1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Suyun kullanımı konusunda bilgi yetersizliği var"
"Suyun kullanımı konusunda bilgi yetersizliği var"

"Suyun kullanımı konusunda bilgi yetersizliği var"

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun tarım alanlarında kullanılacak suyun etkin ve verimli kullanımı konusunda açıklama yaptı.

A+A-

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun tarım alanlarında kullanılacak suyun etkin ve verimli kullanımı konusunda açıklama yaptı.

İşte Ercilasun’un yaptı açıklama;

‘’Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle son 10 yılda artış gösteren küresel ısınmanın etkisi gitgide artmakta buna bağlı olarak da yer altı su kaynaklarının çok çok azalmasına ve yok olmasına neden olmaktadır. Sulu tarımın en yoğun olduğu Güzelyurt bölgesinde son bir yılda % 10’luk narenciye alanında azalmalar meydana gelmiştir.   Bu bağlamda yeraltı su kaynaklarının azalması ve başta tarımsal ürün ihracatı ile birlikte çok büyük kayıplara sebebiyet vermektedir.  Ülkemizde Gayri Safi Milli Hasıla'nın %5,6’si tarım sektöründen, ihracatın %25,61’i tarımsal ürünler ve %58,84’ü işlenmiş tarım ürünlerinden karşılanmaktadır.  Bu veriler toplam ihracat içerisinde tarımın %84,45 pay ile ülkemiz için ne denli önemli olduğunu göstermektedir. Ülkede tarımsal ürün ihracatının önemli bir bölümü sulu tarım ürünleri ile yapılmaktadır. Bu bağlamada kuraklığında etkisi ile de, azalan tarımsal üretimin yeniden yapılanması ve üretim faaliyetlerinim devamlığı için Türkiye'den gelen tarımsal amaçlarımız için kullanılacak olan suyun önemi daha da ön plana çıkmıştır. 

Türkiye’den gelen ve şu anda Tarımsal maksatlı olarak kullanılmayan suyun, kullanım aşamasına geldiği zaman, efektif bir şekilde kullanılmasının zorunluğu ülke tarımı için kaçınılmazdır. Bu konu ile ilgili olarak özellikle mevcut bitki desenlerinin bir çatı altında toplanıp söz konusu bitkilerin ( Narenciye, Enginar, Patates, Sebzeler, Meyve Ağaçları ve Sulu Yem Bitkileri) su ihtiyaçlarına göre sulama programlarının oluşturulması ve bölgelere göre ayrılması önem arz etmektedir.  Mevcut çeşitlerin alan büyüklüklerine ve çeşit ihtiyacına göre su miktarlarının belirlenmesine dikkat edilmesi projelenme sonrasında daha efektif bir su dağıtımına olanak vereceğini de öngörmekteyiz.

Ülkemizde mevcut işletmelere ait olan parsellerin küçük ölçekli olması su dağıtım konusunda önümüze çıkacak en büyük engellerden bir tanesi olacağı ve bu sorunun giderilmesi konusundaki çalışmalara çok büyük önem arz etmektedir. Yine bu sıkıntının aşılabilmesi için ise üreticilerin bir çatı altında toplanması gelecek olan suyun daha kolay ve daha denetimli bir şekilde dağıtılmasının yanında elde edilecek tarımsal ürünlerinde pazarlanmasında büyük kolaylıklar sağlayacağını düşünmekteyiz. Bu konuda yapılacak olan çalışmalarda yararlanıcı kesimi oluşturan üretici birlikleri ve ilgili sivil toplum örgütlerinin katkılarından daha fazla yararlanılmasını gerekmektedir.

Tarımsal alanların su ihtiyaçlarına göre hem mevcut suların hem de Türkiye’den gelen Tarıma verilecek olan suyun otomasyon ile verilmesi daha efektif, adaletli ve daha randımanlı kullanılmasını sağlayacaktır.  Güzelyurt bölgesinde mevcut olan yer altı sulama sistemlerinin kapasite olarak düşük olduğundan gelecek olan tarımsal suyun bu hatlarla bahçelere iletilmesi randımanlı olmayacaktır.  Mevcut olan hatlarla gelecek olan suyun bölgesel dağıtımı düşünülürse gelen suyun debisini tam olarak iletebilmeleri mümkün gözükmemektedir. 

Ülkemizdeki üreticilere özellikle tarımsal suyun dağıtımı ve kullanımı konusunda net bir bilgilendirme yapılmadığından birçok endişe ve bilgi kirliliği meydana gelmekte buda ileride doğacak büyük sıkıntıların temelini oluşturabilmektedir.’’

Bu haber toplam 2489 defa okunmuştur