1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Usar: “Karantinadakiler yalnız bırakılmamalı, ihtiyaçları devlet tarafından gözetilmeli”
Usar: “Karantinadakiler yalnız bırakılmamalı, ihtiyaçları devlet tarafından gözetilmeli”

Usar: “Karantinadakiler yalnız bırakılmamalı, ihtiyaçları devlet tarafından gözetilmeli”

Meclis Genel Kurulu, Bulaşıcı Hastalıklar Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi tezkeresini görüşüyor.

A+A-

Meclis Genel Kurulu, Bulaşıcı Hastalıklar Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi tezkeresini görüştü, konuşmaların ardından oybirliği ile onayladı.

‘Suç ve cezalar’a ilişkin düzenlemeler içeren Yasa Değişikliği’nin ivedilik görüşmesinde söz alan CTP Milletvekili Dr. Sıla Usar, sadece suç ve cezalara ilişkin bir düzenlemenin tek başına yeterli olmayacağının altını çizdi, karantinadaki kişilerin ihtiyaçlarına yönelik çalışma yapılması gerekliliğine vurgu yaptı.

Nisap yetersizliği nedeniyle dün toplanamayan Meclis, dünkü birleşimini bugün yapıyor. DP Milletvekili Serdar Denktaş’ın izinli, Bağımsız Milletvekili Mesut Genç’in ise mazeretli olarak katılmadığı dünkü birleşimde UBP-DP-YDP Azınlık Hükümeti’nin nisabı Meclis Genel Kurulu’nu toplamaya yetmemişti.

‘Rahatsızlığı’ nedeniyle dünkü birleşime gelmeyen Mesut Genç, bugünkü yoklamaya katıldı, Meclis açıldı.

Bulaşıcı Hastalıklar Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi tezkeresine ilişkin söz alan CTP Milletvekili Dr. Sıla Usar, karantina uygulamalarında devletin de sorumluluğu olduğunu hatırlattı.

İnsanların ihtiyaçları karşılanmak suretiyle karantinaya uymalarının sağlanması gerekliliğine işaret eden Usar, temaslı takibinin önemine vurgu yaptı.

PCR test kapasitesinin de yeterli olmadığına değinen Usar, laboratuardaki hizmetlerin de artırılması gerekliliğinin altını çizdi. Hızlı antijen testlerinin de devreye girmesi gerektiğini yineleyen Dr. Sıla Usar, karantinadaki insanların ihtiyaçlarının devlet tarafından gözetilmesi, bu insanların tek başına bırakılması gerekliliğine işaret etti.

Sadece suç ve cezalara ilişkin bir düzenlemenin tek başına yeterli olmayacağının altını çizen Usar, karantinadaki kişilerin ihtiyaçlarına yönelik çalışma yapılması gerekliliğine vurgu yaptı.

Baybars: “Cezaların nasıl işleyeceği açık değil”

HP milletvekili Ayşegül Baybars da, yasa değişikliğinin ev karantinası ve bu çerçevede yapılacak denetimleri de içerdiğine işaret etti.

Denetim zincirinde aksaklık yaşanması halinde bulaşın artabileceğini belirten eden Baybars, bu konudaki detayların yasada daha geniş yer alması gerektiğini söyledi.

Cezaların nasıl işleyeceği konularında açıklık olmadığını anlatan Baybars, cezaların caydırıcılığı anlamında uygulamada yaşanan sıkıntıların da ele alınması gerektiğini ifade etti, bu konulardaki düşüncelerini komitede de ifade edeceklerini kaydetti.

Angolemli: “Süreç çok iyi denetlenmeli”

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de konuyla ilgili söz aldı; “Yasa yapmak kolay, nasıl denetleyeceksiniz” diye sordu.

Angolemli konuşması sırasında öğretmenlerin aşılanması konusuna da değindi.

Ev karantinası uygulaması için altyapının hazırlanması gerektiğini belirten Angolemli sürecin çok iyi denetlenmesi gerektiğini de anlattı.

Angolemli tasarıya olumlu oy vereceklerini bildirdi.

Sağlık Bakanı Üstel:

“Denetlemede sıkıntılar yaşanıyor…”

Sağlık Bakanı Ünal Üstel bir yılı aşkın süredir tüm dünya gibi KKTC’nin de pandemiyle mücadele ettiğini hatırlattı, gelinen noktada ekonomide yaşanan sıkıntılara işaret etti.

Geçmişte yaşanan pandemilerde konan cezaların şu an yetersiz kaldığını ve daha caydırıcı bir düzenleme yapıldığını anlatan Üstel, iş sahiplerinin de sorumlu tutulacağı bir tasarı hazırlandığını belirtti.

Üstel, tasarıda eksiklikler olabileceğini kaydederek, bu konuda yapılacak katkılara açık olduklarını kaydetti.

Konulan kurallar ihlal edilirse ne gibi cezalar olacağının bilinmesi gerektiğini söyleyen Üstel, kurallarla yaşamayı öğrenmek gerektiğini, ancak bu şekilde hem ekonomi çarklarının dönebileceğini hem de sağlığın korunabileceğini anlattı.

Denetlemede sıkıntılar yaşandığını anlatan Üstel, denetim yapacak personel sayısının yetersiz olduğunu söyledi.

PCR testlerinde 8 binin geçilemediğini söyleyen Üstel hızlı antijen testlerin hemen hemen PCRlar gibi sonuç verdiğini gördüklerini, okulların açılır açılmaz antijen kitlerle taranmasına başlanacağını dile getirdi.

Üstel, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesinde daha çok PCR testi yapılabilmesi için yapılan çalışmalara işaret etti.

Öğretmenlerin aşılanması konusuna da değinen Üstel, DSÖ’nün ortaya koyduğu ve Avrupa Birliği’nin de uyguladığı yaş, kronik hastalık gibi kriterler göz önüne alarak bu yolun yürünebileceğini söyledi.

Ardından tezkere oylandı ve tasarının ivedilikle görüşülmesi oybirliğiyle kabul edildi.

 

 

Bu haber toplam 1539 defa okunmuştur