1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘TÖREN’ TARTIŞMASI
‘TÖREN’ TARTIŞMASI

‘TÖREN’ TARTIŞMASI

Kuzey Kıbrıs’ta resmi tatiller ve geçit törenleri siyasiler ve sivil toplum örgütleri arasında tartışma konusu oldu

A+A-

Ayşe GÜLER
Didem MENTEŞ

Kuzey Kıbrıs’ta resmi tatiller ve geçit törenleri tartışma konusu oldu. Bir kısım siyasi ve sivil toplum temsilcisi “törenlerin yeniden düzenlenmesi” gerektiğini savunurken, kimileri de “sivilleşme”yi öne çıkardı.
Tören alanı olarak ‘ana yolların’ seçilmesinin yanlışlığı üzerinde duranlar ise özellikle prova günlerinde, trafiğin felç olduğunu, günlük yaşamanın aksadığını anımsattı.
‘Milli günler’ nedeniyle kamunun tatil edilmesinin özel sektör ve vatandaşların etkilendiğini öne süren kimi çevreler ise “tatillerin de gözden geçirilmesi” talebini dile getirdi.

“Tören alanı ve anlayışı değiştirilmeli”

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, resmigeçit törenlerinin yapıldığı alanın, başka bölgeye taşınması gerektiğini söyledi.
YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı, Kuzey Kıbrıs’taki törenlerin Türkiye’den esinlendiğinin iddia edildiğini ancak oradaki törenlerin ‘askeri ağırlıktan’ çıkarılarak, sivil karaktere büründüğünü söyledi.

“Provalar, Pazar gününe alınmalı”

DP-UG Mağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu ise resmigeçit törenlerinin farklı sıkıntılar yaratmadığı takdirde başka bir alana taşınmasında sorun olmayacağını belirterek, resmi tatil günlerinin kaldırılması taraftarı olmadığını dile getirdi.
UBP milletvekili Zorlu Töre ise resmi tören provalarının Pazar günü yapılması gerektiğini, böylelikle törenlerle ilgili yaşanan sıkıntıların yüzde 90’ının çözümleneceğini dile getirdi.

“Zaman ve para kaybı”

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ise askeri törenlerin iptalinin değil, tören yerinin değiştirilmesi gerektiğini savunarak, şu anda yapılan törenlerin trafiği ciddi şekilde engellediğini, zaman ve para kaybına neden olduğunu belirtti.
Öte yandan Genç İşadamları Derneği (GİAD) Yönetim Kurulu üyesi Gizem Çeliker, tarihi unutmamak adına resmigeçit törenlerinin önemli olduğunu ve devam etmesi gerektiğini söyleyerek, buna rağmen tören yerinin değişmesinin şart olduğunu belirtti.

 

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk:

“Törenler başka bölgeye taşınmalı”


CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, resmigeçit törenlerinin yapıldığı alanın, başka bölgeye taşınması gerektiğini söyledi.
Erk, törenlerin Atatürk Spor Salonu veya başka bir bölgede yapılabileceğine işaret etti.
Törenler nedeniyle trafikte aksamaların yaşandığını, vatandaşların ulaşım konusunda şikayette bulunduğunu belirten Erk, özellikle Sanayi bölgesinde ciddi sorunların boy gösterdiğini ifade etti.
Erk, vatandaşların tören alanlarının yarattığı trafik sıkıntısı nedeniyle şikayet ettiğini söyleyerek,
ulaşım konusunda yaşanan sıkıntının zaman kaybına neden olduğunu ifade etti.
19 Mayıs, 23 Nisan ve 29 Ekim gibi günlerin simgesel günler olduğunu kaydeden Erk, bu gibi günlerin kutlanmasının bir güne toplanabileceğini dile getirdi.
Erk, bu konuda yapılacak düzenlemeler ile kamudaki tatil günlerine de düzenleme yapılabileceğini dile getirerek, Mevlit Kandili nedeniyle kamunun tatil olması konusunda düzenlemeler yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya:

“Törenler bir stadyuma alınmalı ve militarist görüntüden çıkartılmalı”

