1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Tasarı hazır, uygulayan yok
Tasarı hazır, uygulayan yok

Tasarı hazır, uygulayan yok

Ülkede ihtiyaç olan yasaların başında gelen ‘Bilişim Yasası’ ile ilgili henüz resmi bir çalışma görülmezken YENİDÜZEN, yaklaşık beş ay önce Savcılığın Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na sunduğu yasa tasarısına ulaştı

A+A-

Tanju KONURALP

Ülkede ihtiyaç olan yasaların başında gelen ‘Bilişim Yasası’ ile ilgili henüz resmi bir çalışma görülmezken YENİDÜZEN, yaklaşık beş ay önce Savcılığın Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na sunduğu yasa tasarısına ulaştı. Yedi kısımdan oluşan ‘Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’ içerik olarak yoğunlukta Türkiye ve AB’nin uygulamalarını barındırırken, ülke şartları baz alınarak değiştirilmiş bir tasarı olarak göze çarpıyor.
Konu ile ilgili olarak dün yayınlanan haberde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı konu ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ancak ne zaman yürürlüğe gireceği ile ilgili net bir bilgi veremeyeceğini belirtmişti. Öte yandan savcılığın tasarıyı yaklaşık beş ay önce bakanlığa teslim ettiği bilgisi de haberin içinde yer alan detaylardan  biri olarak göze çarptı
Yasanın amacı
Amaçlar: “tüm bu faaliyetler kapsamında suç oluşturan eylemler ve cezai niteliklerinin belirlenmesi, söz konusu suçlarla etkili biçimde mücadele edilmesine ve kovuşturulmasına ilişkin esas ve usullerin düzenlenmesi” olarak vurgulanıyor. 
Veriler ve gizliliğe yönelik ihlaller
Tasarının ikinci bölümünde ise ‘Bilişim sistemlerine ve verilere yönelik ihlaller ile bilişim sistemlerinin ve verilerinin gizliliğine, bütünlüğüne ve kullanımına yönelik ihlaller yer alıyor. Yasadışı erişim, yasadışı müdahale, bilişim sistemlerini engelleme veya verileri bozma-yok etme – değiştirme, bilişim verileri üzerinde sahtecilik, cihazların ve verilerin kötüye kullanımı başlıkları yer alıyor.
Fikir ve haklara yönelik ihlaller
Tasarının üçüncü kısmını oluşturan  ‘Fikri haklara, bilgisayar programlarına ve veritabanlarına yönelik ihlallerden’ oluşuyor. Fikri hakların bilişim sistemleri aracılığı ile ihlali, bilgisayar programı veya veritabanından doğan hakların bilişim sistemleri aracılığı ile ihlali, koruyucu programları etkisiz kılma maddelerinden oluşan üçüncü kısım; kurum veya kişilerin sana ortamdaki haklarını savunuyor.
Bilişim sistemlerine ve verilerin yönelik usule ilişkin işlemler
Yasa tasarısının dördüncü kısmında ise bilişim sistemlerinde, bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında arama, kopyalama – el koyma maddeleri yer alıyor. Bu kısım, herhangi bir suç işlenmesi ve delil yetersizliği durumunda, suçu işleyen kurum veya kişilerin veri tabanlarına giriş ile el koyma yetkisini ilgili güvenlik birimlerine veriyor.
İnternet ortamındaki yayınların yükümlülük ve sorumlulukları
İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi, içerik, yer, erişim ve toplu kullanım sağlayıcılarına yönelik yükümlülük ve sorumlulukların yer aldığı altıncı kısım, sekiz başlıktan oluşuyor. Beşinci kısımda ise bilgilendirme yükümlülüğü, içerik sağlayıcıların sorumlulukları, yer sağlayıcıların yükümlülükleri, erişim sağlayıcıların yükümlülükleri, toplu kullanım sağlayıcıların yükümlülükleri, erişim engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi, erişimin engellenmesi kararı verilmesine ve yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslar, içeriğin yayından çıkarılması başlıkları bulunuyor.
Suçlar ve cezalar
Tasarının altıncı ise ‘suçlar ve cezalar’ bölümünden oluşuyor. Altıncı kısma göre ihlal edilen her madde için bir yıldan sekiz yıla hapis cezası öne sürülürken, cezaların para cezasına çevrilmesi de ön görülüyor.

Bu haber toplam 1202 defa okunmuştur