1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. Toplumun temel sorunu: Bencillik
Toplumun temel sorunu: Bencillik

Toplumun temel sorunu: Bencillik

Son zamanlarda ülkece yaşadığımız bütün problemlerin ortak noktasının "bencillik" olduğunu düşünüyorum.

A+A-

Son zamanlarda ülkece yaşadığımız bütün problemlerin ortak noktasının "bencillik" olduğunu düşünüyorum.

Biz insanlar, tabiatımız gereği herhangi bir adım atmadan önce en başta kendimizi düşünen varlıklarız. Bireysel bir adım atacağımızda ilk olarak sonuçlarının kendi konforumuzu nasıl etkileyeceğine odaklanırız. Bu, doğal bir süreçtir ve sonuçları yalnızca kendimizi ve yakın çevremizi etkiler.

Ancak, tanıyıp tanımadığımız insanların büyük bir kısmını ilgilendirecek, yani; toplumsal bir adım atacaksak bireyselliği kendi dünyamıza hapsedip tamamen toplumsal çıkarları göz önünde bulundurup hareket etmemiz gerekir. Eğer böyle bir durumda yine yalnızca kendi çıkarlarımızı düşünerek hareket ediyorsak bu ‘bencilliktir’ ve sonuçları bütün toplumu etkiler.

Ne yazık ki, bizler ülkemizde bu iki durumu bir türlü ayırt edebileceğimiz noktaya gelemedik. Bireysel konforumuzu toplumsal refahın üzerinde tutar olduk. Bu da başına buyruk bir ülke haline gelmemize neden oldu.

Mesela,

Eğer bir parti bize iş imkanı sunuyorsa ondan iyisi yoktur; eğer sıraladığı listede bizim adımız yoksa vay o partinin haline!

Yan komşumuz rica eder, hemen sıranın en üstüne alırız, ne de olsa her gün yüz yüze baktığımız insan, geri çevirsek ayıp olur!

Partimizi destekleyen kişi sınavdan 60 alır ancak 90 alanı eleyip onu alırız. Neden? Diğeri gecesini gündüzüne katıp evde ders çalışırken, bizi destekleyen kapı kapı gezip broşürlerimizi dağıtıyordu çünkü!

30 sene bu ülkede ahlakıyla yaşamış, düzgün, ülkenin kültürel değerlerine saygılı ve uyum sağlamış insan ülkenin vatandaşı olamaz, ülkeyle alakası olmayan, kültüründen bihaber 3 yıllık insan bir çırpıda ülkenin vatandaşı olur. Neden? 3 yıllık insan kurduğu şirketiyle ülke ekonomisinin yatırımı ancak, 30 senelik insan dış kapının mandalı! 

Öte yandan halkın neredeyse yüzde 80’i bu sistemden oldukça şikayetçi olduğunu söylüyor. Ancak hiç farkında olmasak da veya farkında olup da olmamışız gibi davransak da bu sistemden şikayetçi olduğumuz kadar bu sistemi yaratan da, sürdüren de, ortadan kaldıracak olanlar da bizleriz.

Bunun için tek yapmamız gereken şey sorumluyu dışarda aramak yerine aynaya bakıp elde etmek istediğimiz şeyler için başvuracağımız hangi yönteme layık olduğumuzu kendi kulağımıza fısıldamaktır.

Bu haber toplam 1401 defa okunmuştur
Etiketler : ,