Resmi geçit törenlerinin bir stadyuma alınması ve militarist görüntüden çıkartılarak sivilleştirilmesi gerektiğini söyleyen CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, resepsiyon eşliğinde yapılması gerektiğini aktardı. Derya, şöyle konutu: “Bir başka devletin törenini, devlet töreni yapılması da sorgulanmalı. Bu törenler yapılmaya devam edecekse bunu bir stadyuma alınması gerekir. Tankla, tüfekle geçmeye gerek yoktur, çok militarist bir görüntü söz konusudur. Bu şekilde yollarda hasar görüyor. Artık sivilleşme olması gerekir. Modern şekilde müzikal bir ortamda bir resepsiyon şeklinde yapılmalıdır. Topla tüfekle yolları işgal etmeye gerek yok. İnsanların gündelik hayatlarını aksatmaya gerek yok”
 

DP-UG Mağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu:

“Geçit törenlerinin başka bir alana alınmasında sıkıntı yok”

DP-UG Mağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu, resmi geçit törenlerinin farklı sıkıntılar yaratmadığı takdirde başka bir alana taşınmasında sorun olmayacağını belirterek, resmi tatil günlerinin kaldırılması taraftarı olmadığını dile getirdi.
Ataoğlu, şunları söyledi: “Milli törenlerin yapıldığı resmi tatil günlerinin kaldırılması taraftarı değilim. Resmi tatil günleri Sanayi Bölgesi’ndeki esnafın tatil olması nedeniyle geçitlerden etkileneceğini düşünmüyorum. Geçit törenlerinin farklı önlemler alınması doğrultusunda başka uygun bir alana, şikayet olmadığı takdirde alınmasında bir sıkıntı olmayacaktır”


Yazar Tamer Öncül:

“Tüm geçit törenleri iptal edilmeli”

Militarist ruhla yapılan geçit törenlerinin barış adına insani duygulara hitap etmediğini belirten Yazar Tamer Öncül, tüm geçit törenlerinin iptal edilmesi gerektiğini dile getirdi. 
“Militarist kutlamalar yapılan törenlerin iptal edilmesi gerekir. Şurda ya da burada, o gün ya da bugün değil. Militarist ruhla yapılan tüm törenler iptal edilmeli. Günün gerektirdiği doğruda, gerektiği şekilde yapılmalıdır. Eğer Türkiye ile ilgili bir tören varsa, o gün TC Elçiliği’nde yapılmalıdır. 15 Kasım törenleri de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda basit bir törenle yapılır. Bu kadar ekonomik sıkıntı içerisinde şova dayalı ve militarist ruhla törenlerin yapılması akıllıca olamamakla ve barış adına insani duygulara hitap etmez. Aksine ters teper.


YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı:

“ Çözüm ve barıştan söz ediyorsak, tatbikatlar iptal edilmeli”

YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı, Kuzey Kıbrıs’taki törenlerin Türkiye’den esinlendiğinin iddia edildiğini ancak oradaki törenlerin ‘askeri ağırlıktan’ çıkarılarak, sivil karaktere büründüğünü söyledi.
Kıbrıs’ın kuzeyinde Temmuz ayından Kasım ayına kadar olan 5 aylık sürede 8 kez askeri tören düzenlendiğini belirten Kanatlı, bu durumu ‘savaş şovu’ olarak niteledi.
Kanatlı ,şu anda Atatürk Spor Salonu’nun olduğu bölgede yapılan törenlerin Sanayi bölgesini olumsuz etkilediğini belirterek, tören yerinin geçici olarak değiştirilebileceğini ifade etti.
Müzakere masasında çözüm ve barıştan söz edildiğini ancak Kıbrıs’ın her iki kesiminde de tatbikat ve askeri geçit tören yapıldığını belirten Kanatlı, tüm tatbikatların iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.
Kanatlı, “barıştan söz ediyorsak, masada çözümü konuşuyorsak tatbikatlar son bulmalıdır. 28 Ekim’de Güney Kıbrıs, 29 Ekim’de ise Kuzey Kıbrıs’ta askeri tören düzenlendi. Askeri tanklarla şov yapıldı. Asker kışlasına geri dönmelidir” şeklinde konuştu.
Söz konusu günlerde kamuda tatil verilmesinin da doğru olmadığını dile getiren Kanatlı,

 

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı :

“Hiçbir ülkede askeri törenler anayol üzerinde yapılmaz”

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, askeri törenlerin iptalinin değil, tören yerinin değiştirilmesi gerektiğini savundu.
Çıralı, hiçbir ülkede askeri törenlerin anayol üzerinde yapılmadığına dikkat çekerek, şu anda yapılan törenlerin trafiği ciddi şekilde engellediğini, zaman ve para kaybına neden olduğunu belirtti.
Törenler için alternatif yer bulunması gerektiğine işaret eden Çıralı, “törenler Atatürk Spor Salonu’nda yapılabilir. Bu konuda acil olarak çözüm bulunmalıdır” dedi.
Çıralı, her resmi günde kamunun tatil olmasını da eleştirerek, sadece ilgili kurumların tatil olabileceğini belirtti.
Çıralı sözlerini şöyle tamamladı:  “Tatil günlerinde kimse törenlere gitmiyor. Herkes Güney Kıbrıs’a geçiyor ya da piknik yapmaya gidiyor”

