5 kişide HIV, 11 kişide ise sifilis tespit edildiği ifade edildi.
 

Bu haber toplam 6791 defa okunmuştur