GİAD Yönetim Kurulu üyesi Gizem Çeliker :

“Üretim ve ticaret etkileniyor”

Genç İşadamları Derneği (GİAD) Yönetim Kurulu üyesi Gizem Çeliker, tarihi unutmamak adına resmigeçit törenlerinin önemli olduğunu ve devam etmesi gerektiğini söyleyerek, buna rağmen tören yerinin değişmesinin şart olduğunu belirtti.
Çeliker, törenlerin belli bir alan belirlenip orada yapılması gerektiğine işaret ederek, Türkiye’de de bu sistemin uygulandığını kaydetti.
Yapılan törenlerin günlük hayatı ciddi şekilde etkilediğini ifade eden Çeliker, Atatürk Spor Salonu ve Kıbrıs Gazetesi arasındaki yolun trafiğe kapatılması ile üretim ve ticaretin etkilendiğini dile getirdi.
Çeliker, törenler nedeniyle devlet dairelerinin tatil olmasının özel sektör ve birçok vatandaşı etkilediğini belirterek, Türkiye ile ilgili olan tatillerin yanı sıra, kandil gibi dini tatillerin kaldırılması gerektiğini savundu.


UBP milletvekili Zorlu Töre:

“Törenlerin kutlanmasından ve tatillerden vazgeçemeyiz”

UBP milletvekili Zorlu Töre ise resmi tören provalarının Pazar günü yapılması gerektiğini, böylelikle törenlerle ilgili yaşanan sıkıntıların yüzde 90’ının çözümleneceğini dile getirdi.
Töre, “Türkiye’nin milli günleri, bizim de milli günlerimizdir. Törenlerin kutlanmasından ve tatillerden vazgeçemeyiz” diye konuşarak, şu anda törenlerin yapıldığı bölgenin en uygun bölge olduğunu söyledi.


Özgürgün: “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın kutlanmasını bile tartışma gafleti sergileyenleri şiddetle kınarız”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Yunanistan’ın 28 Ekim OHI Günü’ nün Güney Kıbrıs’ta kutlanmasını görmezden gelerek sessiz kalanların, Türk milletinin cumhuriyet gibi laik, çağdaş ve demokratik değerlerin hayata geçtiği gün olan “29 Ekim”ine dil uzatmalarının hayli manidar olduğunu söyledi. UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün yaptığı yazılı açıkalmada, “Ulusal Birlik Partisi olarak, Kıbrıs Türk halkının hiçbir sorununa çözüm bulamayanları, sorunların hallini Kıbrıs’ta çözüme bağlayanları, Anavatan karşıtlığının yeni bir ürünü olarak ülkemizde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ nın kutlanmasını bile tartıştırma gafletini sergileyenleri, bu zihniyetin hakim olduğu iradesiz iktidarı bir kez daha şiddetle kınarız” ifadelerini kullandı. Özgürgün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş günü olan 29 Ekim’in; mensubu olmaktan her zaman onur ve gurur duydukları Türk milletinin her ferdinin coşkuyla kutladığı en büyük bayram olduğunu ifade etti. “Tüm olumsuzlukların acımasızca yaşandığı bu küçücük adada her Kıbrıs Türk ailesinin evinde, ocağında kutsal kitabımız ve ay -yıldızlı bayrağımız hep var olmuş, okullarımızda ilk öğretilen kahraman Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri ve söylemleri kılavuzumuz olmuştur”.diyen Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının, Anavatan’a inancı ve bağlılığı sayesinde bu günlere ulaştığının da bilincinde olduğunu belirtti. Özgürgün, 29 Ekim’in, “Türk’üm” diyen , “Ne Mutlu Türküm Diyene” ifadesine inanan herkesin bayramı olmaya devam edeceğini vurgulayarak, halkın; her fırsatta gerekçe yaratarak Türkiye-KKTC ilişkilerini bozmaya çalışanları bildiği gibi, Türkiye’nin desteği olmadan yaşam sürdüremeyeceğini de çok iyi bilmekte olduğunu kaydetti. 

Bu haber toplam 1980 defa okunmuştur